BMW E34 vs Opel Calibra vs Opel Omega B vs ?

23 Cze 2010, 19:22

[center]Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Zwracam sie do Was z prosba przy wyborze auta.

Chciałbym kupic na poczatku sierpnia auto i mam dosc spory dylemat nad jego wyborem.
Mam 20 lat, prawo jazdy 2 lata i mysle ze przyszedl czas na kupno swoich pierwszych "4 kółek".
Mam zamiar przeznaczyc na ten cel okolo 3500 zl. Wiem ze jest to mala kwota, ale niedawno zaczalem pracowac i jak na razie tyle udalo mi sie odlozyc.
Szperajac na allegro i innych portalach motoryzacyjnych znalazlem kilka opcji.
Mianowicie:
Opla Calibre Benz/Gaz
Bmw E34 525 TDS lub 520 Benz/Gaz
Opel Omega B 2.0 Benz/Gaz

Te 3 rodzaje aut spelniaja niejako moje oczekiwania wzgledem ceny, wygladu oraz wyposazenia autka.
Chodzi mi glownie zeby auto mialo dosc duzo miejsca sedan/kombi , bylo w dieslu lub gazie, mialo w wyposazeniu troche elektryki i nie bylo ponizej 1990 roku. Wyjatkiem tu jest Calibra, ale te auto po prostu mi sie podoba. Chodzi mi o model seryjny a nie jakies wiejskie tuningi.
Z gory mowie ze odrzucam wszelkkiego rodzaju male "pizdziki" typu Tico, Seicento , Brawy itp. NIGDY rowniez nie kupie Golfa - zadnego. Przez ostatnie dwa lata jezdzilem taty Laguna II kombi 1.9 dCi i raczej jestem za wiekszymi autkami.

Jetem swiadom ze za ta cene nie bedzie to auto w najlepszej kondycji, ale chyba jest mozliwosc kupna ktoregos z tych aut po okazyjnej cenie i w miare utrzymanego, prawda?

Czekam na Wasze opinie i rowniez inne propozycje.
Dziekuje za kazdy post.
Pozdrawiam!

[/center]
pelo177
Nowicjusz

Miejscowość: CCH

23 Cze 2010, 20:34

Zdecydowanie Calibra.... Tylko ciężko będzie znaleźć w dobrym stanie.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

23 Cze 2010, 20:39

a ja bym powiedzial ze zdecydowanie e34 hehe ;)) nie no poprostu mysle ze to dobre solidne niemieckie wozidlo ;-)
domols1
Początkujący

Miejscowość: Sulechów
Prawo jazdy: 01 01 2001

23 Cze 2010, 20:59

Wlasnie mi sie rowniez podoba E34, tylko slyszalem ze sa strasznie awaryjne kurde i nie wiem jak z tym jest. Nie jestem typem nastolatka ktory bedzie docieral auto i kombinuje z tym wyborem. Z kolei taka Cali 150 KM tez wydaje sie byc ciekaweym wozem.ch...a nie wiem co kupic zeby nie zalowac. Zostal miesiac na wybor bo chcialbym w sierpniu juz tym nad morze jechac :D ludzie pomozcie :D
pelo177
Nowicjusz

23 Cze 2010, 21:02

o awaryjnosci akurat tego nie slyszalem, a nie chcesz np. jakiejs audicy albo passacika ? golf III tez chyba nie bedzie najgorszy a czesci za grosze i na kazdym kroku
domols1
Początkujący

23 Cze 2010, 21:04

To źle słyszałeś, nie ma modelu BMW, który by był ponadprzeciętnie awaryjny. E34 to akurat jeden z najbardziej udanych modeli.

pelo177 napisał(a):ale chyba jest mozliwosc kupna ktoregos z tych aut po okazyjnej cenie i w miare utrzymanego, prawda?

Nie. Wszystkie z wymienionych aut w tej cenie to będą kompletne gruzy, zwłaszcza E34.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Wyjazd na święta lub sylwestra samochodem
    Jeśli planujesz wyjazd na święta Boże Narodzenia lub sylwestra samochodem, warto starannie zaplanować podróż. Najlepiej zacząć od zatankowania auta i uzupełnienia płynu do spryskiwaczy przynajmniej dzień wcześniej. ...

23 Cze 2010, 21:22

Golf odpada. Osobiste powody :P
Passek tez w zasadzie moze wchodzic w gre.
A co do E34 co powiecie o tym:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
pelo177
Nowicjusz

23 Cze 2010, 21:27

Ty chcesz kupić auto w cenie pompy wtryskowej do niego? Już Ci pisałem, zapomnij o E34, zwłaszcza TDS.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Cze 2010, 22:32

Wszystkie auta które wymieniłeś za tą cene to będą parchy,jeszcze w dieslu :roll: ja bym w tej kwocie poszukał Audi 80 B3 w dieselku.
np takie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

23 Cze 2010, 22:42

barol91 napisał(a):Wszystkie auta które wymieniłeś za tą cene to będą parchy,jeszcze w dieslu :roll: ja bym w tej kwocie poszukał Audi 80 B3 w dieselku.
np takie [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

popieram stare dobre Audi to porzadne furmanki ;-)
domols1
Początkujący

23 Cze 2010, 23:54

Calibra !!
Fiat Bravo 1,9 JTD 2000r
Opel Astra F Gsi 2,0 16v 1994r
Opel Astra F 1,6 16V 1995r
hemp
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczytno

24 Cze 2010, 00:48

Miesiac temu tez myslalem o zakupie Calibry ale za taka cene trudno bedzie znalzec dobry egzemplarz.
Lecz z drugiej strony taka Moc za taka cene kusi .

;)
malysmall
Nowicjusz

Miejscowość: Lodz

24 Cze 2010, 09:35

A wiec tak.
BMW E34 odpada, wybil mi je z glowy jiGsaw :P Mial w zasadzie racje z ta pompa po czesc ;D
Omegi pewnie nie znajde za ta cene takiej zeby troche pojezdzila jeszcze.
Co do Audi 80, to ma ja moj przyjaciel, ktory mieszka obok mnie i musze przyznac ze wszelkiego typu naprawy w tym aucie sa banalnie tanie, lecz nie za bardzo mi sie podoba wnetrze tego auta i wyglad zewnetrzny. B4 by bylo spoko, ale nie za ta cene...

Chyba zostane przy Calibrze. Znalazlem ostatnio ladny egzemplarz z Grudziadza, ladny lakier, alu, elektryka,poducha 150 KM + gaz za 3500 ale jeszcze nie bylem przygotowany na zakup finansowo i chyba juz poszla.
Bardzo podoba mi sie linia tego auta, dzieci jeszcze nie mam, kobieta sie spokojnie zmiesci i na wakacje we dwoje pewnie daloby rade sie zapakowac :P

Jesli w dyskusji biora udzial jacys wlasciciele Cali bardzo bym prosil o info na co zwrocic uwage przy zakupie i czego unikac :)

Pozdrawiam
pelo177
Nowicjusz

24 Cze 2010, 10:23

a wiec tak. w tych pieniadzach kupno e34 TDS to samobojstwo. Ale w benzynie da rade kupic jak najbardziej. Sam do tej sumy szukalem ,egzeplarze mialy co prawda jakies tam wady ale tak jak ty,dopiero bylem w trakcie zbierania forsy wiec bedziesz mial jakies tam finanse do dopieszczenia auta.
mitura
Początkujący

Miejscowość: Łuków

24 Cze 2010, 11:59

Co do Calibry to może uda Ci sie znaleść jakiś dobry egzemplarz z początku produkcji.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012