Auto klasy D/C, za 50 k - 55 k

04 Lut 2025, 11:09

Dobry, przyszła pora odmłodzić auto (obecne to w204 z 2012, c180, przebieg ponad 250k, kombi)

Budżet jak w temacie, 50-55 k, jak się trafi parę tysięcy drożej, a warty tego też się znajdzie.

Celuje w rocznik 2015 lub młodszy, przebieg do 150k. Obowiązkowo benzyna (nie chce diesla).
Skrzynia - może być manual, może automat.
Pasażerowie: 2+1 (5 latek) + jak majówka czy wakacje to bagaży trochę się zbiera.
Przebiegi - ok 12k rocznie, zakładam że zwiększą się trochę - 15-16k
Moc/dynamika - Nie potrzebuje nie wiadomo jak mocnego auta, ale żeby można było bezpiecznie wyprzedzić, włączyć się do ruchu itp
Zawieszenie - nie przepadam za bardzo miękkim, pływającym. Komfortowo ale i "zwarto".

Na co patrzę:

Toyota avensis, t27, 1.8/2.0, wersja po lifcie 2015 - czego się obawiam: dynamiki, a raczej jej braku. I czy brak nawiewów na tunelu z tyłu jest odczuwalny?

Honda civic ix tourer 1.8, polift - na papierze dynamika gorsza niż avensis, ale realnie niby lepiej - z tym że głośno. I tu obawa - jak z hałasem np na autostradzie - 140-150 km/h. Tu też brak nawiewów.

Mazda 3 III, sedan - myślałem, ale raczej odpadnie za mniejszy bagażnik i podobno ciasno z tyłu mocno.

Mazda 6 III - wydaje mi się dość droga jak na takie auto...

Są jeszcze fordy focus/mondeo - ale jak z bezawaryjnością całościowo jak i silników ecoboost (tych 1.5)? A nowszy focus to już 3 cylindrowy silnik.

Podobnie jakoś nie przekonują mnie tsi - mimo że podobno 1.5 150 km czy 125 km są niby ok.

A może jakieś inne propozycje?

Auto z reguły kupuje na 3-4 lata
sorian
Nowicjusz

04 Lut 2025, 11:12

Mazda 6 III - wydaje mi się dość droga jak na takie auto...

Ale jest mechanicznie trwała, oszczędna, trzyma wartości i jest tania w utrzymaniu, pomijając koszt ubezpieczenia. Na pewno najrozsądniejszy wybór z tego co wymieniłeś.
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Lut 2025, 10:58

Mazda 6 - mega wygodne, fajne auto. We wszystkich wymienionych najbardziej zawróciłbym uwagę podczas kupna na rudą :/

Z innych propozycji przychodzi mi do głowy Megane kombi 1.3 Tce 130km. Jeździłem i bardzo mi się podobało. Nie znam jednak auta z autopsji w dłuższym używaniu. W necie ten akurat silnik ma raczej dobre opinie.
poziom
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Auto: Subaru Forester SG, Suzuki SX4

06 Lut 2025, 14:17

Dzięki :)
Do listy doszło jeszcze volvo v60 - jakieś z silnikiem 2.0. Budżet nagnie, i mało ich więc zobaczymy czy się znajdzie.
I na obecną chwilę to właśnie mazda 6, i volvo są faworytami.

Co do megane - miałem dwie laguny - II i III, obie benzyny 2.0 (135 i 140 km) i szczególnie po III więcej nie chce. Możliwe, że to megane jest lepsze, ale laguny wyleczyły mnie z renault
sorian
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne