Wiem że jest bardzo podobny temat ale jednak zdecydowałem się napisać osobny watek bo jednak moje wymagania są trochę inne niż autora tamtego tematu.
Szukam trwałego stosunkowo ekonomicznego auta z LPG służącego głównie do dojazdów do pracy, przebieg około 100km dziennie rocznie zrobię najprawdopodobniej około 35-40K, część drogi ładna expresówka a z 40km wioskowe kartoflisko z łatami i dziurami. Silnik taki żeby spalanie LPG niebyło wiesze niż 8-9l/100km ale dało się tym jechać. kwota jaką chce przeznaczyć to max 5000zł na auto z LPG i 3000zł na auto bez LPG i zamontować instalację. Auto z okolic Wrocławia ale dojazd do 200-300km nie stanowi żadnego problemu. Drobne awarie elektryki czy podstawowa mechanika nie są mi straszne bo jeżdżę już Alfą i miałem Stilo oraz Lagunę 1 wiec sporo się grzebało przy pierdołach
![Cool 8)]()
fajnie jak bagażnik będzie na tyle duży żeby włożyć wózek typu spacerówka.
Zastanawiam się nad poniższymi modelami z moimi odczuciami na ich temat.
Corsa B – podobno trwałe silniki 1.2 i 1.4 ale sporo ogłoszeń gdzie auta wyglądają na bardzo zjedzone przez rdzę
Punto 1 i 2 – znajomi zachwalali że dość trwałe zawieszenie, tanie części ale również trzeba zwracać uwagę na rdzę.
Clio 2 – podobno bardzo trwałe silniki 8 zaworowe „lubiące gaz” ale delikatne przednie zawieszenie i bardzo mały bagażnik, nadwozie chyba lepiej zabezpieczone przed rdzą niż Corsa i Punto?
Twnigo – czytałem sporo pozytywnych opinie na temat tego auta że sporo miejsca, bardzo mało pali ale jak tutaj wygląda sprawa zawieszenia?
Bravo /Brava– chyba najlepiej wyposażone z wymienionych i w moim odczuciu najładniejsze ale mam obawy o trwałość zawieszenia i koszty jego naprawy.
Lanos- moja żona nie akceptuje tego auta
Astra F- jakoś głębiej się nad tym autem nie zastanawiałem sam nie wiem dlaczego…
Auta pokroju tico, matiz czy cienocienki są zbyt małe.
Auta z grupy VW sobie daruje, no może jedynie Seat Ibiza ale chyba cenowo będzie ciężko. Auta azjatyckie sobie również daruje.
Jak ktoś mógłby cos więcej napisać na temat tych aut w szczególności Bravo/Brawa