95 czy 98?

07 Paź 2010, 10:12

tak jak w temacie - mam problem, bo kupilem pierwszy samochod i dwie osoby różnie mi radzą

jedna mowi, ze 98 to "za wysoki oktan i rozwali silnik"

a drugi mi mowi, ze "98 jest lepsza, bo choc drozsza to bedzie ekonimiczniej palił samochod"

nie wiem w co wierzyc i prosilbym o opinie i w tej kwestii
zapytajer
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa

07 Paź 2010, 11:36

Opinii na ten teamt jest tak wiele jak wiele jest użytkowników samochodów. Ja jako mechanik zawsze powtarzam - stosowac takie paliwo jakie zaleca producent silnika.
jeżeli zatankuje się 98 zamiast 95, to nie zyska się nic na mocy ( przynajmniej odczuwalnej ), silnik wcale nie będzie pracował ciszej, wydajniej itd. W necie jest całe mnówstwo na ten temat do poczytania.Wnioski wyciągnij sam.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Paź 2010, 11:37

dziekuje za odpowiedz

mam instrukcje (niestety niemieckie) do samochodu - rozumiem, ze tam znajde odpowiedz (?)
zapytajer
Nowicjusz

07 Paź 2010, 11:40

Jak najbardziej. Takie info jest też czasami na klapce wlewu paliwa razem z ciśnieniem w kołach.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

07 Paź 2010, 11:55

popatrze, poszukam
jak nie znajde to wroce do tematu z prosba o pomoc
zapytajer
Nowicjusz

07 Paź 2010, 12:02

Nikt ci tu w takim temacie konkretnie nie pomoże. Najlepiej będzie jak sam się przekonasz, czy to paliwo 98 jest lepsze niż 95 - zatanakuj kilka razy 98 i zobaczysz. Jak ci się polepszy samopoczucie, to będziesz tankował 98, a jak nie, to wrócisz do 95.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RX L to naziemna klasa biznes dla całej rodziny
    Kto pamięta jeszcze, jak lata się samolotem? Piloci z pewnością, ale spójrzmy na sytuację oczami pasażerów. Liczba rejsowych lotów jest w obecnej sytuacji minimalna, a wiele osób tęskni za podróżami, ...

07 Paź 2010, 12:42

to nic nie szkodzi, ze raz sie leje 95, a raz 98? nie trzeba "czyscic baku"? bo oleju chyba nie nalezy raz lac jednego, a raz drugiego bez "wypróżnienia" zbiornika?

chociaz mysle, ze taki swiezak jak ja pewnie nie wyczuje od razu roznicy - poza portfelowa ;)
zapytajer
Nowicjusz

07 Paź 2010, 19:25

Możesz sobie lać raz jedno raz drugie. Ani nie wybuchnie, ani nic się nie wytrąci.
Ja leję 95.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Paź 2010, 14:42

ja też leję 95, nigdy nie myślałem o tym żeby lać 98 - nie jestem rajdowcem, żeby płacić za każdy oktan... poza tym moje auto tym bardziej nie jest rajdowcem... :mrgreen: jak sobie kupie mustanga czy lambo, to się będę zastanawiał :twisted:
kolens
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków