Opel Kadet -problemy z hamulcami

26 Sie 2010, 19:10

W moim Kadecie mam cały czas problem z hamulcami na tylnej osi. co mam termin badania technicznego to wychodzi to samo . Bardzo słabo hamują i nierównomiernie. Paru mechaników już robiło z tymi hamulcami ale wychodzi cały czas na to samo. czy ktoś może mi pomóż?
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

26 Sie 2010, 20:00

Jeśli masz tam bębny to najprawdopodobniej wymiana pomoże,naturalnie wtedy okładziny też musisz kupić nowe.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Sie 2010, 20:41

rikiMor0102 napisał(a):W moim Kadecie mam cały czas problem z hamulcami na tylnej osi

To nie problem tylko tak ma być.
rikiMor0102 napisał(a):Bardzo słabo hamują i nierównomiernie

Słabo hamują bo tylko wspomagają ukłd hamulcowy a nierównomiernie bo trzeba je wyregulować.
rikiMor0102 napisał(a):Paru mechaników już robiło z tymi hamulcami ale wychodzi cały czas na to samo

Żwykłe papudraki.
Opel zastosował taki system układu hamulcowego aby nie dochodziło do całkowitego blokowania kół i dlatego przód hamuje bez zarzutu a tył jak by lekko przyhamowywał ( wspomagał przód) - na recznym działa bez problemu ale wciskajac pedał hamulca to już nie działa prawidłowo- spotkałem się z tym w oplu vectra I na przegladzie tech. - dobrze, że był kumaty koleś i mi podbił dowód.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Sie 2010, 21:12

piotrpz87 napisał(a): spotkałem się z tym w oplu vectra I na przegladzie tech. - dobrze, że był kumaty koleś i mi podbił dowód.

No nie powiesz chyba ze u mnie... :?: :?: :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

26 Sie 2010, 21:51

piotrz87 chyba masz rację. Też tak myślę że coś jest nie tak bo już paru próbowało się z tym uporać i nic. Bębnów nie wymieniałem były toczone ranty i założone nowe okładziny. Ale trzeci rok i gość z przeglądu tech. się czepia i czepia. ręczny tak jak piszesz żyleta i to zawsze , hamulce z przodu też ale z tyłu im nie pasują . Pozostaje tylko kwesta dlaczego każde koło z inna siłą hamuje widziałem na wykresie. co do mechaników to się zgodzę pełno papraków ( aż mnie ściska jak mi kiedyś wtryskiwacz założyli i znaszli przyczynę falujących obrotów) . Ale cóż na razie w mojej okolicy lepszych nie widzę.
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4

26 Sie 2010, 22:32

rikiMor0102 napisał(a):Pozostaje tylko kwesta dlaczego każde koło z inna siłą hamuje widziałem na wykresie.

Jezeli mówisz ze bębny i szczęki są dobre to czy nie jest to kwestia cylinderków.. :?:
Moze się zdarzyc ze są cylinderki o roznej średnicy i stąd wlasnie wychodzi ta roznica sil hamowania tylnej osi...Nie pamiętam czy Kadett ma w ukladzie korektory sil hamowania... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hyundai Mistra - prototyp przeznaczony na rynek chiński
    Model koncepcyjny Mistra, najnowsza propozycja marki przygotowana specjalnie z myślą o chińskim rynku, debiutuje w Szanghaju podczas Międzynarodowej Wystawy Motoryzacyjnej (2013 Shanghai International Automobile Industry ...
    Kontrolki samochodowe - sprawdź co oznaczają
    Każdy kierowca zna temat kontrolek które wyświetlają się na desce rozdzielczej (liczniku) przed każdym odpaleniem silnika. Nie są to jednak wszystkie kontrolki które możemy zobaczyć na naszym liczniku. Większość ...