REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Dokładnie ale w lato w nocy chyba za często nie jeździsz (i tak jest chłodniej niż w dzień) bo dzień długi, a w pozostałe pory roku jest chłodniej i nie będzie tam takiej temperatury jak w lato przy np. 28 stopniach w pełnym słońcu i jeszcze w korkuMarekus1225 napisał(a):ale w nocy muszę włączyć mijania
Kacper napisał(a): a do tego włączył światła do jazdy dziennej na długich (BMW ma taką możliwość)
Zgadza się, napisałem o tym dlatego że jest to opcja przewidziana przez producenta i stosowana w niektórych krajach. Tu nie potrzeba ingerować w elektrykę auta wystarczy ją aktywować. Mnie też przeszkadzają samochody z aktywowanymi dziennymi na długich w przypadku dokładanych modułów.MotoAlbercik napisał(a):Kacper - światła dzienne w światłach drogowych ( obniżenie napięcia na żarówkach świateł drogowych ) jest niezgodne z prawem ( homologacja reflektora ), a oprócz tego takie chore wynalazki bardzo dają po oczach w większości przypadków. Zwróć uwagę na to, że to jest reflektor świateł długich, a więc skonstruowany tak, żeby świecił daleko, praktycznie na wprost na kilkadziesiąt metrów od auta. I nie ważne, czy jest tam żarówka, która świeci z mocą 60 wat czy 20 wat. Tak czy inaczej daje po oczach.
Tu akurat miejsce spełnia wymogiMotoAlbercik napisał(a):No a już nie wspomnę o odległościach w jakich reflektor powinien być zamontowany ( między sobą, od jezdni itd ).
Kacper napisał(a):Czyli wychodzi na to że jednak żeby wszystko było zgodne z przepisami trzeba dołożyć zestaw świateł dziennych.
Kacper napisał(a):Dzienne w długich nie spełniają dwóch rzeczy: brak odpowiedniego oznaczenia na kloszu lampy i druga to nie dozwolone jest zmniejszanie napięcie na żarówkach np do 20%. Sprawdzałem przed chwilą w przepisach.
Kacper napisał(a):Podsumowując, jednak lepiej kupić dobre światła DRL