Audi C4 2,5 tdi problemy z hamulcami

18 Kwi 2007, 22:23

Szwankują hamulce w moim aucie - raz działają dobrze a raz są twarde, jakby brak wspomagania. Fachowcy mówią o wymianie pompy wakum, ale to wydatek 1600 złotych, więc jeżeli ktoś zna dokładnie objawy uszkodzenia tej pompy, to niech mi podpowie...
11675A
Nowicjusz

• 19 Kwi 2007, 13:38

ta czesc jest taka, ze niestety, ale jak sie zepsuje to nie da sie jej za bardzo naprawic, musisz kupic nowa, przykro mi :(
    BMW M Roadster, może kiedyś...
    maniokin2
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: tomaszów mazowiecki

20 Kwi 2007, 23:48

Odkręć VAC, to tylko kilka śrubek. Zobaczysz wewnątrz łopatki przesuwne osadzone na kole mimośrodowo. To koło napędzane jest przez takie "łopatki" z wałka rozrządu, jeśli nie jest tam nic ewidentnie rozpieprzone to powinno działać i raczej nie pakuj się w wymianę pompy VAC w ciemno.

Czy jak rano wchodzisz do samochodu to pedał hamulca jest twardy? Czy też czuć wspomaganie przez 2-3 naciśnięcia? Jeśli nie to możesz mieć nieszczelność servo. Jeśli tak to nie świadczy o wadzie pompy tylko trzeba przeglądnąć połączenia VAC->serwo uwzględniając zawór zwrotny.
    Jeśli wszystko jest OK, wykonac pomiar podciśnienia prosto z VAC nim wydasz 1600zł.
    opteron
    Początkujący

Miejscowość: żywiec

21 Kwi 2007, 15:24

Wokół vac jest mokro od płynu (oleju) , czy odkręcając ja nie spowoduje jakiegoś wycieku?
    11675A
    Nowicjusz

21 Kwi 2007, 21:00

Olej w stanie spoczynku gromadzi się w misie olejowej, jeśli coś wycieknie przy odkręcaniu VAC to tylko to co zalega w pompie a będzie tego na prawdę malutko. Śmiało możesz demontować
    opteron
    Początkujący

Miejscowość: żywiec