BMW 3 E46 czy Mazda 6 do 20 tys

06 Lut 2015, 19:45

Witam.
Przymierzam się do zakupu pierwszego samochodu i powoli patrzę na jakieś BMW z serii 3 tylko nie wiem jakie. Czy 318, 320, 325 czy może 328. Zależy mi na dobrym stanie oraz żeby w miare bez większych problemów te kilka lat pojeździło. Czego mogę oczekiwać w tym budżecie? Który model, jakie roczniki? Proszę o cenne rady, bo nie będę ukrywał, że zbytnio się nie znam. Rozpatruję jeszcze kupno Mazdy 6.
edit:
Tak jak zasugerował dzida poprawiam temat, wkleję tutaj swój ostatni post z tematu o Mazdzie

http://otomoto.forumsamochodowe.pl/mazda-6-i-C35757584.html

Coś takiego? Przebieg 15 tys km? Chyba ktoś się o 1 zero pomylił.
Te mi się podobają, ale Diesel :/
[link do Otomoto wygasł] ... 18646.html
[link do Otomoto wygasł] ... 45238.html
Co do tej to troche dziwne bo niby kraj pochodzenia Niemcy, kraj aktualnej rejestracji Polska a na zdjęciach ma tablice z Belgii. Do tego to jest druga generacja, nie powinna być droższa?
[link do Otomoto wygasł] ... 67000.html
Tutaj chyba przebieg duży?
[link do Otomoto wygasł] ... 87176.html

Co jest nie tak z Dieslem w tych Mazdach? Często padają?

Jeszcze znalazłem takie:
[link do Otomoto wygasł] ... 81287.html
Dziwny kolor lusterek :P
[link do Otomoto wygasł] ... 29005.html

Pewnie część z tych, które tutaj podałem to kompletne złomy :P
Większość sprowadzana z Niemiec niestety, ale z krajowymi chyba będzie ciężko.
Ostatnio edytowany przez IvanLocke 07 Lut 2015, 12:11, edytowano w sumie 2 razy
IvanLocke
Nowicjusz

Auto: Nie mam

06 Lut 2015, 19:49

W tej cenie to 330i albo 328i. Masz budżet na te wersje więc najlepiej szukać najmocniejszych. Oczywiście piszę o wersji przed liftem w 2001r.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

06 Lut 2015, 19:53

IvanLocke napisał(a):Proszę o cenne rady, bo nie będę ukrywał, że zbytnio się nie znam.

Może i się nie znasz ale podjąłeś właściwy wybór chcąc kupić bmw a to się chwali :)
Tak jak dzida napisał
dzida napisał(a):W tej cenie to 330i albo 328i. Masz budżet na te wersje więc najlepiej szukać najmocniejszych.

BMW ma to do siebie, że warto brać jak największy silnik. Kupując słabsze szybko poczujesz niedosyt.
Sprawdza się to w 90%przypadków :)
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

06 Lut 2015, 20:00

No nie znam się, pod uwagę biorę jeszcze Mazdę 6 i w sumie tyle. Myślałem nad Volvo S40, ale BMW jest chyba moim faworytem :D

No dobra, to może ktoś mi wytłumaczy dlaczego w przedziale 15-20 tys takich 320 jest o wiele więcej niż np 328 na portalach. Tu decyduje tylko popularność modelu? Na jakie roczniki powinienem zwracać uwagę? Gazu nie zamierzam pakować, chciałbym żeby po od razu po zakupie nie wymagał większego wkładu finansowego. Cudów nie oczekuję, wiadomo że nie dostanę w tej kwocie nówki sztuki z przebiegiem najlepiej 40 tys, garazowany i myty po kazdym wyjezdzie, ale muszę wiedzieć na jakie standardy mogę liczyć przy tej cenie :)

Pewnie większość będzie też sprowadzana z niemiec, więc nie ma co szukać krajowego prawda?
IvanLocke
Nowicjusz

07 Lut 2015, 11:29

2001 rok nie będzie troche za stary? :P Nie chciałbym niczego zajechanego
IvanLocke
Nowicjusz

07 Lut 2015, 11:41

po co założyłeś dwa tematy? :x zdecyduj się, który temat chcesz zamknąć, bo nikt nie będzie pisał w dwóch...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak bezpiecznie podróżować z psem?
    W ramach kolejnego materiału z cyklu Piątek ze Szkołą Auto, instruktorzy doradzają, jak bezpiecznie podróżować z psem. Radosław Jaskulski, instruktor Szkoły Auto SKODA mówi: "Wyjeżdżając z psem na majówkę ...

