Auto do 12 tyś - 3000km/msc

04 Lis 2016, 11:32

Witam wszystkich serdecznie. Jest to mój pierwszy post na forum. Postanowiłem założyć nowy temat bo szukam auta do 12 tyś zł. Miesięcznie pokonuje 3000 km, może troszkę więcej. 80% trasa 20% miasto.Auto musi być przestronne gdyż mamy dziecko (kombi lub sedan). Mam dylemat czy wybrać prosty silnik TDI czy benzyne i założyć instalacje gazową. Myślałem nad Passatem b5 fl lub mondeo mk3. Passat może być w dieslu lub benzynie lecz silnik 1.6 nie wchodzi w grę gdyż jest za słaby a potrzebuję trochę więcej mocy. Mondeo jedynie w benzynie - 1.8 lub 2.0. Na początku nie chciałem myśleć o dieslu ale moje przebiegi są jednak dosyć spore. Co do wyposażenia to nie mam wymagań wygórowanych. Musi być klimatyzacja i elektryczne szyby/lusterka - to wszystko. Chciałbym abyście powiedzieli czy diesel ma w moim przypadku sens? Czy może benzyna +LPG? Jestem otwarty również na inne propozycje samochodów. Pozdrawiam
Krystian25
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 02 2010
Przebieg/rok: 36tys. km
Auto: Punto II
Silnik: 1200
Paliwo: Benzyna

04 Lis 2016, 11:53

W Passacie fl nie ma prostych diesli już (same na pompowtryskiwaczach), a diesle Mondeo na Common Rail są awaryjne.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Lis 2016, 14:29

Potrzebuje poprostu większego auta typu passat. Mogą być inne np Vectra c w benzynie. Gaz jeśli będę zakładał to sam u dobrego fachowca. Potrzebuje porady czy przy takich przebiegach nie lepiej kupić diesla niż bawic się w gazowanie.
Moje typy to:
Passat b5 fl
Mondeo mk3
Vectra c
Audi a4 b5

Pytanie jaki silnik wybrac. Czy Mondeo mk3 będzie dzielnie znosilo instalacje Lpg? Jeśli miałbym kupić gołą benzynę i zagazowac to chciałbym aby było czym jechać. Nie mówię o silnikach V6 ale o jakimś w miarę dynamicznym. Wiem że mondeo 2.0 bardzo fajnie jedzie tylko boję się jak będzie z instalacją gazową. Vectra wolałbym odpuścić bo podobno lubią olej.
Krystian25
Nowicjusz

04 Lis 2016, 15:00

jak założysz instalację u kumatego gazownika to nie będzie problemów, a jak polecisz po taniości to dołączysz do grona przeciwników montowania gazu w fordach
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Rok produkcji: 2008

04 Lis 2016, 15:40

Czyli Mondeo zagazowany to będzie najlepszy wybór?? Może jednak pójść w stronę diesla? Powiem szczerze, że jestem tak kiepsko nastawiony na instalacje Lpg. A może jeśli gaz to Passat lub Audi?
Krystian25
Nowicjusz

04 Lis 2016, 15:49

Gaz wyjdzie i tak taniej od Diesla, do tego sama instalacja nie ma się zbytnio jak popsuć, chyba że dasz marchewkowe wtryskiwacze i parownik. Nie oszczędzaj na montażu i będzie dobrze.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Lancer Evolution - historia
    Lancer Evolution, często określany po prostu jako Evo, to ponad 23 lata pięknej historii mocarnego sedana zbudowanego na bazie modelu Lancer. Na przestrzeni lat powstało dziesięć generacji tego auta, a jego żywot zwieńczyła ...

05 Lis 2016, 16:42

Ok, dzięki za zainteresowanie. Zakładając, że zdecyduje się na auto w gazie to na prawdę wybrać tego Mondeo?? Może Vectra, Passat, Audi lepszy do gazu?? Audi najmniej mi się podoba. Mondeo ma świeży w miarę wygląd. Vectra również ładne autko. Może golf IV w kombi?? Chciałbym wybrać samochód, który dobrze zniesie gaz.
Krystian25
Nowicjusz