Auto na małe przebiegi

24 Kwi 2023, 12:54

Cześć. :-)
Myślę nad zakupem pierwszego auta. Budżet do 30 tys. choć wolałbym wydać do 25 tys.
Szukam hatchbacka. Benzyna. Będzie jeździł głównie w weekendy, prawdopodobnie 2x/msc trasa 120km w jedną stronę drogą szbkiego ruchu + 1-2x/msc wycieczki 20-100km za miasto po wioskach. Z raz w tyg bede jezdzil nim na zakupy i od czasu do czasu załatwiał jakieś tematy na mieście (duże miasto, ponad 400 tys) . + 1-2x do roku pojedziemy nim na wakacje, pewnie ok 500km w jedną stronę. Podsumowując auto pewnie będzie jeździć do 10tys rocznie, głównie poza miastem i drodze szybkiego ruchu.
Zależy mi głównie na bezawaryjności i taniości eksloatacji. Im taniej tym lepiej. :-) Nie musi mieć super osiągów, wystarczą mi też podstawowe funkcje w aucie (musi być radio, klima, poduszki powietrzne. Mile widziany tempomat i czujniki parkowania ale nie muszą być). Autem będą jeździć max 2 osoby. Chciałbym nim jeździć tak długo jak się da. Rok produkcji minimum 2011 zwg na przyszłe strefy czystego transportu. Poproszę Was o polecenie czegoś. :-)
Mat11
Nowicjusz

24 Kwi 2023, 14:42

Na rocznik może tak bardzo nie patrz, bardziej na stan i bezawaryjność danego modelu. Ja bym mógł od siebie polecić np. Hondę Civic VIII 1.8 jak byś znalazł taką w fajnym stanie to warto się zainteresować. Drugim autem może być Hyundai i30 z silnikiem 1.4 lub 1.6 w benzynie, tego nawet może i znajdziesz po 2012 roku.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

24 Kwi 2023, 17:01

Ok dzięki za propozycje. Na rocznik patrzę tylko i wyłącznie zwg na normy spalania. Chciałbym móc bez dodatkowych opłat wjeżdżać tym autem do miasta przez najbliższe kilka lat.
A co myślicie o segmencie B? Myślałem o aucie typu Fiat Punto czy Opel Corsa z silnikiem 1.4. Tylko czy takie 80-100km wytrzyma jeżdżenie po drogach szybkiego ruchu bez zażynania silnika?
Mat11
Nowicjusz

24 Kwi 2023, 17:25

Rokiko napisał(a):Hondę Civic VIII 1.8 jak byś znalazł taką w fajnym stanie to warto się zainteresować

z 2011R to 35 000zł trzeba
toyman40
Stały forumowicz

24 Kwi 2023, 18:25

toyman40 napisał(a):z 2011R to 35 000zł trzeba
Dlatego napisałem żeby tak się nie przywiązywał do rocznika :wink: no chyba że dla niego to takie "must have".

Mat11 napisał(a):A co myślicie o segmencie B? Myślałem o aucie typu Fiat Punto czy Opel Corsa z silnikiem 1.4. Tylko czy takie 80-100km wytrzyma jeżdżenie po drogach szybkiego ruchu bez zażynania silnika?
A dlaczego ma nie wytrzymać? Kwestia odpowiedniej jazdy. Punto jest proste i nie jest złe może lepiej trochę większe Bravo II jeżeli już miałby być Fiat.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Prowadzenie samochodu na głodzie
    Wielu kierowcom zdarza się prowadzić samochód, odczuwając głód, co skutkuje zmęczeniem oraz obniżoną koncentracją. Żeby tego uniknąć, część osób decyduje się na jedzenie w samochodzie, co jest równie ...