3 SUV-y do wyboru.

15 Paź 2019, 12:58

Witam. Prosze o pomoc w podjęciu decyzji w kupnie auta . Jestem kobietą :D i głównie kieruje się wyglądem, o parametrach technicznych nie mam pojęcia, dlatego liczę na Wasze rady. Do tej pory jeździłam Hyundai Santa Fe 2.2 CRDI z 2010 roku. W tej chwili zastanawiam się między: Mazda X5 , Toyota Rav4 i Kia Sportage. Roczniki od 2012 do 2015 . Jeżdżę bardzo dużo po mieście i często na krótkich odcinkach(podeiesc dzieci do szkoly) raz do roku wypad na wakacje OK 2000 km trasy. Ktore z tych aut jest najmniej "awaryjne"? Lub raczej tańsze w naprawie :D
Joanna123
Nowicjusz

17 Paź 2019, 16:36

Skoro dużo jazdy po mieście na krótkich odcinkach to tylko benzyna.
Auta japońskie należą do niezawodnych i rzadziej się psują, ale...
Na koszty utrzymania składa się kilka aspektów, przede wszystkim:
-serwis, czyli to co się zużywa i trzeba regularnie wymieniać w aucie (olej, filtry, hamulce, zawieszenie). I tutaj trzeba pamiętać, że auta japońskie mają trochę droższy serwis.
-trwałość - czyli to co się psuje, a nie powinno albo zużywa się dużo szybciej niż w innych autach. Tutaj jest bardzo dobrze w autach japońskich, tylko że niestety w razie awarii ceny części są dość wysokie.
Jeśli chodzi o Twoje typy to wszystkie auta są dobrym wyborem. Ciekawą opcją będzie hybrydowy RAV4, który spali mało przy jeździe po mieście. Największy minus to spalanie na autostradzie, które może wynieść 10l/100km.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

17 Paź 2019, 21:37

Ślicznie dziękuję za rzeczową opinię :ok:
Joanna123
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

53 Nissany NV200 zakupione przez GDDKiA
    W wyniku rozstrzygniętego przetargu nieograniczonego zorganizowanego przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Lublinie na dostawę 53 szt. samochodów patrolowych z przeznaczeniem dla 16 Oddziałów ...