Astra II gaz nie chce się włączać kropka miga bardzo intensywnie

04 Lut 2013, 11:11

Witam serdecznie. Mam podobny problem w swojej astrze II G , dlatego chciał bym się podpiąć do tematu, z miejsca mówię, że jestem zielony w tych sprawach dlatego piszę. Ostatnio z mojej astrze podczas zapalania coś pika i gaz nie chce się włączać kropka miga bardzo intensywnie nie tak jak było wcześniej. Byłem z tym u mechanika, po podłączeniu do komputera powiedział ze mam zawaloną pamięć czegoś tam i komputer nie mógł włączyć gazu. Więc zrestartowali mi instalacje bynajmniej tak mi to tłumaczyli i zaprogramowali na nowo. Problem zniknął ale na jeden dzień i wrócił. Co może być przyczyną takiej sytuacji? (Mechanicy wspominali coś o spadkach napięcia) Proszę o pomoc ponieważ nie przelewa mi się i nie chcę wyrzucać co kilka dni 50zł za podpięcie pod komputer. :no: no i na jeżdżenie na benzynie również mnie nie stać. :(
Mateusz88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 09 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra II G
Silnik: 1.6 16V 101KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

06 Lut 2013, 22:14

bez ponownej wizyty się nie obedzie. Problemy mogą być trzy:
1) Najbardziej prawopodobny - komputer gazowy jest uszkodzony i gubi pamięć nastawów.
2) Jest problem z ładowaniem i podczas otwarcia wtryskiwaczy jest zbyt mało prądu.
3) Wczytał się jakiś błąd w sterownik który jest zbiegiem okolicznosci podobieństwa do poprzedniej sytuacji.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

07 Lut 2013, 12:02

Dzięki za odpowiedź. Najbardziej martwi mnie uszkodzenie tego komputera gazowego bo to ponoć nie jest tania sprawa z tego co mi śpiewał ten mechanik (mówił o 700- 900zł). Mógł byś mi powiedzieć z jakimi kwotami może się wiązać ta naprawa? Bo już kilku ,,szpeców" chciało mnie naciągnąć podczas naprawy. Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
Mateusz88
Nowicjusz

07 Lut 2013, 12:10

a jaki masz komputer gazowy?
Migaz
Zaawansowany

07 Lut 2013, 12:13

Kurcze nie wiem, nie znam się na tym kompletnie. Jak można to sprawdzić?? :(
Mateusz88
Nowicjusz

07 Lut 2013, 12:19

na komputerze jest napisane
Migaz
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A6 Hybrid
    Hybrydowe Audi A6 to nowe oblicze limuzyny klasy business. Jego lekką karoserię osadzono na sportowym podwoziu. Wnętrze jest eleganckie i ergonomiczne, a kierowca i pasażerowie mają do dyspozycji wiele systemów wspomagających ...

10 Lut 2013, 17:39

Nie wiem który to jest ten komputer :) ale byłem u mechanika i okazało się ze mam instalacje stag. Usterka jest jak narazie zrobiona a powodem było odpięcie się klamry na 4 wtryskiwaczu oraz luźna klema na aku. od gazu. I komputer pokazywał mi to jako błąd. Mechanik bardzo się zdziwił że ten wcześniej tego nie zauważył. Czy to coś poważnego gdy po podpięciu pod komputer nie było mapy gazowej żadnej tak jak by auto nigdy nie było na gazie?? Czy toi może być wina tej luźnej klemy??
Mateusz88
Nowicjusz