12 Wrz 2007, 01:07
Witam
Mam problem z poprawną pracą silnika. Audi A3, 1997r 1.6 benzyna, klimatyzacja. Od pewnego czasu (3 miesiące) samochod dziwnie sie zachowuje. Na początku problem pojawial sie raz na miesiac, ostatnio prawie codziennie. A mianowicie silnik gaśnie podczas jazdy. Pierwsze poranne odpalenie auta, niby wszystko dobrze, ale po przejechaniu kilku kilometrow silnik zaczyna wariować. Wskakuje na wyższe obroty ok. 1500-2500 RPM, poczym zaczyna sie dusić, traci moc i staje. Przez następne kilka minut mam problemy z odpaleniem, zachowuje sie jakby nie dostawał paliwa. Kręcę aż wkońcu z wielkimi oporami pomału zaskakuje, rozkreca sie i dziala. Na początku problem pojawial sie gdy miałem niski poziom paliwa w baku, ale ostatnio to juz nie jest reguła. Podejrzewałem wode w paliwie albo jakies brudy, ale ostatnio to sie dzieje gdy mam 1/2 zbiornika. No i tylko zdaża sie to raz po odpaleniu i przejechaniu kilku km. No i dlaczego zwiększa mi to obroty? Do tego czasem na wolnych obrotach, gdy wciskam gaz samochod nie zawsze plynnie wchodzi na wyższe obroty a lekko się przydusza. Dopiero wtedy strzałka RPM idzie w góre.
Byłem u mechanika, jak na złość im samochód działał dobrze, komputer nie pokazał żadnych błędów, mówili ze silnik rewelacja hehe.
Dolewałem też jakieś środek do czyszczenia wtrysków - bez rewelacji.
Zmieniłem stacje paliw - też nie pomaga.
Jestem aktualnie w UK, tutejsi polscy mechanicy nie pomogli, do angielskich chętnie pojade tylko musze odszukać dobrego, bo u tych co byłem rozkładają ręce...
Zapomnialem dodać ze jedyna usterka jaką znalazłem to czujnik temperatury silnika, strzalka wogole sie nie unosi no i komputer tez cos o tym informował, ale mechanicy powiedzieli że to nie ma nic wspólnego.
Może ktoś miał podobny problem albo pomoże gdzie szukać jego żdródła.
Z góry dziekuje.