Audi a4b5 na pierwsze auto?

13 Mar 2016, 16:34

Czy nudne to nie wiem? 1.8t może uda się wersję quattro znaleźć? Jeszcze pisałem o bmw e34? Nie wiem Dzida czy to są nudne auta, ale nie mnie oceniać
mati9595
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 03 1995
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Nie mam

13 Mar 2016, 16:38

A4 B5 z 1,8 jest nudne, bo spotykasz na każdym rogu i nie ma tam stylistycznych smaczków nad którymi się możesz zachwycać, a jazda to zwykły passat...
1,8T Quattro już da trochę radochy ale jako auto dla studenta może Cię zrujnować (popatrz na ceny części w przypadku tej wersji, które się różnią)

e34 nie jest nudne, bo ma charakter szczególnie z 6cio cyl. silnikiem i nie widuje się go tak często. Jednak ważne aby nie było oszpecone częściami z allegro przez jakiegoś młodego tunera. Czy nadaje się na studenckie auto? Wg mnie nie, bo skończy się na zapuszczeniu go i naprawie po taniości.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

13 Mar 2016, 16:48

Ale ogólnie uważasz, że e34 jest dużo droższe w utrzymaniu niż taki popularny golf?
mati9595
Nowicjusz

13 Mar 2016, 16:50

Tak, jest zauważalnie drożej, bo poza częściami masz spalanie i ubezpieczenie. W końcu jest 2 segmenty wyżej
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Mar 2016, 17:00

Tak się domyślałem, ale ogólnie spójrzmy na to tak, za 10k idzie już kupić ładne e34 z silnikiem 2.5 litra prawda? Więc jeśli auto na samym początku doinwestuje to powinienem spokojnie sobie rok przejeździć, bez większych awarii, a w tym czasie przecież i tak będę odkładał jakieś pieniążki na ewentualne naprawy, także moim zdaniem to auto jest moim zasięgu,
mati9595
Nowicjusz

13 Mar 2016, 17:02

matti Ciebie po prostu na te samochody które wymieniasz nie stać, pomyśl to Twój pierwszy samochód trzeba go jeszcze utrzymać nie wiesz co to są za koszta kup sobie prosty samochód który Cię przewiezie z miejsca A do miejsca B.
Na inny samochodzik przyjdzie jeszcze czas
jareczek1234
Nowicjusz

Auto: opel astra 3
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy na świecie SUV z elektrycznym napędem
    Idea samochodu elektrycznego jest równie stara jak sama motoryzacja. Już w pierwszej dekadzie XX wieku wydawało się, że pojazdy zasilane prądem elektrycznym będą dominowały nad autami spalinowymi. Stało się jednak ...

13 Mar 2016, 17:26

Ale panowie z całym szacunkiem skąd wiecie, ze mnie nie stać przecież nie ma Cie dostępu do mojego konta? Chyba, że o czymś nie wiem :ok:

Jeśli kupię w miarę zadbany egzemplarz do 10 tys, włożę 3 tys zlotych w doprowadzenie tego auta do jeszcze lepszego stanu, to przecież spokojnie po gruntownych naprawach tym autem bez większych przygód pól roku przejeżdżę. Moim zdaniem przyklejacie mi łatkę ,,młodego gniewnego", który chce kupić auto i je zakatować, nie mieć potem za co naprawiać, aż w końcu odsprzedać lub zezłomować. Akurat kolego Jareczek mylisz się, że nie wiem co są za koszta, wiem jestem tego świadomy tylko po prostu tego nie doświadczyłem. No to przejdźmy do konkretów ile trzeba mieć pieniędzy, żeby utrzymywać bmw e34?
mati9595
Nowicjusz

13 Mar 2016, 17:34

mati9595 napisał(a):Co myślicie o Bmw e34 w porównaniu do audi a4?

Nie ma w ogóle porównania BMW E34 jest piękne, wygodne, raczej nie stracisz już na nim jak jest zadbany, pięknie brzmi (R6) i nieźle jedzie :wink: Warto wziąć jak jest zadbany :ok: A4 B5 to nowsze auto i już nie ma tej "duszy" co ma BMW E34 ale mechanicznie jest całkiem okey tylko zawias o którym już wiesz i 1,8T fajnie się zbiera :naughty:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel

13 Mar 2016, 19:52

Jeśli kupię w miarę zadbany egzemplarz do 10 tys, włożę 3 tys zlotych w doprowadzenie tego auta do jeszcze lepszego stanu, to przecież spokojnie po gruntownych naprawach tym autem bez większych przygód pól roku przejeżdżę. Moim zdaniem przyklejacie mi łatkę ,,młodego gniewnego", który chce kupić auto i je zakatować, nie mieć potem za co naprawiać, aż w końcu odsprzedać lub zezłomować. Akurat kolego Jareczek mylisz się, że nie wiem co są za koszta, wiem jestem tego świadomy tylko po prostu tego nie doświadczyłem. No to przejdźmy do konkretów ile trzeba mieć pieniędzy, żeby utrzymywać bmw e34?

W tych 3 tyś to już uwzględniłeś koszt opon zimowych?

Rozumiem, że koszt OC+AC na pewno nie, więc czy policzyłeś już sobie mniej więcej ile to będzie Cię kosztowało przy takim samochodzie? Lub czy wyliczyłeś dokładnie z agentem ubezpieczeniowym?
piotrekbdg
Początkujący

Prawo jazdy: 20 07 2009
Auto: BMW 3er E92
Silnik: 2.0 143 KM

13 Mar 2016, 21:29

jareczek1234 linki były przykładowe,nawet nie zagłębiałem się w opis.

Z BMW jest różnie,jest sporo szrotów i ciężko znaleść coś sensownego więc trzeba albo uzbroić się w cierpliwość albo mieć poprostu trochę szczęścia i nóż widelec coś się szybko trafi.

Skąd jesteś to coś poszukamy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Mar 2016, 21:33

To że włożysz 3k nie znaczy że ktoś chociażby nie wjedzie Ci w tyłek i już musisz szykować kasę.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Mar 2016, 22:23

mati9595 napisał(a):Jeśli kupię w miarę zadbany egzemplarz do 10 tys, włożę 3 tys zlotych w doprowadzenie tego auta do jeszcze lepszego stanu, to przecież spokojnie po gruntownych naprawach tym autem bez większych przygód pól roku przejeżdżę.
gdyby kupno używanego auta było takie proste...
Kupując 20+ letnie auto musisz się liczyć z tym, że coś Ci wyjdzie w najmniej oczekiwanym momencie. Np po kolejnej wizycie na myjni okaże się, że progi są do roboty, a to czekać nie może - chyba że znudziło Ci się już Twoje życie.
Druga sprawa 10k i 3k na "pakiet startowy" to IMO trochę mało... Same opony dobrej firmy do tego auta to gdzieś 1000-1300zł, a nie sądzę aby ktoś dał Ci w prezencie nówki... Do tego zrobienie hebli zapewne z przewodami, bo to już stare auto i już w portfelu lekko licząc nie ma 1.5k. 500zł na rozrząd i podstawowe płyny to trochę mało. To jednak optymistyczny rozwój wydarzeń, bo przecież może być jeszcze do zrobienia coś w zawieszeniu, które w dość znaczny sposób wpływa na bezpieczeństwo. "Za rok" tego nie zrobisz :roll:
Wiem jaki będzie Twój kontrargument - ale ja tym autem przed kupnem pojadę na stacje i wszystko sprawdzę. Jak będzie b.nieciekawie to nie kupię.
Słusznie, z dwoma wyjątkami:
1. Nie ma na rynku aut bez wkładu.
Pardon, są. W komisach :mrgreen:
2. Sprawdzisz jeden czy dwa auta 20+ na stacji to Ci się odechce kupna. Pewnych rzeczy lepiej nie wiedzieć :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

13 Mar 2016, 22:28

Jestem z Bydgoszczy. Co do wcześniejszego pytania, nie te 3tys to budżet na same naprawy/wymiana filtrów płynów oraz dopieszczenie auta po zakupie, na opony,oc i rejestracje mam oddzielne pieniądze.
To co waszym zdaniem jaki budżet trzeba mieć, żeby kupić i doprowadzić e34 do porządku?
mati9595
Nowicjusz

13 Mar 2016, 22:33

Kurde to nagle z 10k zrobiło się 15tys. z naprawami - w takim razie możesz szukać A4 1,8T :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Mar 2016, 22:38

Dzida od samego początku pisałem, że mój budżet to 10k na zakup auta + 3k na pakiet startowy, gdzie po prostu nie wliczałem zakupu opon, oc i rejestracji. Powiedz mi gdzie widzisz problem?
mati9595
Nowicjusz