Audi A4 B8 Avant 2.0 TDi - Jaki olej wybrać do silnika?

26 Wrz 2022, 11:35

Jeśli mam wybór między Motul 5W30 8100 X -Clean+  ,  Millers Oils 5W30 XF Premium C3 VW  a MILLERS OILS 5w30 TRIDENT PROFESSIONAL C3 wszystko po 5L  to który wybrać i dlaczego ten ostatni cenowo tyle odbiega od pozostałych tzn. tańszy o 70 zł  ?
Berserker1982
Początkujący

Zdjęcia: 0

28 Wrz 2022, 21:15

Zrobiłem porównanie tych olejów,dlatego najtańszy gdyż posiada wszystkie parametry praktycznie takie same jak pozostałe,z tym,że przewyższa je wskażnikiem lepkości (najgorzej tutaj wypada Motul) oraz ochroną w 100 st c.Ten drugi Millers jest opracowany takze pod pojazdy hybrydowe(specjalna formuła zastosowana w oleju) Motul posiada najwyzsza temp zapłonu oraz najniższy TBN.Kolego bierz ten najtańszy,według mnie jest najlepszym olejem pod ten silnik,będzie go najlepiej chronił,bardzo dobra płynność nawet do -45 st c,ten drugi do -49 a Motul poniżej 40,Motul wskażnik lepkości ma 156 a faworyt 169,HTHS wszystkie mają praktycznie takie same.Wszystkie te oleje spełniają takie same normy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Wrz 2022, 15:50

Kolego Berserker,popatrzyłem jeszcze jak faworyt wypadł pod względem trwałosci filmu olejowego w temp 100 st.c,jak na razie nie spotkałem oleju,który by wypadł lepiej bez wzgledu na rozpiętosci między liczbą zimowa a letnią,przyznam,jestem zaskoczony,chociaz wiedziałem ,że oleje MILLERS to najwyższa półka wśród olejów silnikowych.Jedynie dotad tak świetnie wypadł tylko Gulf serii G 0W30,Meguin Super leichtlauf 5w40,któryś tam i jeszcze jakiś olej chyba ROYAL PURPLE (60 zł litr) Motule wypadają zdecydowanie gorzej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Wrz 2022, 12:58

To faktycznie warto taką oliwą zalać silnik. Dziękuję za wnikliwą analizę koledze PhantomASA1 - niestety zalałem już Motulem z warsztatu bo odpowiedź pojawiła się za późno :) Następnym razem sam zamawiam Millers Trident Professional C3 5w30 i dopiero do warsztatu. Ja robię rocznie po 3/4 tyś. km to i może Motul zrobi robotę przez rok. Chyba, że za rok już nie będzie tej oliwy albo za 500 zł za 5L :evil:
Berserker1982
Początkujący

Zdjęcia: 0

30 Wrz 2022, 15:38

Spokojnie,Motul to też olej godny zalania,nie uwazam zastosowanie go za błąd,według mnie przereklamowany zbyt za bardzo,są lepsi zawodnicy a tańsi,cóż,magia reklamy:) W rankingu olejów najchętniej wybieranych w Polsce zajmuje 1 miejsce,dla mnie to żaden wyznacznik,ja lubię kupować oleje lepsze w klasie,czasami połowę tańsze.W tym zestawieniu ma jeden plus,niby najlepiej chroni DPF,przyglądnę się mu pod kątem ,,mocy,,filmu olejowego oraz jak wypada podczas srogich mrozów,na tym polu Motule nie wypadają zbyt różowo na tle konkurencji w stylu L.Moly,PMO,czy chociażby MANNOL-a(naturalnie w tych samych kategoriach lepkościowych oraz specyfikacjach) Zraziłem się do Motula po testach mineralnych olejów 15W40 w -30 st.c,LOTOS wylał się z pojemnika,Motula zamroziło na amen.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

30 Wrz 2022, 15:52

Jaka jest różnica w trwałosci filmu olejowego? Millers 0.01 mm a Motul 0.12 mm,w uproszczeniu łopatologicznie,wypadł 12 razy gorzej w teście na wytarcie się stalowego pręta,jest róznica? Ano jest,dlatego ten Millers jest tańszy,bo lepszy,takie czasy:) Z autami jest podobnie,płaci się za znaczek czasami drugie tyle ile rzeczywiście auto jest warte na tle taniej konkurencji.
PhantomASA1
Forumowicz VIP