A3, Leon, Ibiza, Mazda 3 czy ?

16 Kwi 2013, 18:21

Witajcie,

Jestem obecnie na zakupie samochodu,

Przewidywalne widełki w jakich chcialbym się zmieścić - 12k - 15k

i rozważam zakup jednego z tych samochodów z Tematu.

Mianowicie, zależy mi na aucie od 2000r. w górę , benzyniak do którego pasuje wrzucenie gazu ( dla ekonomiczności) , przebieg poniżej 160k. 5 drzwiowy.

Co polecacie, co radzicie? jak jest z eksploatacją ? Wiem że a3 i seat to podobne budy z podobną awaryjnością, tyle że w audi kosztowniejsza.

Dlatego też mam dylemat.

Co doradzacie? może coś innego z tego pułapu, co spełniałoby jakoś moje kryteria i zamknąłbym się ze wszystkim do 13-15 k ?
labamba
Nowicjusz

Auto: Polo 4, Saxo

16 Kwi 2013, 19:23

W A3 zawieszenie daje sporo do myślenia. Za 13zł dostaniesz wyjeżdżona budę, ale jeśli bardzo Ci zależy możesz poszukać czegoś z najniższym przebiegiem. Do tego wszystkiego musisz liczyć się z kosztami. Jeśli przyjmujesz to na klatę i utrzymanie Cie nie przeraża bierz Audi :)
Co do reszty się nie wypowiem, bo nie miałem przyjemności jeździć, czy użytkować.
mati113
Początkujący

Miejscowość: Bytom
Auto: Nissan Micra
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

16 Kwi 2013, 19:42

Stąd też Mój dylemat względem A3 :/

Rozmyślam dodatkowo czy nie lepiej dorzucić 2-3 k i Mazdę 3 albo toyotę corollę, ale tutaj Panowie zdaję się na Was, co myślicie o tych modelach ( w pierwszym założeniu + corollkę) ktorą byście polecali w gazie ? z przebiegiem do 160 k i powyżej 2000r. Gdzie koszty eksploatacji czy tez awaryjności nie zjadały by mojej calej pensji
labamba
Nowicjusz

17 Kwi 2013, 15:09

W audi a3 jest zawieszenie tradycyjne - metalowe , a nie żadne wielowahaczowe .
Ja polecam rozejrzeć się za Hondą Civic VII 1.6 vtec :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tylko że do tego silnika gaz się nie nadaje (chyba) ale za to masz bezawaryjność , tylko wymiany eksploatacyjne :ok:
PS. nie ma co patrzeć na przebieg , tylko na stan auta bo z przebiegami to wiadomo jak jest.
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

17 Kwi 2013, 18:43

Mazdy 3 niewymagającej wkładu finansowego nie kupisz za 17-18k. Co z tego, że takich jest masa na allegro.. Zwróć uwagę że mają one tysiące wyświetleń więc nie bez powodu tyle czekają na kupca (chociaż w tym przypadku lepsze słowo od kupca to "jeleń").
MarcinUser
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Podkarpacie

21 Kwi 2013, 11:31

Fakt, trochę takich jest.

Dlatego myślę o zwiększeniu budżetu do okolic 20 24- k,

i Co myślicie w takim wypadku o Mazdzi 3 BK Hatchback Benzyna 1.6 ?
labamba
Nowicjusz

21 Kwi 2013, 13:01

Cześć labamba, nie odpisuje Ci na pm dlatego, że po prostu moje konto ma zablokowaną tą funkcje, za to napiszę Ci tutaj, ja sprzedaję swoją Mazdę tylko ze względu na to, że mnie trochę znudziła wersja comfort, no niby ma wszystko, ale jestem taki, że chciałbym więcej.
Sport, mps itd. . Pewnie po prostu zacznę ingerować w wyposażenie i dołożę trochę z wersji sport.

A teraz Ci troszkę powiem ode mnie na temat tego tematu, A3 wiadomo to popularny samochód jak sobie sam nie sprowadzić to będzie prawdopodobnie zajechany i kręcony kilka razy, Leon to tylko FR albo Cupra jedynka, bo w tej cenie by był, mam na myśli okolice 20k, sam się zastanawiałem, ale nie chciałbym się tak no cofać w rozwoju z agresywnych kształtów do kanciaka, Ibiza w ogóle nie liczę.

A co do tej Mazdy 3 to ja mam 1.6 CiTD citroenowski w japońskim, trochę śmiech, ale nie mogę narzekać, bo chodzi równo i turbina świetnie ciągnie i nie ma też DPF'a, ale moim zdaniem benzynka byłaby super no i tańsza od diesla, oczywiście w jednym z najwyższych wyposażeń, co prawda nie kupisz mps'a za tą cenę, ale coś po lifcie może wyszukasz, tylko uważnie, z reguły są sprowadzane z Włoch i Francji i wtedy masz 90% tego, że był lakierowany, ale nie martw się, ważne żeby ładnie wyglądał i miał wszystko ok pod spodem, a jak zauważysz nawet różnice w lakierze to możesz ponegocjować, chyba, że pół samochodu było zlepiane z drugiego ;p .
LeonRN
Nowicjusz

Auto: Mazda 3