Audi a3 8l 1.9tdi brak mocy i problem z turbo

17 Paź 2017, 20:39

Witam. Posiadam audi a3 8l 1.9tdi 131km z 2001r. I mam problem ponieważ podczas jazdy zaczęło mi brakować mocy i na postoju na światłach zobaczyłem ze kłęby białego dymu zaczęły sie wydostawać z wydechu. Na następny dzien chciałem przejechać sie i zobaczyc czy dalej tak kopci i niestety turbina zaczela wydawać inny dźwięk nadal brakowało mocy i bardzo mocno kopci na biało w czym moze leżeć problem?
Booobbii
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 12 2016
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Audi a3 8l
Silnik: 1.9 tdi 90/131
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

17 Paź 2017, 20:52

W turbo :naughty:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Paź 2017, 10:23

Dokładnie tak jak napisał @Kao, proponuję jak najszybciej sprawdzić tą turbinę, zajrzyj do niej i zobacz jak wygląda. Pewnie puściły uszczelniacze i jak dalej będziesz tak jeździł to koszty będą coraz większe.
Jeżeli turbina nie ma poważnych uszkodzeń, występują nieduże luzy poprzeczne a nawet osiowe, albo cieknie z niej olej to prawdopodobnie wystarczy wypiaskować zardzewiałe i zaśniedziałe elementy, umyć, wymienić zestaw naprawczy i wyważyć całość. Tu koszt może być około 700zł.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dla posiadaczy Outlandera pierwszej i drugiej generacji
    Polski oddział Mitsubishi opracował program umożliwiający zakup nowego modelu Mitsubishi Outlander 2013 w niezwykle korzystnych warunkach posiadaczom Outlandera poprzednich generacji. Lojalni klienci otrzymają bezpłatnie ...
    Mazda6 zdobywa prestiżową nagrodę - Red Dot Design
    Nowa Mazda6 została uhonorowana tegoroczną nagrodą "Red Dot", która jest wyrazem międzynarodowego uznania dla jej wyjątkowej stylizacji. Jest to kolejny sukces tego modelu oraz rewolucyjnego motywu projektowego "KODO: ...