Auto do 10 tys, nietuzinkowy

27 Gru 2013, 01:46

Witam! Zastanawiam się nad kupnem auta do 10 tys. Wiem, że nie są to duże pieniądze, ale myślę, że uda się coś znaleźć. Mam już mniej więcej określone modele, ale chciałbym abyście podali swoje propozycje.

Szukam czegoś rzadziej spotykanego/niedocenianego u nas przez stereotypy, ale solidnego. Chciałbym coś innego niż przejedzone golfy, passaty, astry (nie neguję ich oczywiście). Nie jestem jakoś nastawiony na markę, zastanawiałem sie nad Hondą Civic 7, ale na zadbany egzemplarz musiał bym mieć 15k (swoją drogą auto poezja ;)). Na tą chwilę celuję w 323f bj, ale obawiam się rdzy i szukam czegoś podobnego. Prosiłbym o Waszą pomoc. Pozdrawiam!
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

27 Gru 2013, 13:10

Moja propozycja to Ford Cougar. Za 10k powinieneś cos znaleźć. Z innych to może BMW E30 Ceny rosną a na drodze nie spotyka się już praktycznie. A Astra Bertone? Z wyglądu trochę różni się od zwykłej ale pod nadwoziem to zwykła Astra co za tym idzie ma tanie części.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Gru 2013, 13:33

Najbardziej z tych trzech odpowiadała by mi e30, ale chciałbym coś nowszego. A co do dwóch pozostałych typów szczerze to średnio mi się widzą ;) Dzięki serdeczne, że chcesz pomóc!

Jakieś inne propozycje? :D
tdloverr
Początkujący

27 Gru 2013, 13:53

Tak jak napisał kon146 o e30 wart pomyśleć :D
Jeżeli ma być nietuzinkowy to czy chcesz czy nie raczej będzie to samochód leciwy, co nie znaczy gorszy.
A może corrado? Ceny zadbanych idą w górę, jest już ich naprawdę mało. Zadbane coupe VW przyciąga uwagę w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Może legendarny wręcz mercedes?
O ile nie skonsumowała go korozja to jest tak długowieczny, że mógł byś go przekazać kiedyś wnukom ;)

Jak już koniecznie coś nowszego to może MG? Na ulicach jest ich niewiele.
Nie będę się już na temat rovera/mg rozpisywał po raz setny ale jeżeli Cie zainteresujesz to w necie znajdziesz wszelkie informacje, które upewnią Cię w przekonaniu, że warto ;)

Jest też fajna, rzadko spotykana toyota paseo, niezwykle żywotna i niedroga w utrzymaniu, nie wiem z jakiego względu tak niedoceniana:
Forumowicz szybki jest obeznany w japońcach to pewnie napisze coś więcej jeżeli będziesz zainteresowany.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

27 Gru 2013, 14:04

Z nowszych to może Civic VI Coupe?
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Gru 2013, 14:12

Tylko, że mazda 323f, civici czy astry nic tym samochodom nie ujmując to nadal oklepane populusy a nie samochody nietuzinkowe.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brak białych linii na jezdni - jak reagują kierowcy?
    Bardzo wielu kierowców nie stosuje się do obowiązujących limitów prędkości. Jak skłonić ich do ostrożniejszej jazdy w mieście? Można… usunąć białe linie oddzielające od siebie pasy ruchu na jezdni albo ...
    Lexus LC500h hybrid – 4,9 sek., 359 KM
    Model LC powstał jako urzeczywistnienie idei, wyrażonej w zaprezentowanym w 2012 roku na Salonie Samochodowym w Detroit samochodzie koncepcyjnym LF-LC (Lexus Future Luxury Coupe). Firma nie planowała jego komercyjnej kontynuacji, ...

27 Gru 2013, 14:27

Może źle się wyraziłem. Miałem na myśli to, że jestem otwarty na różne propozycje. Nie jestem osobą która przywiązuje szczególną uwagę do marki - i tak jak statystyczny polak nie muszę mieć oklepanych populusów ;). Wiem, że np. w cenie prawie 20 letniego golfa mógłbym mieć znacznie młodsze i nie odstające technicznie auto, ale nie tak samo popularne.

Civic fajna opcja, z tym Paseo także, przemyśle sprawę.

Jednak może coś jeszcze przyjdzie Wam na myśl.

A apropo, czy z tą 323f jest aż tak źle jeżeli chodzi o korozje? Bo jeżeli mam wydać 10 k za auto które po chwili zacznie mi gnić to wolę nie ryzykować?