07 Lut 2015, 11:53

Są 2 bo nie podjąłem decyzji co do samochodu i chcę poznać oferty i swoje możliwości jeśli chodzi zarówno o Mazdę jak i o BMW... Do tematu ogólnego nikt nie zagląda, dlatego rozdzieliłem to na dwa bardziej sprecyzowane o konkretne modele. Jeżeli tak być nie może, to proszę o złączenie postów.
IvanLocke
Nowicjusz

07 Lut 2015, 11:57

Wystarczyło nazwać BMW e46 czy Mazda 6 i jest ok. Popraw nagłówek i pierwszy post, a tamten zgłoś do usunięcia.

Wybór pomiędzy autami ogranicza się do tego czy chcesz auto z tylnym napędem z większym silnikiem z trochę droższym utrzymaniem czy przednionapędowe z mniejszym silnikiem. Nie da się porównać obydwu aut tak na prawdę bo kierowane są do całkiem innej klienteli.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Lut 2015, 12:10

Dobra, zmieniłem temat oraz wkleiłem swój ostatni post z tematu o Mazdzie do 1 postu tutaj.
Przepraszam za problemy :P

Wybór pomiędzy autami ogranicza się do tego czy chcesz auto z tylnym napędem z większym silnikiem z trochę droższym utrzymaniem czy przednionapędowe z mniejszym silnikiem. Nie da się porównać obydwu aut tak na prawdę bo kierowane są do całkiem innej klienteli.

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, dlatego chciałbym wiedzieć, czego szukać w tej kwocie (tzn na jaką Mazdę 6 mogę liczyć a na jakie BMW E46 w tej cenie, kiedy już będę wiedział czego mogę oczekiwać w swoim budżecie to decyzję podejmę sam :)
IvanLocke
Nowicjusz

07 Lut 2015, 12:13

Mazdę dostaniesz z silnikiem 2,0 po lifcie. Bardzo trwałą mieszanka i trochę lepsze zabezpieczenie przed rdzą. Jednak i tak rdzewieją i koniecznie trzeba konserwować.
BMW jak pisałem wyżej.
Dlatego albo mocne BMW, które da dużo z radości z jazdy albo powolna (na tle BMW) Mazda, która będzie jeździć z punktu A do B.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Lut 2015, 12:47

No tak, tylko BMW 328 lub 330 z przed 2001 roku wydaje mi się być całkiem starym samochodem i obawiam się wytrzymałości i awaryjności. W końcu to 14 lat. Nie mam się czego obawiać, czy może lepiej sięgnąć po 318/320 ale troche nowsze? Ile mnie wyniesie takie BMW? Górna granica, czyli 18-20 tys czy może troche mniej? Dlaczego na rynku jest tak dużo modeli 320 w porównaniu z tymi większymi - 328 i 330? Będzie to pierwszy samochód, dlatego jestem taki ostrożny i słabo poinformowany :)
IvanLocke
Nowicjusz

07 Lut 2015, 12:57

IvanLocke napisał(a):No tak, tylko BMW 328 lub 330 z przed 2001 roku wydaje mi się być całkiem starym samochodem i obawiam się wytrzymałości i awaryjności

rocznikiem auta się nie kupuje tylko stanem. Gwarantuję CI, że zadbane z 2001r przejździ dwa razy więcej niż zapuszczone z 2005r.
IvanLocke napisał(a):Dlaczego na rynku jest tak dużo modeli 320 w porównaniu z tymi większymi - 328 i 330?

akcyza i Polacy boją się opłat za ubezpieczenie. Jakbym miał brać 4 cylindry w BMW to wolałbym już mazdę wziąć
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

07 Lut 2015, 13:22

Czyli gdybym znalazł zadbane 328 to będzie mi służyć przez te kilka lat w miare bezproblemowo?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Bo samochody z zewnątrz są naprawdę super, w środku wyglądają na leciwe, zwłaszcza to radio na kasety, które jest w większości modeli na rynku. Mimo wszystko chciałbym, żeby miało to radio cd :P No, ale wrażenia z jazdy podobno super, więc patrzę sobie na te Beemki. Jest coś, na co należy zwracać uwagę? Czy przebieg 166 tys jest możliwy w tak leciwym BMW? Nie wiem czy oferty, które podałem są warte rozpatrzenia i swojej ceny, także proszę o pomoc :)

I no właśnie, jak z ubezpieczeniem? Żeby nie było piekielnie drogie. Bo się okaże, że kupiłem BMW za 20 tys i nie stać mnie na jego utrzymanie. Ile taka 328 czy nawet 330 pali? W końcu to są duże silniki
IvanLocke
Nowicjusz

07 Lut 2015, 13:43

Od 7 w trasie i od 10.5 miasto. Licz srednio - realnie 8 trasa 12 miasto.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

07 Lut 2015, 14:02

To może lepiej byłoby przyjrzeć się mniejszym silnikom? I jeszcze pytanie - jak trudno byłoby znaleźć zadbany egzemplarz w tej kwocie? Bo pewnie masa jest zajechanych, bo samochody te sa dosyc popularne chyba wsrod mlodocianych scigantow :D
IvanLocke
Nowicjusz