Auto do 13 tys. pomoc w wyborze

24 Cze 2010, 20:25

Witam wszystkich użytkowników i proszę o pomoc w wyborze pierwszego własnego auta. Kapitał który mam zamiar na nie przeznaczyć to ok 13 tys zl. Prawo jazdy mam od marca tego roku. Do tej pory jeździłem sporo ojca Polówką IV, trochę Unem, Seicento, Mondeo kombi.

Moje wymagania co do auta:
-hathback, sedan, cupe (kombi raczej nie bo po co mi;))
-dynamiczny, mocny silnik
-atrakcyjny wygląd
-rocznik od ok 95 w zwyż
-jak najmniejszy przebieg i najlepszy stan
-ekonomiczny
-niezawodny
-tani w utrzymaniu
- diesel lub w miare ekonomiczna benzynka

Autka które przykuły moją uwagę:

-Golf III/IV
-Passat b4/b5
-Audi A4 b5
-Civic V/IV
-Ibiza II/II Fl
-Mazda MX-3
-Mitsubishi Galant(bardzo mi sie podoba ale wiem że auto dość rzadkie i mogą być kłopoty z częściami itp)
-które są warte uwagi a ja je przeoczyłem proszę podawać

Auta wymienione przeze mnie są większe i mniejsze, tańsze i droższe. Mam dylemat czy kupić za całą kasę czy zostawić jej trochę.

Proszę podawać warte uwagi oferty/ proponować auta których nie ma na mojej liście.

Chciałbym aby auto było dynamiczne i zarazem ekonomiczne. Wiem że nie idzie to ze sobą w parze ale może jednak coś się znajdzie.
Szczególnie przykuły moją uwagę diesle ze stajni VW ( 1.9 110 km)
Do gazu nie mam jakoś przekonania.
dziku06
Nowicjusz

Miejscowość: Orłowice

25 Cze 2010, 11:42

Ja bym oglądał Passata B4, Golfa III, Ibizę II, Honda Civic VI. Silnik do grupy VAG 1,9 TDi 90KM da radę
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

25 Cze 2010, 11:46

jak juz golf to 4. np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

dlaczego nie 3 ? hmm to juz rdza lapie i to bardzo mocno aczkolwiek tez mozna znalezc w miare ladny egzemplarz

jak passat to ja bym osobiscie chyba za ta cene wzial B4, np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] . dlaczego nie b5 bo juz przeciez spokojnie mozna dostac. b5 ma slabsze zawieszenia i jakos to mnie troche zniecheca ale no w sumie zawieche mozna zrobic raz na jakis czas na porzadnych oryginalach, ktore drogo Cie wyniosa i bedziesz smigal i smigal.

audi a4 hmmm no dobre auto tylko zawiecha to samo co w passacie, no i tu musze przyznac ze jakbym mial do wyboru a4 czy passat b5 to oczywiscie audiczka wygrywa ;)
audi np. [link do oferty na Allegro wygasł]

honda do 13 tys to juz spokojnie VI bo V juz starawa sie robi i nie mowie ze jest to zle auto bron Cie panie boze bo u nas w famili byla taka prawie 10 lat i byla super ale ja bym teraz juz bral VI ladna zadbana no i w benzynce i gaz bym zalozyl. np. [link do oferty na Allegro wygasł]

w przypadku ibizy prosze bardzo ladna taka: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Galanty tez mi sie podobaja ale nie jednak nie wziolbym tego, jakos nie jestem do nich przekonany co nie znaczy ze uprzedzony

mazda mx-3 tego auta nie znam i nie moge cos wiecej na jego temat sie wypowiadac poza tym jak to japoniec, czesci troche drozsze, ruda moze sie z Toba zaprzyjaznic i zapierdziela :D :P

po mojemu wziolbym jednak audi a4 b5 tdi 110 koni chyba albo 1.6 ewentualnie 1.8 bez turbiny czyli 125 koni
domols1
Początkujący

Miejscowość: Sulechów
Prawo jazdy: 01 01 2001

25 Cze 2010, 12:19

No tak ale czy takie audi A4 w Tdi bedzie za ok 13 tys w dobrym stanie... i teraz nie wiem czy mi sie zmieści do garażu.....Nie wiem też jak taka wysokoobrotowa szlifierka jaką jest Honda spisuje się w trasie. oczekuje od auta aby zapewniało komfort na przyzwoitym poziomie.. interesuje mnie Ibizka właśnie 1.9 Tdi 110 km. co o niej sądzicie. chociaż nie wykluczam innych.
dziku06
Nowicjusz

25 Cze 2010, 12:41

golfa IV B5 za 13000 odpuść to że są na allegrogo ok ale to jest g***o a nie samochód, a ibize FL bardzo ciężko
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

25 Cze 2010, 12:42

dziku ja Ci powiem tak: brat w listopadzie sprzedal audi a4 w sedanie 1.9 tdi 90 km stan idealny wszystko wymienione, zalozone zabezpieczenia dodatkowe bo auto mialo byc robione dla siebie jednak zycie sie potoczylo tak ze sprzedal za 11500 no i co Ty na to ? autko bylo naprawde pierwsza klasa ;)) a co do hondy w trasie ? napewno nie taki komfort jak audi ale wiesz zawsze cos za cos ;). mysle ze ibizka tez fajna by byla no ale jednak audi to audi :))
domols1
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co oznaczają skróty mHEV, HEV, PHEV i BEV?
    Producenci samochodów mianem napędu hybrydowego określają całkiem różne rozwiązania o innych poziomach zaawansowania i skuteczności. Na tę chwilę można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje hybryd – ...

25 Cze 2010, 12:53

moim priorytetem jest to aby auto w miarę mało paliło- żebym mógł jeździć a nie mdleć na stacji.
dziku06
Nowicjusz

25 Cze 2010, 13:12

6 dieselka max przy 1.9 TDI zarowno 90 jak i 110 konikow
domols1
Początkujący

25 Cze 2010, 13:14

Dziku najpierw piszesz mocny dynamiczny silnik a teraz aby mało paliło zdecyduj się chłopie :) a moim skromnym zdanie Honda Civic daje rade fajne autko za ta cene

[ Dodano: Pią Cze 25, 2010 14:21 ]
ta jest ciekawa [link do oferty na Allegro wygasł]

[ Dodano: Pią Cze 25, 2010 14:24 ]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i to jeszcze zobacz
Anubis
Anubis1977
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

25 Cze 2010, 13:31

No chciałbym dynamiczne ale także i ekonomiczne. Wiem że to nie idzie ze sobą w parze za bardzo ale może coś się uda znaleźć.

[ Dodano: Sob Cze 26, 2010 10:30 ]
a powiedzcie czy taki tdi 110 km daje rade? przyśpieszenie, moc zadowoli.?
I ogólnie napiszcie coś o ibizie II FL. Czy warto sie w to pakować? Czy awaryjne?
dziku06
Nowicjusz