Auto w kombi do 3500zł

11 Gru 2016, 16:49

Nie wiem czy wiesz od czego jest forum,każdy może wypowiedzieć swoje zdanie i nikt tu Barola nie broni bo większość z nas wie że pod żadnym pozorem diesel nie jest tańszy w utrzymaniu niż benzyna i ja z tym spotkałem się nie tylko tutaj ale też w innych żródłach a poza tym sam miałem benzyniaki i diesle i wiem jak wyglądają koszty utrzymania :wink:

MichoS napisał(a):Większość was, pewnie nawet nigdy klucza w ręku nie trzymała

ciekawe czy ty miałeś bo widzę że diesel love..
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

11 Gru 2016, 16:54

ciekawe czy ty miałeś bo widzę że diesel love..

Popatrz na auta w profilu, na pewno miał
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Gru 2016, 16:56

Też sobie mogę wpisać że mam Passata B6 :mrgreen: to jeszcze o niczym nie świadczy bo może nie mieć nawet prawka a takich znawców nie brakuje w internetach :wink:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

11 Gru 2016, 16:58

MichoS napisał(a):Tylko popatrz na trwałość tych diesli. O ile było wszystko robione na bieżąco to przebiegiem nie da się zabić tych silników.
nic nie jest wieczne, nawet stary diesel.
MichoS napisał(a):Mam brata mechanika i regularnie serwisuje Caddy 1.9 D, które ma przejechane ponad milion km do tego przepracowana masa motogodzin, ponieważ jest to samochód roboczy i pracownicy się w nim ogrzewają, jedzą itd. a silnik drugie tyle przejedzie. Gorzej z blachą, bo się trochę sypie, ale silnik dzwon. Czy chociażby stary Passat b4 z 1.9TDI 90KM, po taxi, który miał przejechane 940 tyś km i również silnik bez zarzutów, tylko gorzej z blachą. A jak wiadomo taxi, ma ciężko żywot, bo nie lata w trasy, gdzie silnik się najmniej zużywa, tylko był jeżdżony po mieście, często tocząc się w korkach.
To są tylko 2 przykłady, a było ich znacznie więcej.
właśnie, to są tylko dwa przykłady, a więc posługując się nomenklaturą badawczą popełniasz błąd nieuprawnionego uogólnienia :yes: ile jest takich osób, które naprawdę dbają o takie tanie auta? Przytłaczająca większość jeździ na oleju po frytkach, serwis jest pojęciem obcym, bo panuje przekonanie bezsensowności inwestycji w coś tak starego o niskiej wartości. Zepsuje się? Idzie do żyda, a ja kupuje następne.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Gru 2016, 17:02

Invi, no to ci mówię że w b4 1.9TDI 90KM nie ma dwumasy, ponieważ tam jest silnik 1Z. Dopiero w 110KM jest dwumasa, ponieważ to jest AFN.
TFSI napisał(a):ciekawe czy ty miałeś

Jeszcze mało o mnie wiesz. W starszych samochodach takie rzeczy jak rozrząd, hamulce czy zawieszenie robiłem samemu. Jedynie z klimą jeździłem do serwisu, bo nie mam odpowiednich narzędzi, no i wiadomo do wulkanizatora, żeby opony na felgi założył, bo też nie mam narzędzi.
Aktualnie wszystko robię w serwisie bo Fabia jest na gwarancji, a Passata i Golfa niezależnie w warsztacie u brata.
TFSI napisał(a):widzę że diesel love..

