Audi All. Turbo--brak mocy

26 Mar 2008, 23:58

Witam!
Mam problem z mocą w samochodzie.Jest to Audi Allroaad 2,7 Biturbo.Trzy mies. temu założyłem do niego instalację gazową Prins.Nie wiem czy to ma jakiś związek,ale po ok.5 tysiącach zacząłem odczuwać brak mocy tzn.samochód raz miał niesamowity ciąg,innym razem czułem się jakbym prowadził niespełna 100 konny pojazd.Wyrażnie dało się odczuć że nie ma pełnej mocy.
Po wizycie w ASO mechanik stwierdził że w turbinie coś się zaciera i dlatego raz się załącza,innym razem nie.Sugerował wymianę turbiny na nową lub zregenerowanie obecnej(to jest Bi,wobec czego są dwie)
CZy Ktoś może mi pomóc:wjaki sposób i ew gdzie mogę sprawdzic czy to naprawdę awaria turbiny czy coś zupełnie innego?Samochód ma niecałe 100tys przebiegu więc nie sądzę że padła-y ze 'starości"
Jeśli ktoś zna dobrego machera który orientuje się w tym temacie-będę wdzięczny za namiary ew.proszę o wszelkie rady
Mieszkam w okol.Sochaczewa!
Audi Allroad 2.7 Biturbo
4x4
Nowicjusz

Miejscowość: Centralna Polska
  • 27 Mar 2008, 07:20

Turbina to bardzo delikatne urządzenie i nieumiejętne jej eksploatowanie może doprowadzić do jej zatarcia. Jeżeli nie dbałeś o turbinę to bardzo możliwe że sie zatarła. Mam ten sam problem w moim Saabie. Też już wymaga wymiany, a wszystko przez to że poprzedni właściciel o nią nie dbał.
    Co do dbania o turbinę, to nie wolno, po jeździe na wyższych obrotach (czyli z włączoną turbiną) Gasić od razu silnika. Trzeba chwilkę poczekać (ok. minuty) aby turbina się nasmarowała i schłodziła.

Tak więc wydaje mi sie że ten mechanik miał racje.

Mam nadzieje, że jakoś ci to pomogło.

Pozdro
    benny_87
    Nowicjusz

Miejscowość: UK

27 Mar 2008, 09:06

Tak! Zdaję sobie z tego sprawę że tak sprawa może wyglądać,jednakże chciałbym się upewnić co do tego.Z tego co słyszałem to może być też pęknięty jakiś przewód i objawy będą podobne.Chodzi o to w jaki sposób i gdzie można sprawdzić turbiny czy są dobre bez ich wymontowywania.W ASO mechanik stwierdził że to prawdopodobnie turbina mimo tego że komputer nie pokazywał żadnego błędu.
    I jeszcze jedno:czy gaz w samochodzie może wpływać w negatywny sposób na turbinę?,bo z tego co wiem to jeździ na nim b.dużo pojazdów,również z turbo?
    Audi Allroad 2.7 Biturbo
    4x4
    Nowicjusz

Miejscowość: Centralna Polska

27 Mar 2008, 09:10

Gdzie sprawdzić turbinę to ci nie powiem, bo nie mieszkam w Polsce. A co do gazu, to nie sądzę, żeby miał on jakiś wpływ na nią, jednak mogę sie mylić.
    benny_87
    Nowicjusz

Miejscowość: UK