Razem z wiosną przyszedł ciężki czas dla alergików, uczulonych na pyłki i kurz. Prowadzenie auta w tym okresie jest dla uczuleniowców szczególnie uciążliwe. Łzawienie oczu, silny katar, obniżona koncentracja kierowcy to tylko niektóre z objawów towarzyszących alergii, które mogą doprowadzić do niebezpiecznych sytuacji na drodze. Wiele objawów jest podobnych do tych po spożyciu alkoholu. Zastanów się, czy prowadzić Nikt, kto czuje się osłabiony, czy to z powodu choroby, alergii, niewyspania czy po spożyciu alkoholu nie powinien prowadzić auta. Jazda wymaga bowiem od kierowcy podejmowania szybkich decyzji i niejednokrotnie refleksu. "Osoby cierpiące na poważne alergie, jeśli nie czują się dobrze i nie mogłyby w pełni skupić się na drodze, powinny rozważyć jazdę środkami miejskiego transportu lub carpooling" powiedział Zbigniew Weseli, dyrektor Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault.
Na decyzję o prowadzeniu auta powinny mieć także wpływ przyjmowane leki. Niektóre z nich mogą powodować senność, osłabienie oraz obniżoną koncentrację. Dlatego warto zapoznać się z treścią ulotki i sprawdzić czy przyjmowane leki nie wpłyną na nasze zdolności psychomotoryczne.
Ryzykowne kichanie "Nawet zwykłe kichnięcia potrafią być niebezpieczne, gdyż kierowca traci z oczu drogę na około 3 sekundy. To groźna sytuacja, zwłaszcza w mieście, gdzie wszystko dzieje się szybko i ułamki sekund mogą decydować o tym czy dojdzie do stłuczki" przypominają trenerzy Szkoły Bezpiecznej Jazdy Renault. Spóźnione hamowanie, późne zwrócenie uwagi na rowerzystę czy pieszego, niedostrzeżenie w porę przeszkody na drodze to bardzo ryzykowne zachowania, na które kierowca nie może sobie pozwolić, ponieważ ryzykuje tym samym bezpieczeństwo innych uczestników ruchu. "Kierowca borykający się z alergią ma problemy ze skupieniem, a jego umiejętność oceny sytuacji jest dużo gorsza, podobnie jak u kierowcy, który prowadzi pojazd pod wpływem alkoholu" mówi Zbigniew Weseli.
Utrzymuj czystość W samochodzie zbiera się kurz, pył, a pod wpływem wilgoci po zimie powstają pleśni i grzyby, które niekiedy powodują u alergików silne reakcje. Dodatkowo na wiosnę, kiedy rośliny pylą, konieczne jest regularne czyszczenie samochodu nie tylko na zewnątrz, ale i w środku. W szczególności należy robić regularne przeglądy klimatyzacji i zmieniać filtr kabiny. Jeśli zaniedbamy wymianę filtra, pogorszymy cyrkulację powietrza w kabinie i pozwolimy drobnoustrojom na rozprzestrzenianie się.
źródło: Szkoła Bezpiecznej Jazdy Renault, Redakcja
Jestem alergikiem i dlatego woże ze sobą hitaxę fast na wszelki wypadek, mam różne fazy mojej alergii i czasami jak mnie dopadnie to męczy mnie kaszel, czuje się taki rozbity, otepiały a niestety do pracy jakoś trzeba dojechać i wtedy się ratuję lekami, na szczęście po nich szybko przechodzi i mogę normalnie funkcjonować.
Też mam alergię na trawy, żyto i nawet na grzyby typu alternaria i cladosporium więc po deszczu potrafię jeszcze gorzej się czuć Jednak dbam o czystość w samochodzie, filtr kabinowy i sprawną odgrzybioną klimatyzację. Pomaga to na tyle, że w lato bardzo dobrze czuję się w nim w trakcie podróżowania i codziennych jazd. Warunkiem jest jednak nie otwieranie okien.
Też mam alergię , ale nigdy nie przybrała ona u mnie formy, która uniemożliwiałaby mi normalne funkcjonowanie czy prowadzenie samochodu. Tak naprawdę to chyba indywidualna kwestia każdego alergika. Każdy powinien sobie zdawać sprawę z tego na co może sobie pozwolić. U mnie najgorszym objawem, który może być potencjalnie niebezpieczny jest właśnie kichanie. Staram się jednak ograniczać możliwość jego występowania, poprzez właśnie dbanie o czystość i stosowanie tabletek na alergię.
Chociaż to tez nie zawsze skutkuje. I co wtedy zrobić? Gdy jedziesz samochodem i nagle zaczynasz kichać? Z drugiej strony alergia nie jest zwykle czymś, co mogłoby wykluczać z prowadzenia auta. Trudna sprawa i nie wydaje mi się, żeby było tutaj jedno poprawne stanowisko.
Moto Session 2017 / relacja Targi Moto Session wpisały się już na stałe do naszego kalendarza i odwiedzamy je regularnie przedstawiając Wam relację zdjęciową z tej imprezy W tym roku Targi odbyły się w pierwszy weekend kwietnia czyli dużo wcześniej ...
Obrońca wolnossącej V-ósemki Coraz bardziej restrykcyjne normy emisji spalin sprawiają, że silniki V8 stopniowo znikają ze świata motoryzacji. A te w tradycyjnym, wolnossącym wydaniu można śmiało nazwać wymierającym gatunkiem. Jest jednak marka, w której ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.