Aktualizacja mapy - Opel Astra J

04 Cze 2019, 11:10

Witam ponownie,

Pisałem już na forum w celu zapytania się o Opla Astrę J , z Waszą pomocą stałem się posiadaczem Astry J z 2010r. Niestety okazało się , że nie posiadam wgranych map. Moje pytanie jest następujące. Czy balibyście się skorzystać z ogłoszeń oferowanych przez stronę OLX w których to za 100 zł wgrywają najnowszą mapę, gdy to po zadzowonieniu do ASO dowiedziałem się , że samo zamówienie płyty to 400zł + jeszcze wgranie. Istnieje ryzyko , że ta płyta z niepewnego źródła którą mi ktoś wgra będzie posiadała jakieś błędy/ wirusy które zainfekują oprogramowanie mojego samochodu. Proszę o radę co byście zrobili na moim miejscu. Podam ogłoszenie OLX o którym mówię : [link do oferty na Olx wygasł]
matibu
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

04 Cze 2019, 11:20

matibu napisał(a):płyta z niepewnego źródła którą mi ktoś wgra będzie posiadała jakieś błędy/ wirusy które zainfekują oprogramowanie mojego samochodu
Ryzyko zawsze istnieje ale Ci co robią takie aktualizacje raczej mają to na względzie a mapy przeważnie są oryginalne tyle, że Ty dostajesz jej kopię.
Co do problemów z aktualizacją to myślę że wszyscy robią przed jej wykonaniem backup żeby można było przywrócić poprzednią wersje w razie jakiś problemów.

Chcesz być bardziej bezpieczny to poszukaj firmy która wystawi Ci za taką usługę FV. Będzie pewnie trochę drożej ale zawsze możesz złożyć reklamację, a tu w tym ogłoszeniu jest oferta od osoby prywatnej która pewnie nie wystawi żadnego dokumentu za taką usługę.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Cze 2019, 18:21

Napisałem do tego ogłaszającego i mi powiedział że może mi wystawić fakturę VAT jezeli tylko chcę. Koszytal byś z Jego usług na moim miejscu ??
matibu
Nowicjusz

04 Cze 2019, 18:24

matibu napisał(a):powiedział że może mi wystawić fakturę VAT jezeli tylko chcę
No to ok. Niech da jakąś gwarancję na wykonanie usługi i myślę że możesz spróbować :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

04 Cze 2019, 19:48

Aktualizacja mapy - Opel Astra J
matibu
Nowicjusz

04 Cze 2019, 22:17

Na to że będą działały i nie wysypią się zaraz po instalacji.
Cichy77
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie pal za kierownicą!
    Do nałogowego palenia papierosów wciąż przyznaje się blisko co czwarta osoba dorosła w Polsce (24%)(1). Wielu kierowcom zdarza się robić to również podczas prowadzenia samochodu. Szkodzi to nie tylko zdrowiu ...
    Toyota GT 86 (od 2012) – dziedziczka Hachi-Roku
    Z legendy modelu AE86 garściami czerpie współczesna, produkowana od 2012 roku Toyota GT86. Podobnie jak słynna Hachi-Roku, ma tylny napęd, świetnie się prowadzi i jest szybka, pomimo że pod maską zamontowano umiarkowanie ...