Astra G 1.6 silnik rzęzi podczas obciążenia na niskich obr.

27 Paź 2013, 00:19

Witam,
Posiadam opla Astrę 1.6 16V 101KM z LPG, rocznik 1999 i od jakiegoś czasu mam problem z podejrzanym odgłosem z okolic komory silnika. Mianowicie podczas jazdy, gdy mocniej przycisnę gaz na niższych obrotach (ok 1800-2500) to słyszalne staje się takie specyficzne rzężenie, coś jakby wpadała w drgania jakaś luźna śrubka albo inny metalowy element. Nie jest to szczególnie głośny dźwięk ale brzmi na tyle podejrzenie, że wolałbym wyeliminować jego źródło zanim spowoduje to jakieś kolejne problemy. Wiem, że ten silnik lubi raczej wyższe obroty ok 2500-3000 ale czasami zdarza się, że np. trzeba mocniej docisnąć gaz przy 2000 i wtedy ten odgłos jest wyraźnie słyszalny. Zamieściłem poniżej link do nagrania tego dźwięku. Wiem, że jego jakość jest słaba ale rzężenie, o którym piszę jest słyszalne. Podczas nagrania celowo jechałem na trochę zbyt niskich obrotach i obciążałem silnik bardziej niż to było potrzebne, żeby ten odgłos był wyraźniej słyszalny.

Kod: Zaznacz wszystko
[Aby wyświetlić zawartość tego pola musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Czy ktoś z Was miał już może do czynienia z czymś podobnym? Będę wdzięczny za pomoc.
corrado
Obserwowany

Auto: Astra G
Silnik: 1.6 16V 101KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

27 Paź 2013, 09:30

Nie słuchałem dźwięku, bo trzeba sciągać, ale to może być lekko wysypany katalizator...
ŁukaszZMC
Nowicjusz

Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: Golf V
Silnik: 1.6 FSI 115KM - BAG
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003