Audi A4 B8 - ubytek oleju w silniku

29 Wrz 2020, 08:45

Ostatnio na autostradzie zapaliła mi się kontrolka oleju i dolałem litr. Olej wcześniej ktoś inny wymieniał co 30 tys. - Castrol Long Life 5w30. Czy to może być przyczyna ubytku? Można zalać jakiś inny/ inne parametry żeby mniej ubywało? Silnik niby w dobrym stanie, ale od czego taki ubytek a przejechane 5 tys. od ostatniej wymiany?
Berserker1982
Początkujący

Zdjęcia: 0

29 Wrz 2020, 09:13

Berserker1982 napisał(a):Silnik niby w dobrym stanie, ale od czego taki ubytek a przejechane 5 tys. od ostatniej wymiany?
To nie jest jeszcze dużo bo wychodzi jakieś 200ml na 100km ale trzba sprawdzić czy można mu pomóc w zmniejszeniu apetytu na olej :)
Berserker1982 napisał(a):Olej wcześniej ktoś inny wymieniał co 30 tys. - Castrol Long Life 5w30.
No właśnie to pewnie jest główny problem bo przy takim przebiegu nawet najlepszy olej będzie już zanieczyszczał silnik przez odkładanie się osadu przez co później mogą być problemy z np. zwiększonym poborem oleju.

Berserker1982 napisał(a):Można zalać jakiś inny/ inne parametry żeby mniej ubywało?
Nie wiem jaki to silnik dokładnie, może napisz jego parametry to spróbujemy podpowiedzieć coś w sprawie oleju i dobrać najlepszy do tego silnika.

Co można zrobić na pewno można by spróbować użyć płukanki która często pomaga w takich przypadkach, a jak silnik jest zdrowy to ryzyka wielkiego nie ma przy jej użyciu. Jednak jak masz silnik TSI to tu sprawa może być poważniejsza silniki-tsi-typowe-bolaczki-vt122548.htm
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Wrz 2020, 09:46

Silnik to 2.0 TDI CGLC fabrycznie 177KM/teraz ma 208KM/440Nm poprzez samo tylko mapowanie silnika. Wykonane to zostało przez profesjonalistę Gregora(nie wiem czy ktoś zna :) ), który stwierdził na hamowni przed zabiegiem i z kompa, że to zdrowa jednostka inaczej by nie robił, dpf też tam super wyszedł ze spalaniem, turbina też OK. Auto było ze Szwecji i tam ktoś ładował CASTROL EDGE PROF LL III AUDI TITAN - wymieniał raz do roku, ale co 30 tyś. Może przynajmniej doradzicie jaki olej dokładnie wlewać i czy do max. poziomu wchodzi 5 litrów?
Berserker1982
Początkujący

29 Wrz 2020, 18:21

Wlewaj taki jak masz w serwisówce, może być np castrol, do tego dolej plukanki np teca, oczyści silnik z nagaru i zmniejszy jego spalanie.
malmon3
Aktywny

30 Wrz 2020, 06:37

W sumie w instrukcji doczytałem, że pobór do 0,5 litra na 1000 km to niby w normie jest. Z tą płukanką to nie wiem co zrobić - spytam tam gdzie będę wymieniał olej czy mi coś takiego doradzą. Teraz mi wypada na dniach wymiana oleju bo minął rok a zrobiłem na razie tylko 4 tys.km. Czy olej Motul lepszy od Castrola lub jakiś ewentualnie inny? Czy po kilku wymianach po tak krótkim rocznym przebiegu pobór oleju może się zmniejszyć nawet bez stosowania płukanki?
Berserker1982
Początkujący

30 Wrz 2020, 07:18

Ale płukanki nic Ci nie pomogą na pobór oleju.

