Benzyna na miasto za ok. 5000 zł

06 Sie 2018, 01:28

Cześć, poszukuję autka na do jazdy po mieście. Z tego tematu https://www.forumsamochodowe.pl/czy-na-pewno-stac-cie-na-diesla-vt88824.htm wywnioskowałem, że najlepsza dla mnie będzie czysta benzynka. Średnio dziennie robię 22 km (raz 50, raz 15) więc diesel odpada bo nawet nie zdążyłby się nagrzać, podobnie z LPG, zanim się na niego przełączy to dojadę na miejsce. Z drugiej strony czasami w weekendy robię po 200km, ale myślę, że nadal nie ma sensu pchać się w diesla czy LPG. Wyczytałem również, że pasowałoby mi jakieś japońskie autko mniej awaryjne, ale z droższymi częściami, gdyż podejrzewam, że koszt eksploatacji i tak nie wyjdzie wysoki. Lubię małe samochody, hatchbacki, ale coś w stylu Lupo jest zdecydowanie za małe. Nie jest to jednak podstawowe kryterium wyboru, bo i z minivanem nie będę miał problemów. Silnik nie musi być jak najmniejszy bo mam 60% zniżki, ale spalanie im mniejsze tym lepsze, gdyż ma to być samochód do zarabiania. Mam tu na myśli rozsądne koszty związane z tankowaniem (5,6,7l/100km?). Zależy mi na klimatyzacji, oraz przyspieszeniu <11s do setki i żeby to nie był gruz, że zaraz będzie trzeba nową podłogę wspawać, jakieś ogniska korozji mogą być, ale bez przesady. Może być do poprawek mechanicznych/blacharskich. Pytanie czy znajdę coś w okolicach 5 tyś, jak nie to ile muszę dołożyć i jaki samochód wybrać? Nie musicie podawać konkretnych ofert, ale pomóżcie mi się chociaż zorientować w modelach. Pozdrawiam.

Podsumowując:
-benzyna
-klimatyzacja
-na miasto
-<11s do setki
-niskie spalanie
-ewentualnie hatchback
-ok 5000 zł
-nie ideał, ale nie gruz
chester
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 05 2014
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Dodge Gran Caravan
Silnik: 3.3 benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1996

06 Sie 2018, 15:57

Skąd jesteś to coś się poszuka.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

06 Sie 2018, 16:13

Generalnie lubelskie, ale to nie problem podskoczyć gdzieś dalej. Może najpierw lepiej wybrać jakieś konkretne modele, które spełniają moje oczekiwania, a potem szukać ofert? Ale jak coś masz to możesz podesłać.
chester
Nowicjusz

06 Sie 2018, 16:14

chester napisał(a):ale to nie problem podskoczyć gdzieś dalej

Nie ma to ekonomicznego uzasadnienia. Pojedziesz 100-150 km a na miejscu gruz. Szukaj w pobliżu i szybko (bo dobre auta w tej kasie schodzą nawet tego samego dnia).

chester napisał(a):Może najpierw lepiej wybrać jakieś konkretne modele

Te co zawsze w tym budżecie. Nic od wczoraj się nie zmieniło.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

06 Sie 2018, 16:35

W tym budżecie nie ma co szukać konkretnego modelu czy marki tylko to co będzie w lepszym stanie i szybko się decydować bo dobre egzemplarze schodzą niemal od razu.

Może coś z tych?
[link do oferty na Olx wygasł] - co prawda silnik lubi olej ale od nowości w jednych rękach więc raczej nie powinien mieć tego problemu i od tego bym zaczął oględziny.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - cena trochę spora ale według mnie też warta uwagi.
[link do oferty na Olx wygasł] - nadkola są do ogarnięcia ale za to przegląd i opłaty niemal na rok.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - błąd w mocy,ten silnik ma 75km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

06 Sie 2018, 18:47

Ciekawe oferty, chyba zacznę oglądać od tej Hondy.

A jakie są opinie następujących modeli:
Peugeot 206 1.6 109KM
Opel Corsa C 1.8/1.4
VW Polo III 1.4/1.6
Mitsubishi Colt V 1.6 90/103KM
Toyota Yaris I 1.3 86KM

Którymś z tych warto się zainteresować?
chester
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...
    Testy czterech Audi R18 e-tron quattro
    Audi przeprowadzi testy czterech Audi R18 e-tron. Są one bezpośrednio związane z przygotowaniem do dwudziestoczterogodzinnego wyścigu w Le Mans. Obok wytypowanych do wyścigu pojazdów z numerami startowymi 1, 2 i 3, ...

07 Sie 2018, 15:47

Wszystkie są ok tylko trzeba uważać na rudą zwłaszcza w Polo,Colcie i Yarisie.
Barol
Awatar użytkownika