REKLAMA
Witam wszystkich.
Planuję zakup drugiego auta, głównie eksploatacja po mieście, dojazdy do miasta -7 km i czasem dojazdy do pracy 60 km w obie strony.
Celujemy w segment C.
Ważne, aby auto miało klimatyzację, elektryczne szyby, czujniki parkowania tył, isofix i wspomaganie eletryczne- elektryczno hydrauliczne. Bez znaczenia skrzynia.
Spośród ofert najbardziej wpadły nam w oko Peugeot 307 poliftowy oraz Opel Astra H.
Fiat Bravo również był w kręgu zainteresowań, ale tutaj chyba z mniej jak 15k nie ma co podchodzić do tematu.
Które z tych dwóch aut będzie lepszym wyborem?
Za peugeotem przemawia kwestia, że mógłbym sam diagnozować ewentualne problemy, bo mam komputer pod peugeot/ citroen. Stylistycznie nam pasuje i ogólnie jest ok.
Minusy zauważyłem dwa - bardzo mało ogłoszeń i rzadko jakieś nowe się pojawiają, a zależy nam
na HB 5 drzwi. Drugi minus to chyba taki, że przy tych przebiegach lepiej brać benzyne, chyba że ten 1.6 HDI bez fapa się sprawdzi?
W przypadku astry plus jest taki, że jest więcej ogłoszeń, benzyna 1.8 wydaje się dobrym wyborem natomiast minusem jest wyższa cena na start do wydania i nie wiem jak kwestia korozji.
Co myślicie? Na który się zdecydować?
Być może coś podobnego ktoś poleci pod te parametry?
Pozdrawiam