Audi A4 1.9 TDI - jaki olej

10 Lut 2012, 17:37

Witam. Zakupiłem ostatnio Audi A4 1.9 TDI 2001 130PS i mam pytanie, jaki olej jest najlepszy do tego auta? Czytałem różne opinie, jedni pisali, że 5W/40 bo jest do pompowtrysków, inni że dobry jest 10W/40. A wy jaki byście polecali?
lionheart
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2009
Auto: dżambodżet

10 Lut 2012, 19:05

Najbardziej właściwy olej to ten, który podaje producent . I nie radzę zmieniać na inny. Jeżeli masz pompowtryskiwacze to powinien być o specyfikacji Audi 505.01.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lut 2012, 00:37

Tak jak pisze MotoAlbercik - lej taki, jak wyszczególniono w specyfikacji. Chyba że pytasz też o markę, to wtedy mogę Ci polecić Liqui Moly.
Oldek
Nowicjusz

27 Mar 2012, 15:05

Jeśli jeździmy normalnym seryjnym autem bez żadnych modyfikacji zawsze lejmy olej który zaleca i przewiduje producent !
Aleks
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1985
Auto: VW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Hyundai Ioniq Hybrid - test spalania
    Hyundai Ioniq to przestronny w pierwszym rzędzie siedzeń liftback z napędem hybrydowym. Dzięki umieszczeniu akumulatorów pod tylną kanapą i przesunięciu jej w głąb kabiny pasażerskiej, uzyskano naprawdę sporą pojemność ...