A4 B5 - ubył płyn wspomagania

28 Sty 2014, 15:13

Witam, moj problem polega na tym, ze sprawdzajac stan plynow, pojemnik od plynu wspomagania byl pusty, wiec dolalem zielonego febi do maxa. Po jakis 2 miesiacach owy pojemnik znow byl pusty - czyli gdzies musi byc jakis wyciek. Jakies sugestie czy pozostaje mi oddac auto do mechanika?
Cookies21
Obserwowany

Auto: Audi A4 B5
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

28 Sty 2014, 15:31

Skoro ubywa płynu, to jak sam się domyśliłzę wyciek. Zacznij od nalania płynu do zbiorniczka tyle ile powinno być, odpal auto, jedna osoba nichaj naciska na pedał hamulca, a druga niech patrzy - zacząć warto od kół, ale po stronie wewnętrznej, czyli od strony podwozia, czy felga i opona jednego z kół nie jest mokra. To świadczyłoby o nieszczelności na cylinderku tego koła. Jak nie na kołach, to trzeba patrzeć na przewody, czy gdzieś nie kapie na ziemię. No i pod maską pooglądaj, czy nie ma mokro w okolicy samego zbiorniczka i pompy.
Wciek to wyciek i powinieneś go zauważyć.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

06 Lut 2014, 14:47

Ewidentnie nieszczelność,więc zrób tak jak mowa w powyższym poście i pokaże gdzie jest,zwróćcie uwagę też na same przewody. Jest przy tym trochę roboty,ale wystarczy być cierpliwym i wszystko się okaże co i jak.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

06 Lut 2014, 15:57

Tak,tylko,że kolega pisze o układzie wspomagania kierownicy :wink: Podobny problem rozwiązałem dodając moto-doktor do układu wspomagania,już dwa lata mam praktycznie spokój,ubywało mi podobnie,nic się nie stało,układ chodzi cichutko.Dolewaj sobie po łyżeczce rozgrzany MT.Teraz,jak ty piszesz,dolałem do maxa?! :shock: Nie wolno,masz miarkę.Układów się nie uszczelnia,tylko regeneruje,dlatego posłuchaj mojej rady :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Japonia przestawia gospodarkę na wodór
    Władze Japonii widzą w wodorze sposób na obniżenie emisyjności gospodarki i niezależność energetyczną. Po dotychczasowych programach pilotażowych kraj ten przygotowuje się do szeroko zakrojonych działań na poziomie ...