Auris, Corolla czy Astra III ???

20 Lut 2011, 00:42

Który z tych 3 aut byście kupili i dlaczego? Kwota do wydania 25 000zł. Kryteria to: awaryjność, ceny napraw, spalanie oraz komfort jazdy.

Astra III
Toyota Auris
Toyota Corolla
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

20 Lut 2011, 00:45

Prosta sprawa.
Tylko Astra III.
Aurisa nie kupisz za tę kwotę, Corolle tak ale jeśli już to E12 która nieco już trąci myszką.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Lut 2011, 01:00

Sorry, pomyliłem się. Chodziło o Honde Jazz, a nie o aurisa. Coś więcej o tym aucie?
pit85
Aktywny

20 Lut 2011, 10:06

Awaryjność i spalanie Astry i Corolli są podobne choć to wszystko zależy od stanu autka i wersji silnikowej. Ja osobiście kupiłbym Astre. Jakie silniki Cie interesują?
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: Toyota Avensis 1.6b 99r.

20 Lut 2011, 10:21

Corolla będzie sporo droższa w utrzymaniu. Za 25 000 zł z tych aut cudów nie będzie, jednak Astra to chyba najlepszy wybór.
Andree
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: pl

20 Lut 2011, 10:44

Czemu Corolla ma być droższa i to jeszcze sporo w utrzymaniu?
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

20 Lut 2011, 11:28

Sprawdź ceny części, koszty serwisu (nie ASO) w Toyocie. Mam Astrę a znajomy Corollę E12 i mam porównanie. Trzeba zobaczyć jakie są części do wymiany i przy jakim przebiegu i dowiedzieć się ile to kosztuje.
Np co 6 lat albo 90 000 km trzeba zrobić regulację luzu zaworowego. Koszt? W ASO 500zl + 70zl za szklanke (500+16x70=1620).
Andree
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Lut 2011, 11:32

Nie mam akurat porównania Astry i Corolli, ale jak żona miała Yarisa, akolega corsę i serwis w ASO Yarisa wychodził troche taniej niz Corsy, nie licząc jakichs rzeczy dodatkowych, bo w Yarisie nie było nigdy nic a w Corsie kolega troche rzeczy musiał wymienić, przez co Yaris wychodzil znacznie taniej.
fiko7
Stały forumowicz

20 Lut 2011, 11:32

A co z awaryjnością obu modeli? Bo jeśli Toyota jest tak bezawaryjna jaka panuje powszechna opinia, to nawet jeśli części będą 2razy droższe niekoniecznie eksploatacja musi być droższa. Źle mówie?
pit85
Aktywny

20 Lut 2011, 11:38

Dobrze mówisz, ale części do Japońców były drogie kiedys i taka opinia u niektórych została, a w chwili obecnej części sa na porównywalnym poziomie. Corolla powinna byc mniej awaryjna, ale opel będzie nowszą konstrukcją.
fiko7
Stały forumowicz

20 Lut 2011, 11:48

Ok, ale tak naprawdę co mówią np. rankingi? Czy oni mają dostęp do wszystkich aut? Raczej nie :). A dodajmy fakt, że na początek trzeba znaleźć auto w dobrym stanie.
Nie mówię, że rolka jest zła. Ale biorę poprawkę na używany samochód, który może wymagać doinwestowania i wtedy koszt będzie wyższy w przypadku japończyka. Z tego co mnie słuchy dochodzą w Corolli szybko kończą się klocki hamulcowe i często przepalają żarówki (to takie bardziej irytujące problemy, bo wymiana żarówki to nawet godzina czasu dla nowego użytkownika więc lepiej w ASO zapłacić 10 zł, albo czasem za free zrobią i mieć spokój).
Jest teraz na sprzedaż Corolla z 2004 sedan, ale za 25 500 zł do negocjacji. Z salonu, srebrna, 85 000 km przebiegu, serwisowana (info z forum Corolli).
Andree
Początkujący
Awatar użytkownika

20 Lut 2011, 12:00

jako własciciel corolli e12 może sie wypowiem:) otóż w moim samochodzie nie mialem jeszcze zadnej naprawy no prócz wymienienia żarówek ale to mi zajełó dosłownie 5 minut( ja nie mialem namniejszego problemu ze zmianą... nie wiem czemu ale taka prawda:)) klocki podobno co 40-50tys trzeba wymieniać jeszcze tego nie doświadczyłem.... oczywiscie to wszystko zalezy też od stylu jazdy. Pali mi w lecie w miescie okolo 7-7,5litra ,w trasie w okolicach 5, w ziemie około 1 litra wiecej. Wiec polecam auto... nigdy mnie jeszcze nie zawiodlo jeździ sie bardzo wygodnie i nie specjalnie czuje ze mam tylko 90koni jazda bardzo przyjemna i dynamiczna. Na razie jestem w 100% zadowolony wymieniłem tylko standardowe rzeczy(filtry itp) i nic wiecej w samochodzie nie ruszane od kupna czyli od wrzesnia;) zime przeszedł bezboleśnie
pop1
Początkujący

Miejscowość: nikad

20 Lut 2011, 15:56

Kolega Corolla przejechał 180 tys i poza przeglądami wymieniał tylko chyba alternator. Nie wiem czemu przywrócenie Corolli do stanu użytkowego miało by kosztować więcej niż przywrócenie Astry? Jakoś nie mogę tego zrozumiec?
fiko7
Stały forumowicz

20 Lut 2011, 17:19

Tak jak pisałem. Mój kolega jeździ E12 i wiem ile włożył w nią kasy w naprawy czy przeglądy. Części są droższe jeśli porównamy podobnej jakości a nie najtańsze.
Andree
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lut 2011, 01:07

to chyba stereotypy ze częsci do japończyków są droższe... te czasy minęły... może twoj kolega kupil corolle w gorszym stanie i dlatego wiecej musial włożyć... wiem jedno... To naprawde dobry samochód!
pop1
Początkujący

Miejscowość: nikad