BMW 1 do 30 tyś

07 Mar 2016, 01:12

Witam,

Kiedyś już założyłem tutaj temat z zapytaniem o samochód do 25 tyś. Od tego czasu mój budżet trochę urósł i wynosi on 30 tyś. Nie chciałem odkopywać tematu bo jest już trochę nieaktualny.
A więc tak sprawa wygląda następująco. Potrzebuje samochodu raczej do krótkich dystansów więc będzie to benzyna. Może to być hatchback lub sedan bez różnicy.
Wcześniej myślałem o jakiejś bmw e46 lub audi a4 b6 ale chyba już ciężko znależć coś zadbanego i w miare młodego ( tak wiem rocznikiem sie nie jeździ).
Znalazlem w okolicy fajna BMW 1. NIestety nie mam doświadczenia i cięzko z aukcji mi coś wywnioskować:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Warto jechać obejrzeć ? i czy wogole w tym budzecie jest szansa znależć jakiś model z silnikiem wiekszym niż 1.6 ?

Jeszcze myślalem o Hondzie Civic Ufo. A może powinienem zwrócić uwagę na coś zupełnie innego? Zależy mi przede wszystkim na tym aby samochod był w miare bezawaryjny a w dodatku chciałbym aby oprocz jazdy z punktu A do B odczuwał z tego frajde ( komfort )
pablo999
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 07 1991
Auto: Nie mam

07 Mar 2016, 10:31

Ufo znajdziesz z silnikiem 1.8 w dodatku to bardzo oszczędny silnik ale nie nazwałabym go komfortowym autkiem bo ma twarde zawieszenie, znajomy ma takie auto i narzeka że jest ciasne w środku.
A może Lexus?
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

07 Mar 2016, 12:04

pablo999 napisał(a):Znalazlem w okolicy fajna BMW 1. NIestety nie mam doświadczenia i cięzko z aukcji mi coś wywnioskować:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... 7c67963bc0

Kiedy widzę w opisie ogłoszenia "sztuczkę" z rocznikiem (to auto z 2005 roku, a nie 2006) wiem, że i pozostałe informacje (w tym bezwypadkowość i przebieg) mogą być podobną "sztuczką". Cena to swoją drogą też niezła sztuczka - sprowadzone, opłacone auto pozycjonowane jako premium z niskim przebiegiem z rocznika 2005 i 27.900 zł? Takie rzeczy tylko w komisie :ok:

pablo999 napisał(a):Jeszcze myślalem o Hondzie Civic Ufo.

pablo999 napisał(a):chciałbym aby oprocz jazdy z punktu A do B odczuwał z tego frajde ( komfort )

UFO to zaprzeczenie komfortu, BMW E87 zresztą też. Jeśli ma być komfortowo przyjrzyj się Francuzom - Citroen C4, Renault Megane III.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

07 Mar 2016, 12:09

Auto z Belgii - poproś o numer certyfikatu Carpass sprawdzisz sobie przebiegi itp. Jeżeli chodzi o BMW 1 to nie polecam 1.6 - silnik zbyt słaby.
Z UFO - pamiętaj żeby w cenę auta wliczyć sobie AC - dobre AC.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska

07 Mar 2016, 13:37

Co do certyfikatu to widze, ze jest wrzucone scan zdjecia w ogłoszeniu. Z tego co wyczytałem można chyba to sprawdzić na stronie ; https://professionals.car-pass.be/verif ... _locale=fr aczkolwiek chyba trzeba mieć tam jakieś konto.

Czyli rozumiem, że to BMW to raczej jakaś smiema ze względu na to, że w tej cenie jest juz wliczona kwota za sprowadzenie samochodu opłaty itd + marża dla sprzedajacego. Wychodzi na to, że samochod mogl być zakupiony za 23-24 tyś ?
W takim razie czy w tej cenie po prostu nie warto szukać takich samochodów czy próbować szukać krajowych ?

Co do Civic też bardzo mi sie podoba i chyba z utrzymaniem nie będzie jakiegos dużego problemu.

Odnosnie Lexusa kiedyś myślalem o is200 ale ciezko chyba znalezc cos fajnego (mało aukcji) i tez nie wiem jak z utrzymaniem. Pewnie częsci drogie jak ch...a.
pablo999
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 07 1991

07 Mar 2016, 18:47

Wg mnie szkoda kasy na serię 1 szczególnie, że w podobnych cenach chodzą trójki.

pablo999 napisał(a):Odnosnie Lexusa kiedyś myślalem o is200 ale ciezko chyba znalezc cos fajnego (mało aukcji) i tez nie wiem jak z utrzymaniem. Pewnie częsci drogie jak ch...a.

Ja szukałem swojego pół roku ale jak chcesz to kupisz szybciej, bo dwóch z forum lexusa sprowadza.
Z tymi częściami to idiotyczne stereotypy od Januszów. Utrzymanie jest na poziomie BMW e46 i A4 B6 1,8T.
Zresztą poczytaj sobie temat w mojej stopce.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi AI remote parking pilot - garage pilot
    Funkcja automatycznego parkowania Audi AI remote parking pilot oraz funkcja automatycznego wjazdu do garażu Audi AI remote garage pilot znacznie ułatwiają parkowanie. Systemy samoczynnie wprowadzają pojazd na równoległe ...