Auto na wyjazdy (weekendy + wakacje) 5000-8000zł

26 Kwi 2015, 18:14

Hej
Szukam auta prawie wyłącznie na wyjazdy na weekendy w góry (400km w jedną stronę) oraz na wypady wakacyjne po 1500km w jedną stronę. Planuje wyjeżdżać na 2 weekendy w miesiącu w lato (maj-wrzesień) + 1/2 wypady wakacyjne. W mieście auto będzie używane raz na ruski rok ale unikałbym czegoś gigantycznego bo mieszkam w centrum i często mijałem mniejsze miejsca parkingowe poprzednim autoem.

Na czym mi zależy:
-Minimalna awaryjność (auto ma dojechać na miejscówke w alpach bez stresu)
-Niskie spalanie (diesel ale moze tez byc zamontowane LPG)
-Niskie koszty utrzymania, a wiec dostepne i nie absurdalnie drogie części (uprawiam drogi sport wiec na drogie auto pozwolic sobie nie moge, próbowałem, zabiło budżet)
-Miejsce na 3 osoby wygodnie, 4 w ścisku z bagażem (auto będzie wozić rowery ale mam bagażniki dachowe i na hak)

Na czym mi nie zależy:
-Osiągi. Jeździłem szybszymi autami ale o ile auto nie jedzie 5km na wiekszym nachyleniu (przerabiałem, mało fajne) jak tylko je załaduje to nie widze potrzeby bycia królem fotoradarów
-Gigantycznej przestrzeni (wielkie volvo 850 odpada)

Bedę wdzięczny za wszystkie sugestie.
norbar
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 06 2009
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Nie mam

27 Kwi 2015, 07:37

Może Daewoo Nubira lub Opel Astra II?
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł]
linki przykładowe.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Kwi 2015, 08:49

Vectra B, Mondeo Mk2, Aven I, Accord V, Marea, BMW e36, Mazda 626, Primera P11, Laguna I, Pug 406
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

27 Kwi 2015, 11:03

Z Laguną miałem bardzo niemiłe doświadczenia wiec odpada. Marea podobnie. 626 nie ma drogich części? Coś o zawieszniu słyszałem.

A volvo v40 czy saab jakis? I jak z kompatkami? Nie latwiej w dobrym stanie/cenie trafić? Do kompakta zapakuje się bez problemu.
norbar
Nowicjusz

27 Kwi 2015, 17:48

jak obawiasz się o drogie części do 626 to nawet nie masz co myśleć o VOlvo czy Saabie
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Kwi 2015, 18:33

Nie obawiam się tylko nie znam cen, słyszałem że drogie jest zawieszenie dlatego pytam czy to prawda.
norbar
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA Spyder
    Supersportowy LFA to jeden z najsłynniejszych samochodów Lexusa. Wielu miłośników motoryzacji z pewnością pamięta też koncept LF-A Roadster, który jednak ostatecznie nie trafił do seryjnej produkcji. ...
    Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
    Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...

27 Kwi 2015, 19:44

Niestety prawda.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

27 Kwi 2015, 20:43

Barol ile 626 miałeś w życiu? Zawias to jest drogi do Passata a poza tym nietrwały a auto polecane wszędzie. Do Mazdy będzie ciut droższy ale długo wytrzymuje. Auto nie ma drogich części, podobna konstrukcja do Mondeo Mk2 i jakieś tam pokrewieństwo jest.
Koniu
Forumowicz VIP

28 Kwi 2015, 05:06

Sorry mój błąd nie myślałem już troche jak to pisałem.. :roll:
Barol
Awatar użytkownika

28 Kwi 2015, 07:27

Spoko :ok: Też czasem nie myśle jak coś piszę :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

28 Kwi 2015, 08:50

Panowie a kompakty? Nie sprecyzowałem, duże auto spoko ale własnie myśle czy lżejsze auto nie ma sensu.

btw. Saaby drogie? Myslalem ze 3/4 czesci to GM i Opel
norbar
Nowicjusz

28 Kwi 2015, 19:36

Zależy który dokładnie model Saaba Cie interesuje.
Barol
Awatar użytkownika

29 Kwi 2015, 09:38

Tylko ta 1/4 części w Saabie wymaga człowieka ogarniętego w Saabach, bo zwykły mechanik może tylko zepsuć go. A specjaliści wiadomo lubią sobie policzyć.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

10 Cze 2015, 13:39

a nie taniej bedzie wypozyczyć? Zawsze w razie czego jak nie bedziesz jezdzil mozesz oddac w innym miescie, Le Car zazwyczaj w najwiekszych miastach ma swoje punkty, kiedys wypozyczalem nie byloz tym problemu wszystko ladnie zalatwione od ręki.
Maniak1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1,9 sdi
Paliwo: Diesel

10 Cze 2015, 17:10

W sumie szukałem auta do tego samego przeznaczenia i w takim samym budżecie. Wziąłem Megane 1.6 za 5500zł i mam nadzieję, że był to dobry wybór.

Dwa lata temu kupowałem też Astrę G, ale za 7100zł i sprawowała się bardzo dobrze do takich wyjazdów, ale mój egzemplarz miał kilka wad - głównie stara instalacja gazowa.
logiro
Nowicjusz

Auto: nie mam