Bagażnik przeprawowy - Jeep Grand Cherokee WJ 2000 4,7 QD

16 Lut 2011, 22:38

Witam. Poszukuję takiego bagażnika na dach, co by koło zapasowe tam zaumieścić. Jak się takie coś zakłada i gdzie można zakupić? Mam relingi i bazę bagażnika. Macie jakieś namairy? Na allegro szukałem ale nie ma :sad:
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 17 Lut 2011, 02:16, edytowano w sumie 1 raz
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
0

16 Lut 2011, 23:10

zwykłe belki utrzymają ciężar koła. jeśli takie rozwiązanie Ci się nie podoba to skazany będziesz na zakup genuina (w serwisie) lub zrobienie czegoś samemu
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce
0

17 Lut 2011, 09:45

koło na dachu zmienia środek ciężkości, zwłąszcza większe i nalewki, pomysł średni zwłaszcza jak windujesz auto do góry,
poza tym do przepraw WJ się nie nadaje a i nie ma czegoś takiego jak bagażnik przeprawowy :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
0

17 Lut 2011, 17:13

pocieszny - mylisz się niestety. Już ci kiedyś pisałem - jak czegoś nie wiesz, to nie pisz.
WJ jak najbardziej nadaje się w teren. I jak najbardziej są montowane na ich dachach bagażniki przeprawowe. Tak przynajmniej je nazywaja jeepnięci. Poszukaj na you tube - jest pełno filników z WJ w roli głównej.
Co do belek - wiem, że dadzą radę, ale na samych belkach koła chyba nie zamontuję? Muszą być jakies uchwyty?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

0

17 Lut 2011, 18:31

To ja może spróbuje trochę po prostować .
Pocieszny jeśli chodzi o terenówki chyba jest jedną z najbardziej doświadczonych użytkowników tego forum.
WJ się nie nadaje w ogólnym znaczeniu, ponieważ - jego obłości utrudniająw razie czego naprawy blacharskie itp. przede wszystkim auto nie ma ramy i ma trochę za dużo elektroniki itp.
Tyle mam do powiedzenia w tej kwestii teraz zajmijmy się tym bagażnikiem.
Tak mniej więcej wygląda bagażnik dachowy do terenówki http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 29,r:7,s:0

Tak wygląda auto przeprawowe http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 66&bih=598

a tak natomiast wygląda auto wyprawowe http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... 66&bih=598
I teraz pytanie w którym aucie zaobserwowaliśmy bagażnik na dachu? W aucie nr. 2 ponieważ w wyprawówce jest potrzebny do załadunku szpeju natomiast w przeprawowym obrzynie jest zbędny bo wszystko co takie auto ma podczas jazdy to hi-lif, zapaspwy Simex itp ale to się lokuje w uciętej części nadwozia itp. taki bagażnik jest jemu zbędny w taplaniu 1.5metra pod powierzchnią.
Więc taki bagażnik to bagażnik wyprawowy a nie przeprawowy, chłyt marketingowy poprostu :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
0

17 Lut 2011, 19:50

bagażnik jest na wyprawy, nie przeprawy
koło na dachu podnosi środek ciężkości
jeepy w terenie? poza wrangiem nie widuję. no.. były ze trzy ale po sezonie znikały.
ale może za mało widziałem.
światełka na dachu dodają szyku - w mieście :wink:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

17 Lut 2011, 20:25

MotoAlbercik, w d... byłeś g...o widziałeś.... WJ nadaje się na bulwar a nie na przeprawe,
na jutube to sobie różne rzeczy możesz pooglądać, łącznie z patrolami w wyścigach na 1/4 mili, co nie zmienia faktu, że jedno i drugie nie nadaje się do takiego używania
co do nie znania się pewnie masz racje, nie miałem nigdy własnego jeepa (na szczęście) i pewnie się nie znam, :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
0

17 Lut 2011, 20:47

odezwał się offroader z patrola :mrgreen: jeepy fajne są..

.. na zakupy, do miasta i wyjazd do Chorwacji :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

1

17 Lut 2011, 21:12

Karson napisał(a): jeepy fajne są..

Ich Danki też :mrgreen:
Jedyne co w miarę fajne to silnik i skrzynia :mrgreen:
Jogi4x4
Stały forumowicz

0

17 Lut 2011, 23:21

ale tylko benzyna 4.0 i automat. no i dana 44 :mrgreen:
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

0

17 Lut 2011, 23:31

Pisząc to myślałem o XJcie właśnie z 4.0 R6 + automat do tego.
Jogi4x4
Stały forumowicz

0

18 Lut 2011, 11:12

OK panowie. Skoro uważacie, że Jeep nie nadaje się na przeprawy i podchodzi do tego tematu tak bardzo poważnie, są tu sami fachowcy, którzy maja złe zdanie o WJ itd, to temat uważam za wyczerpany. Zgnoiliście mnie i tyle. Już zdążyłem zauważyć, że macie tu chyba swoją grupkę i tylko w tej grupce OR się kręcicie i pomagacie chyba sobie nawzajem, a tym niedoświadczonym dajecie grzecznie znać żeby stąd spadali. No i tak też zrobię, ponieważ ja jestem początkujący i nie mam tu nic do szukania. Sorki za założenie wogóle tematu i zawracanie wam gitary w tak poważnych sprawach. Temat uważam więc za wyczerpany i go zamykam. Chyba. że jak ktoś będzie chciał jeszcze w tym temacie podyskutować, to mamy tu modów, ktorzy mogą temat otworzyć. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

1