Ja do swoich aut leje tylko motul, ewentualnie elf. Napewno są to lepsze oleje niż castrol
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Wrz 2020, 07:45

To przykładowo taki by się nadał [link do oferty na Allegro wygasł]?
Czyli ten parametr 5w30 nic nie zmieniać na inne?
Przypuszczam, że tej płukanki i tak nikt mi z mechaników nie będzie chciał zrobić.
Berserker1982
Początkujący

30 Wrz 2020, 08:06

Zalewać olej parametrowo taki jak podał producent
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

30 Wrz 2020, 18:27

Co do oleju to polecam kupować w sklepach stacjonarnych, na allegro często przelewają tańsze oleje i sprzedają drożej ;)
malmon3
Aktywny

01 Paź 2020, 06:44

Zamówiłem sobie MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30 5L w warsztacie samochodowym - wymieniam olej w sobotę, a przed wymianą zrobią mi najpierw tą płukankę. Mam nadzieję, że nic złego tym zabiegiem nie spowoduję.
Berserker1982
Początkujący

02 Paź 2020, 13:04

Konstruktorzy silników podczas pomysłu zalecania wymian oleju co 30 tyś km chwilowo zamienili zawartość swego ciała góry z dołem,wystarczy pomyśleć,jeśli olej przeciętnie posiada TBN na poziomie powiedzmy 11 a ta wartosć zostanie wysycona po ok.10 tyś km,lub wcześniej do poziomu 3 a to jest dolna granica przy,której jeszcze nie dochodzi do odkładania się nagarów,to oleje LL powinny mieć TBN na poziomie 33,niestety,jeśli ktoś chce utrzymać wnetrze silnika w czystości,to wiadomo co ile tyś km powinien wymieniać olej,w każdym silniku.Pół litra na 1000 km to nie jest norma,raczej anomalia,żaden dobry silnik nie zużyje tyle oleju,naturalnie poza silnikami aut sportowych,mocnych,tutaj widze inny problem,nie pamiętam jaki olej zaleca fabryka,ale weż poprawkę na to,iż jest podniesiona moc,jesli lubisz depnąć na autostradzie silnik ma prawo trochę oleju zjeść,wydaje mi się,iż VW do silników TDI od 10 r zaleca 5W30 z normą 507 lub wyższą,czyli ten Motul spełnia ten warunek,pewnie znalazłby olej o lepszych parametrach,dobrze,że Vw zaleca olej mid saps,ale pamiętaj,10 tyś km i out,w tym wypadku VW nie słuchaj
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

20 Lis 2020, 11:30

Jeśli w silniku jest większy ubytek oleju np. 0,5 litra na 1000km to byłby ten olej gdzieś w dolocie lub odmie? Tak na zewnątrz nigdzie nie ma żadnych wycieków. Rurę zaznaczoną na zdjęciu odkręcałem i tam jest czysto i sucho. Gdzie jeszcze można by luknąć?
Berserker1982
Początkujący

20 Lis 2020, 19:00

Jaki dystans przemierzyłeś na autostradzie i jak szybko jechałeś.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Lis 2020, 08:54

Juz kiedyś pisałem,trasy moje,autostrady,prawie 2000 km w jedną stronę,średnia prędkość 140 km/h,zuzycie(ubytek oleju) litr ,dolewałem do max na trasie,na miejscu silnik nie brał oleju od wymiany do wymiany nie musiałem dolewać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Lis 2020, 13:52

To ja mniej robiłem w jedną stronę - tylko 550km. Ale to ewidentnie wcześniej spadał poziom oleju i akurat przypadek że na autostradzie wyskoczył komunikat o dolewce. Jechałem z prędkością 130-160 km/h. Auto kupiłem rok temu więc muszę poobserwować teraz po wymianie oleju nie zeruję kilometrów. Jakby spadało regularnie to uderzam do jakiegoś mechaniora i niech sprawdza odmę, dolot, turbinę bo nie wiem co innego jeszcze? To w takim wypadku jeśli auto na 180 tyś. przejechane żre 0,5 litra na 1000km to co od nowości ile pożerał oleju? Gdzie ten ubytek oleju idzie? Dawać z nim już do serwisu czy dolewać i olać zwłaszcza, że mało robię rocznie przebiegu? Czy są jakieś negatywne skutki tego ubytku oprócz dolewania ?
Berserker1982
Początkujący