z tą sekwencją to zależy ile tak naprawde robisz km rocznie, tez myslałem podobnie jak ty przy kupnie auta że zaraz po kupnie założe mu gaz, sekwencje do tej BMW E36 wycenili mi na 2300zł instalacja STAG, tylko że ja robie ok 15 tys km rocznie a taka BMW w 1.8 prawdziwe
średnie spalanie PB ma na poziomie niecałych 9 l/100km, w mieście nigdy mi nie przekroczyła 9,5 - 10l ( trzeba mieć naprawde niezłego buta), zakładając że ma się sprawną sonde lambda bo znam przypadki że 1.8 i palą po 15 l/100km także.... ja zrezygnowałem bo w praktyce taniej wychodzi mi na PB, tańszy koszt przeglądu, eksploatacji poszczególnych podzespołów typu świece itd, oraz kosztu założenia samej instalacji. Ale gdybym robił miesięcznie ok 1000km to bezwątpienia załozył bym gaz dlatego jest to indywidualna kwestia, jeśli wiesz że autem pojeździsz dłużej niż 3 lata i rocznie bedziesz robił więcej niż 15tyś km to według mnie się opłaca, ale jeśli nie to uważam że nie ma to większego sensu bo sama instalacja nie zdąży się zwrócić, robimy jedynie prezent komuś kto potem kupi od nas to auto.
Natomiast co do silników 1.8 w BMW E36 są dwie wersje, można je poznać po wieku auta, do 93 r montowano silnik M40 ( na pasku rozrządu), natomiast od 93 r i wyżej już M41 ( na łańcuchu). 2.0 V6 150km w BMW chodzi przyjemnie, nawet chciałoby się powiedzieć że jeździ się tym super w porównaniu do 1.8, i nalezy tu obalić mit że większy silnik pali więcej od mniejszej jednostki. Wcale nie, np . ja teraz szukam BMW (zostaje wierny marce, ponieważ te samochody jak i ich eksploatacja są poprostu wieczne, nie ma co porównywać wogóle do jakiegoś bravo itd), i optymalny silnik jaki chiałbym mieć to 2.8.