23 Sie 2021, 10:45
Cześć,
Szukam dla siebie samochodu na dojazdy do pracy, hatchback. Ok 100 km dziennie droga krajowa ok 90km/h. Zależy mi na ekonomiczności rozumianej nie tylko pod kątem spalania, ale też standardowych kosztów utrzymania (opony, klocki itp.) oraz kosztów typowych usterek i awarii.
Samochód ma wozić mnie + okazjonalnie 5 osobową rodzinę ( w tym ja) na niedalekie dystanse ( mamy Zafirę na podróże).
Budżet to 35-45 k PLN. Preferencja to benzyna do LPG. Przebieg max 75 k km, rocznik min 2014 auto z Polski. Jednostki najlepiej wolnossące, nie muszą być dynamiczne. Diesla odrzuciłem, samochód będę trzymał do ok 200 k km, a w dieslu powinny się do tego czasu pojawić drogie problemy.
Modele nad którymi się zastanawiam to:
-Auris ii 1.33 lub mocniejszy ( trochę trudno w tym budżecie). Chciałbym hybrydę ale chyba poza budżetem.
- i30 ii.
- Astra j. Chyba najlepiej 1.6 benzyna. 1.4 t ma turbo a to już dodatkowy potencjalny wydatek.
- Yaris iii. 1.0 lub 1.33
- i20
Podstawowe pytanie to czy segment b istotnie tańszy od segmentu c w utrzymaniu. C to jednak większy samochód, lepiej wyciszony i wyposażony.
Drugie pytanie to model. Czy Toyota jest nadal dużo lepsza i warta dolary względem konkurencji?