Auto segmentu C- 50-55 tys zł, benzyna, manual

27 Mar 2022, 11:00

Witam. Otóż rozważam zmianę auta na coś nowszego niż moje obecne Volvo s60 w dieslu.
Interesuje mnie coś z segmentu C po 2015 r., z silnikiem benzynowym i manualną 6 biegową skrzynią.
W oko wpadły mi dwa auta:
1) VW Jetta VI 1.4 TSI 125?150 KM Highline
2) Opel Astra K hatchback 1.4 T 125/150 KM Dynamic/Elite
Szczerze mówiąc to Jetta podoba mi się z zewnątrz zaś Astra w środku.
Moje przebiegi to ok. 1300-1400 km miesięcznie. Codziennie jeżdżę 30 km w jedną stronę do pracy po drodze wojewódzkiej. Do tego jego jakiś wyjazd do miasta, czasami poza miasto. W 99 autem jeżdżę sam.
Szukam auta, które będzie tańsze w utrzymaniu i będzie miało przyzwoite spalanie jak na auto segmentu C.
Obecne auto zaczyna już się trochę sypać więc wole nie wchodzić ponownie w diesla.
alfonso91
Obserwowany

28 Mar 2022, 11:03

alfonso91 napisał(a):1) VW Jetta VI 1.4 TSI 125?150 KM Highline
Tu powinieneś celować w 1.4 TSI EA211 który nie jest obarczony wadami konstrukcyjnymi, rozwiązano tu problem pękających tłoków i pierścieni oraz nie powinien występować zwiększony apetyt na pobór oleju silnikowego (warto go jednak kontrolować okresowo). Jednostka o oznaczeniu EA211 była produkowana od 2012 roku równolegle z EA111 (większe problemy). Produkcję tej drugiej zakończono w 2015 roku więc warto mieć to na uwadze.

alfonso91 napisał(a):2) Opel Astra K hatchback 1.4 T 125/150 KM Dynamic/Elite
To ciekawa propozycja i spokojnie możesz ją rozważyć. Warto tu pamiętać że w tym modelu potrafiły występować problemy ze sterownikiem silnika.

Ja od siebie dorzucę jeszcze podobne samochody które warto rozważyć. Pierwszym z nich będzie Hyundai i30 model II lub III. Silniki benzynowe raczej wszystkie nie mają większych problemów i np. 1.4 Kappa II MPi 100KM to praktycznie bezobsługowy silnik do którego z powodzeniem można założyć gaz. Ale silniki GDI i T-GDI na bezpośrednim wtrysku są również godne rozważenia. Tu można podobnie zerknąć na Kia Ceed która ma takie same silniki. Innym samochodem które powinno być dosyć tanie w utrzymaniu to na pewno Auris z silnikiem 1.6 Valvematic z mocą 132KM. Silnik prosty na łańcuchu spalanie ma na przyzwoitym poziomie jak na benzynę, a do tego wtrysk pośredni i brak turbiny i tolerancja LPG sprawia że jest to gona propozycja do rozważenia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35