Boczne uszkodzenie opony (krawężnik)

02 Cze 2020, 19:38

Co radzicie zrobić w tym przypadku ?

Kupić dwie nowe opony na oś. Czy można jeździć z takim uszkodzeniem ?

Opona continental contisportcontact5 255/35/19
pro8l3m
Obserwowany

03 Cze 2020, 14:11

Jest to dosyć mocne uszkodzenie i na dużej powierzchni. Nie widać jednak żeby doszło do uszkodzenia konstrukcji opony. Można by było specjalnym klejem podkleić to co trzymasz bo widać że nie odpadło do końca i nie będzie zbytnio widać ale rant opony w tym miejscu będzie już osłabiony.

Ja bym proponował wymienić opony na tej osi dla własnego i innych bezpieczeństwa.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Cze 2020, 10:10

Rokiko - nie rozumiem cię....Jak można takie rzeczy pisać na forum :?:
Przecież opona z takim uszkodzeniem nadaje się tylko i wyłącznie do wymiany :!: Przy czym trzeba pamiętać, że na jednej osi muszą być te same opony. Można więc albo kupić jedną oponę taką samą jak na drugim kole, albo kupić dwie takie same.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Cze 2020, 08:49

MotoAlbercik napisał(a):Można więc albo kupić jedną oponę taką samą jak na drugim kole, albo kupić dwie takie same.
Nie kupisz jednej opony w takim samym stanie jak ta druga więc jak już się wymienia to najlepiej kupić parę.

Co do uszkodzenia opony rozmawiałem kiedyś z wulkanizatorem bo widziałem podobny przypadek i powiedział mi że jeżeli uszkodzenie jest powierzchowne i konstrukcja opony na tym nie ucierpiała to nie powinno być problemu. Ja jednak mając takie uszkodzenie również bym wymienił oponę.
Rokiko
Forumowicz VIP

05 Cze 2020, 09:10

Rokiko napisał(a):Nie kupisz jednej opony w takim samym stanie jak ta druga więc jak już się wymienia to najlepiej kupić parę.

Można kupić używkę. Wiele ludzi się tak ratuje. Opony nie muszą być w takim samym stanie. Ważne jest, żeby bieżnik był taki sam.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Cze 2020, 09:17

MotoAlbercik napisał(a):Ważne jest, żeby bieżnik był taki sam.
Tak ale i wysokość bieżnika powinna być zbliżona +/- 1mm. Miałem samochód w którym z jednej strony była opona prawie nowa a z drugiej taka sama z bieżnikiem 4mm i często pojawiał się błąd z kontrolą trakcji. Najczęściej na prostym odcinku drogi. Tak samo nieprawidłowe ciśnienie może mieć na to wpływ więc kupując jedną używkę warto zwrócić na to uwagę.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dwa egzemplarze Audi R18 e-tron quattro na FIA WEC, Bahrajn
    Od następnej rundy FIA WEC w Bahrajnie w wyścigach wezmą udział dwa egzemplarze Audi R18 e-tron quattro. Będzie to pierwszy start prototypowego pojazdu marki Audi na piaskach pustyni. Jazda nocą i wysokie temperatury to ogromne ...
    Opel Astra - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego hatchbacka odmiana Dynamic wyposażona w silnik Diesla o pojemności 1,6 litra i mocy 136 KM została wyceniona na kwotę 91 200 zł. Napęd przekazywany jest w tym przypadku za pomocą automatycznej skrzyni biegów ...