Nie, zauważ że aktualnie mam diesla i benzynę, żona też ma benzynę. Po prostu uważam że w tym przypadku stary, prosty, trwały diesel lepiej się sprawdzi od zagazowanego benzyniaka.
MichoS
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 06 1999
Auto: Golf VI/Passat B6/ Fabia III
Silnik: 1.8 TSI/2.0TDI/ 1.2

11 Gru 2016, 17:54

Panowie, tu nie chodzi o to, czy stare diesle mogą być jeszcze dobre. Bo mogą i jest tego nawet sporo. Tylko, czy ktoś sprzeda takiego dobrego diesla (kombi), za takie pieniądze :?:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Yeti Adventure - wersja limitowana
    SKODA wprowadziła na rynek limitowaną wersję modelu Yeti – Adventure. Samochód bazuje na wariancie Ambition i dostępny jest ze wszystkimi silnikami. Model Yeti Adventure to kontynuacja oferty wersji specjalnych, ...
    Obserwacja drogi - wzrok, koncentracja, analiza
    Ile by się nie mówiło o bezpieczeństwie, zawsze w rozmowach pojawia się temat obserwacji drogi. W całym procesie obserwacji kluczowe są trzy elementy. Pierwszym jest obszar, który skanujemy wzrokiem. Powinien ...

11 Gru 2016, 18:14

yeti65 napisał(a):Tylko, czy ktoś sprzeda takiego dobrego diesla (kombi), za takie pieniądze

Taki sam problem, może dotyczyć zagazowanych benzyniaków. Bo jak samochód ma gaz, to już oszczędności idą po całości. Niektórzy nawet odpalają na gazie i samochód benzyny nie widzi. Wtedy mogą być dopiero cyrki.
MichoS
Nowicjusz

Prawo jazdy: 20 06 1999
Auto: Golf VI/Passat B6/ Fabia III
Silnik: 1.8 TSI/2.0TDI/ 1.2

11 Gru 2016, 18:18

MichoS napisał(a):Bo jak samochód ma gaz, to już oszczędności idą po całości.

Nic nie przebije diesla na rolniczej ropie, albo na opale :lol:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

11 Gru 2016, 19:26

Jeszcze jeden post nie na temat i polecą bany..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

12 Gru 2016, 09:51

Mam passata b4 w benzynie+gaz juz od 6 lat. Jeśli autko nie było wołem roboczym to odpłaci się niezawodnością. Wiadomo autko ma ponad 20 lat i zawsze coś może wyjść - ognisko rdzy, przetarty kabel od instalacji elektrycznej. Wszystko robie na czas i nie ma żadnych problemów, do tego części tanie a naprawy proste. Dodam, że silnik ma 310 tys. przebiegu i nie wykazuje oznak zużycia mimo jazdy na dobrze skalibrowanej instalacji LPG od 8 lat. Średnie spalanie to 10 litrów gazu. Zadbanego passata b4 ciężko znaleźć, ja szukałem rok i kupiłem za cenę o wiele wyższą od średniej rynkowej, ale warto bo przez te lata nie było źadnej poważnej awarii. Auto dzielnie opiera sie upływowi czasu i jest niezawodne do dziś. Ze swojej strony polecam wytrzymałe silniki benzynowe 2.0 8v.
pawel3100
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Vw Passat B4
Silnik: 1,6 101 KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1995

12 Gru 2016, 20:15

pawel3100 napisał(a):Mam passata b4 w benzynie+gaz juz od 6 lat

I chcesz go sprzedać za 3,5 tysiaka :?: :idea:
Ostatnio edytowany przez yeti65, 13 Gru 2016, 18:36, edytowano w sumie 1 raz
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Gru 2016, 21:18

Moze Toyota Carina w kombiaku? Tylko ciezko kupic w tej wersji. Szukac jednak warto :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Gru 2016, 21:28

Z mniejszych to ja polecę golfa III kombi albo troszkę większą Vectrę B przed FL tylko, że lubi sobie pognić :(
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

13 Gru 2016, 14:39

Yeti65 dobrego, starego auta nie opłaca się sprzedawać. Da radę znaleźć passata b4 za 3,5 tys, ale beda to egzemplarze do niemałej poprawki. Wiekszość tych aut na rynku jest w kiepskim stanie.
pawel3100
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: Vw Passat B4
Silnik: 1,6 101 KM
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1995

13 Gru 2016, 16:01

Wiem, to było pytanie retoryczne :mrgreen:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika