Automatyczne skrzynie biegów

Która skrzynia??

tiptronic
11
46%
automatyczna "klasyczna"
13
54%
Razem głosów : 24

19 Cze 2008, 14:03

Witam wszystkich :) . Jestem zainteresowany kupnem auta z automatyczną skrzynią biegów. Jak ostatnio zauważyłem, są da rodzaje takich skrzyń: np. tiptronic i skrzynia automatyczna "klasyczna". Co sądzicie o obu rozwiązaniach? Które z nich jest lepsze? Proszę, napiszcie również wrażenia z jazdy samochodami z takimi skrzyniami. Z góry dzięki :D Pozdrawiam :)
animag101
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

19 Cze 2008, 21:12

Dzięki za głosy, tylko proszę Was o jedno - czy moglibyście pisać "dlaczego akurat ta skrzynia"? Dzięki za pomoc :):)
animag101
Nowicjusz

19 Cze 2008, 21:32

Wg mnie tiptronic jest lepsza. Jeśli chcesz, jedziesz za pomocą klasycznego automata nastawiając "D". Jeśli chcesz troszkę poszaleć, a masz jeszcze łopatki przy kierownicy, to czujesz się jak w formule 1 :) a klasyczna....hmmm...nie musisz nic już robić. Uważam tiptronic za lepsze rozwiązanie.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

19 Cze 2008, 22:53

Bez wątpienia tiptronic, ale moze nie w każdym przypadku...szczerze to bardzo rzadko jeździłem automatami jako kierowca i wogóle nie preferuje takich skrzyń.
A jakie auto chcesz kupić z taką skrzynią ?? i pytanie podstawowe: z jakim silnikiem?
Pzdr
Pekińczyk
Początkujący

20 Cze 2008, 08:12

Raczej benzyna, nad dokładną marką się nie zastanawiałem. Czytałem tylko że tiptronic przy przełączaniu biegów strasznie szarpie i można się nabawić choroby morskiej ;P Chodzi mi po prostu która skrzynia płynniej przełącza biegi.
animag101
Nowicjusz

21 Cze 2008, 08:53

Bryann napisał(a):Wg mnie tiptronic jest lepsza. Jeśli chcesz, jedziesz za pomocą klasycznego automata nastawiając "D". Jeśli chcesz troszkę poszaleć, a masz jeszcze łopatki przy kierownicy, to czujesz się jak w formule 1 :) a klasyczna....hmmm...nie musisz nic już robić. Uważam tiptronic za lepsze rozwiązanie.

dokładnie tez tka uważam ale jak dla mnie nigdy automat a zwłąszcza w Polsce.
astro007
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydowe 4x4 Lexusa - RX, NX, UX
    Japoński producent samochodów klasy premium, który wraz z wprowadzeniem w 1989 roku flagowego Lexusa LS podbił segment aut reprezentacyjnych limuzyn, w niespełna dekadę później de facto stworzył kategorię ...
    Silnik z Lexusa RC F będzie napędzany wodorem?
    5-litrowy silnik, który napędza Lexusa RC F, jest przebudowywany po to, by mógł być zasilany wodorem. To sposób na to, by silniki spalinowe, zwłaszcza pięknie brzmiące motory jak lexusowe V8, jeszcze ...

21 Cze 2008, 09:31

Ale wiecie, od tego sprzęgła już noga odpada, więc co będzie za parę lat...
animag101
Nowicjusz

21 Cze 2008, 11:11

Uwierz mi przez 10 lat pracy w USA tęskniłem za manualem i jak wróciłem to od razu szukałem samochodu na manualu i nie zamieniłbym na inny.
astro007
Aktywny

21 Cze 2008, 11:15

tiptronik różni sie tym ze masz dodatkową opcje menualnego zmieniania biegow wiec w tiptroniku samochod moze mniej palic , ale jesli "szarpie" to znak ze jest wyeksploatowana skrzynia biegów ja mam w tiptroniku i nie czuc kiedy bieg zmienia mozna to poznac tylko po obrotomierzu ;) czuć tylko na wysokich obrotach, ale jesli to robisz to dla przyjemności :P
protector
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

23 Cze 2008, 18:17

Piszesz, że się stęskniłeś - w jakim sensie? Tzn chodzi Ci o tylko o uczucia :P czy faktycznie manualna jest lepsza?? Też mam znajomą w USA i ma samochody z manualem, coś w tym musi być... :?:
animag101
Nowicjusz

23 Cze 2008, 21:21

W każdym względzie awaryjności komfortu , wszystkiego. na manulu mniej pali. nie wiem jak inni ale jak dla mnie automat nie ma szans z manualem.
Wiesz ja prawie 15 lat jeździłem na manualu w Polsce.Potem w USA były tylko automaty i bardzo długo nie mogłem się przystosować do automatu.
Prawdę mówiąc denerwował mnie i to przez cały okres ( 10 lat). Kiedy wróciłem bardzo się ucieszyłem że koniec z automatami.Miałem ich po prostu dość.
astro007
Aktywny

24 Cze 2008, 20:57

Ze względu na komfort?? Wydaje mi się, że właśnie automatyczna skrzynia jest bardziej komfortowa niż manual.... ;/ Przecież muszę o wiele mniej robić
animag101
Nowicjusz

25 Cze 2008, 20:24

To ci sie źle wydaje.Przynajmniej jak dla mnie i znam wiele osób którym bardziej komfortowo jeździ sie an manualu.
astro007
Aktywny

26 Cze 2008, 20:02

a tak w ogóle to jest post "Czy tiptronic czy automatyczna klasyczna" a nie czy manual czy automatic.
animag101
Nowicjusz

26 Cze 2008, 22:52

dałem głos na automat. Pełna wygoda i spokój.
WitP_tsaJ4145
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Śląsk/kujawsko-pomorskie