Awaria hamulców - co do wymiany ?

14 Gru 2019, 13:05

[Santa Fe SM 2.0 CRDi 2005r. automat]

Witam, wczoraj miałem akcje że odpalałem auto na hamulcu tak jak to sie robi w automacie, puscilem reczny dałem na D no i auto jechalo mimo ze mialem hamulec nożny wcisniety, dopiero na recznym sie zatrzymał i jak dałem na P.

Dziwne jest to że w czasie jak hamulec nożny wciskam a ręczny jest opuszczony, to w czasie naciskania na nożny pojawia się kontrolka od ręcznego

Dzisiaj natomiast było tak samo z tym że wczoraj dolałem płynu hamulcowego do poziomu MAX ale nic to nie poprawiło, nie dzieje się tak za każdym razem, dzisiaj 5 razy odpalałem auto i tylko raz takie coś się zrobiło...

Hamulec nie wpada do podłogi, zakres ruchu pedała jest taki sam jak zawsze

Pompa hamulcowa do wymiany wraz z serwem ?
kerpalwroc
Początkujący

14 Gru 2019, 22:39

kerpalwroc napisał(a):puscilem reczny dałem na D no i auto jechalo mimo ze mialem hamulec nożny wcisniety, dopiero na recznym sie zatrzymał i jak dałem na P
A co się dzieje jak puścisz hamulec i ponownie wciśniesz? Jak zrobisz tak kilka razy?

Generalnie problem jest z hamulcami i ja bym zaczął od wymiany płynu hamulcowego w całym układzie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

14 Gru 2019, 23:24

za którymś razem złapie i już normalnie będzie hamować, hamulce będa normalne
kerpalwroc
Początkujący

15 Gru 2019, 17:02

Ja na początek sprawdziłbym sam włącznik tej kontrolki w korku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Gru 2019, 23:54

tzn ? ona po chwili jak już hamulce działają normalnie, nie pojawia się przy wciskaniu hamulca nożnego, tylko standardowo jak się zaciąga ręczny
kerpalwroc
Początkujący

17 Gru 2019, 10:03

No to może inaczej - na początek zerknij, czy w korku zbiorniczka płynu hamulcowego masz wpięty kabelek. Jeżeli tak, to odepnij go i sprawdź, czy ta kontrolka nadal będzie się świeciła.
Kontrolka od hamulca ręcznego nie zawsze oznacza zaciągnięty hamulec ręczny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda CX-5 - zwiększenie produkcji
    Mazda Motor Corporation poinformowała o planach zwiększenia produkcji Mazdy CX -5 z 200 000 do 240 000 egzemplarzy rocznie, dzięki uruchomieniu linii produkcyjnej tego modelu także w Zakładzie Ujina nr 1, obok Zakładu Ujina ...
    Classic Car Festival w Tokio - zabytkowe perły
    Zabytkowe samochody mają swój nieodparty urok, o czym już po raz kolejny mogli się przekonać goście tegorocznego Classic Car Festival zorganizowanego przez Toyota Automobile Museum. W imprezie wzięły udział najpiękniejsze ...

17 Gru 2019, 18:43

serwo pordzewiałe, zgniłe i ta gumowa "puszka" popękana, do wymiany, może to być od tego ?
kerpalwroc
Początkujący

19 Gru 2019, 21:47

Panowie dzisiaj wymienili mi serwo wraz z pompą hamulcową, dwie rzeczy jakie zauwazyłem to:

- Takie pierdzenie przy wciskaniu pedału hamulca, ale tylko się to pojawia jak gwałtownie nacisnę

- Hamulec łapie później, tzn mocniej trzeba nacisnąć żeby zahamować, na poprzednim serwie i pompie wystarczyło lekko wcisnąć i było mocne hamowanie

Pytałem mechanika i powiedział że to pierdzenie to od tego że serwo mogło długo gdzieś leżeć i musi się "wyrobić" ten gumowy element co idzie od pedału, a z tym hamowaniem że trzeba mocniej nacisnąć to tak samo, że to inne serwo i też w innym momencie może łapać. Faktycznie tak może być ?

Dodam że płyn hamulcowy nowy, odpowietrzone na ekstra wszystko.
kerpalwroc
Początkujący