Witam,
Mam problem dotyczący
kontrolki temperatury chłodziwa audi a3 1.6 AVU. Kontrolka oraz symbol dźwiękowy załącza się po długim postoju a po nocy to już zawsze. Dodam, że temperaturę na zegarach zawsze pokazywał 90 może 92 stopnie i nigdy nie szła w górę. Nagrzewanie kabiny działa spranie. Znajomy mechanik (na odległość przez telefon)poradził tylko żeby wymienić czujnik temperatury płynu chłodzącego. Wczoraj czujnik został wymieniony, po jazdach próbnych temperatura trzymała się tak samo ładnie na 90/92 stopnie na zegarach. Zaciekawił mnie fakt żeby sprawdzić odczyt temperatury chłodziwa z climatronica z kanału 49, do 90 stopni i na climatronicu i na zegarach idą równo co do stopnia+/- ale po osiągnięciu tych 90/92 wskazówka na zegarach się zatrzymuje i trzyma tą temperaturę nie ważne jak ostro się przejedzie samochodem. Natomiast Climatronic idzie dalej, wskaz na climatronicu dochodzi nawet do 107-108
![Kwaśna mina :/]()
i tu jest mój dylemat, ze cos jest nie tak bo w takim wypadku powinny startować wentylatory chłodnicy których jeszcze mi się nie zdążyło przyłapać na pracy. (temp. na zegarach trzyma równo 90/92). Po włączeniu ogrzewania na maks do srodka wentylatory startują i temperatura z climatronica spada. Czy ktoś może podsunąć mi jakiś pomysł? a i dodam jeszcze, że kontrolka następnego dnia od płynu pojawiła się od nowa.
[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]
Audi a3 1.6 AVU koniec 2000 roku.
Dziekuję za zabranie głosu w temacie.