I pytanie następne, jeżeli byłbym zdecydowany na Civic 7 jaką kwotą musiałbym dysponować aby dostać zadbany egzemplarz? Interesowała by mnie ep2 - 1.6 /ep4 - 1.7?

Pozdrawiam!
tdloverr
Początkujący

27 Gru 2013, 16:10

Polecam 323bj właśnie. Ja mam taką od roku, znajdziesz ją tutaj: http://pasjonauto.pl/samochody/test/

Polecam jednak tylko wersję w benzynie. Co do rdzy, to da się znaleźć dobry egzemplarz, ale też warto pomyśleć o konserwacji podwozia.

Ogólnie bardzo polecam - auto bardzo solidne i świetne w prowadzeniu.
nopler
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 08 1985
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Mazda 323f
Silnik: 1.6 98KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

27 Gru 2013, 17:44

kirin88 napisał(a):Jest też fajna, rzadko spotykana toyota paseo, niezwykle żywotna i niedroga w utrzymaniu, nie wiem z jakiego względu tak niedoceniana:
[link do Otomoto wygasł] ... 97283.html
Forumowicz szybki jest obeznany w japońcach to pewnie napisze coś więcej jeżeli będziesz zainteresowany.

Ogólnie co do paseo jest dla mnie zagadką czemu to auto tak kiepsko trzyma cenę w PL.
Posiada seryjnie fajne wyposażenie dobrze jedzie i mało pali a do tego jest z produkcji starych tojek. Niby ma 90 KM a lepiej jedzie niż zwykłe sedany 2,0 z tamtych lat.

Ogólnie jeżeli posiadasz 10k to szukaj JDMa ale z fajnym silnikiem który da Ci bardzo dobre osiągi.
Przewagą tego typu drogi motoryzacyjnej jest to że jak dobrze trafisz to naprawdę możesz mieć szybkawe auto i oszczędne.
Ważne jest też to ze nie będziesz tracił tak kasy jak w przypadku aut Włoskich albo żabojadowych.

Za 10k.
Szukaj Hanki civica
Yarisa 1,5 TS baaardzo zwinne auto.
Colta 1,6 wersji 113KM

Jak już sobie pojeździsz to możesz dozbierać trochę kaski i pomyśleć o czymś naprawdę szybkim.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

27 Gru 2013, 18:47

No Paseo to taki youngtimer,spotkać takiego na drodze graniczy z cudem a kupić mozna prawie za darmo.
Ja od siebie zaproponuje Rovera.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

27 Gru 2013, 19:08

Civic jeśli miałbym brać to jaki silnik najlepszy? Tak żeby moc zgrywała się ze spalaniem oczywiście ;) Rozumiem, że chodzi o generacje 6. Yariska też fajna, ale nie wiem czy nie wygląda zbyt kobieco? :D Środek przyjemny, także ok.

Jeszcze jeśli mowa o jdm, co myślisz o Subaru Impreza 2.0 4wd?

A Civic 7? Można powiedzieć, że na niego choruje, ale chyba sporo trzeba dołożyć na zadbany egzemplarz?
tdloverr
Początkujący

28 Gru 2013, 03:05

tdloverr napisał(a):Civic jeśli miałbym brać to jaki silnik najlepszy? Tak żeby moc zgrywała się ze spalaniem oczywiście ;) Rozumiem, że chodzi o generacje 6. Yariska też fajna, ale nie wiem czy nie wygląda zbyt kobieco? :D Środek przyjemny, także ok.

Wkleiłem Ci przykłady szukaj 1,5/1,6

Imprezki nie brałbym ponieważ ma napęd 4x4 który trochę paliwka pociągnie a przy słabym silniku średnio jest z frajdą z jazdy. Do tego jeszcze z serwisem jakoś średnie mama zaufanie może nie potrzebnie ale tak mam. :D

Jaris 1,5 jest gitarowy.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

28 Gru 2013, 10:27

W każdym temacie na tym forum przewijają sie propozycje Civic'a albo Rover, nudne to do usranej śmierci. A pomyślał ktoś chwilkę nad Honda Prelude :?:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

28 Gru 2013, 10:38

Preluda z pewnością będzie bardziej nietuzinkowa niż civic. No i 2.2 litra silnik legenda. Za 10 tys. można nabyć w całkiem fajnym stanie takie cudeńko. Z pewnością da dużo frajdy z jazdy, bardzo fajnie się to prowadzi.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Rok produkcji: 2006

28 Gru 2013, 11:26