Autostrada A2 Stryków - Poznań, koszt przejazdu

Czy bramki na autostradzie powinny być tylko przy zjazdach?

Tak
5
100%
Nie
0
Brak głosów
Razem głosów : 5

23 Kwi 2012, 11:24

Ostatnio miałem okazję jechać A2 i koszt przejazdu samochodem osobowym wygląda następująco:
1. Pierwszy odcinek jadąc od strony Strykowa do Konina ok 100km płatne 19,80zł
2. Drugi odcinek Konin - Września płatne 13zł
3. Trzeci odcinek Września - Poznań płatne 13zł

Całkowita podróż w tą i z powrotem to koszt to 91,60zł.
Ogólnie jak na nasze warunki bardzo drogo.

Moim zdaniem bramki powinny być tylko przy zjazdach i wjazdach. Kierowca powinien pobierać wtedy bilet i okazują go przy zjeździe powinna być mu naliczana opłata. W chwili obecnej denerwujące jest zatrzymywanie się trzy razy na odcinku niespełna 200km żeby dokonywać opłaty!

Zapraszam do głosowania w naszej ankiecie i wypowiedzi na temat autostrady.

Dodam jeszcze na koniec że przed dwoma bramkami zaraz za znakiem ograniczenia 70 km/h są ustawione fotoradary!
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

24 Kwi 2012, 08:24

Wczoraj podrożał przejazd autostradą A2 między Koninem a Nowym Tomyślem. Chodzi o fragment trasy, który pozwala ominąć m.in. Poznań. Kierowcy zapłacą teraz 14 złotych, czyli o złotówkę więcej niż do tej pory.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

26 Kwi 2012, 08:07

Pewnie że drogo, dlatego, jeżeli jadę na wakacje i mogę jechać autostradą, to rezygnuję z niej. Wychodzę z założenia, że skoro mam wolne, mam czas, to wybierając drogę alternatywną będę jechał trochę dłużej, ale za to te dodatkowe 100 zł wydam w miejscowości turystycznej, a nie na drogę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Kwi 2012, 13:29

Zgodze się z tobą. Ze się zaoszczędzi, ale popatrz na to ile jest teraz fotoradarów na drogach krajowych, ile policji. Troszkę przekroczysz prędkość, wystarczy że ci pstryknie zdjęcie 2 razy w twojej podróży i jeszcze jakaś kontrol. To za te mandaty byś parę ładnych km przejechał autostradą w komforcie.
PiotrMSC
Początkujący

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak wezwać pomoc na drodze?
    Co zrobić z samochodem, który uległ kolizji albo awarii na drodze? Próbować jechać dalej? Wezwać przyjaciela z linką holowniczą? Zatrzymywać przejeżdżające samochody? Zestresowanemu właścicielowi uszkodzonego ...
    Lexus UX 250h E-Four - kompaktowy SUV
    UX to nowy kompaktowy SUV Lexusa, oferowany m.in. z napędem hybrydowym z silnikiem 2,0 l o łącznej mocy 184 KM. Auto powstało na platformie GA-C. Wersja 4x4 z elektrycznym układem E-Four zużywa według pomiaru WLTP od 5,8 ...