Bora gaz olej Problem

10 Lut 2009, 23:07

Witam,

Mianowicie mój tata posiada Borę z 99r 1.6 Sr o ile dobrze pamiętam 105 bądź 101 konną ma założona instalacje gazowa sekwencje, ostatnio zaczynają się problem z pobieraniem przez nią olej sssa jak glupia na 2000km 2 literki to standart...Co może byc przyczyna jezdzi na mobilku 10W40 o ile sie nie myle, po wyciece nad morze i spowrotem tata musiał do niej wlac litr oleju, wiem ze gaz jest suchy ale zeby 1l na 1000km to chyba drobna przesada... Prosze o pomoc i co z tym fantem najlepij zrobic czy odrazu sprzedac czy jeszcze z niej cos bedzie... Bo dzis zaswiecila sie kontrolka oljeu ale po dolewce oleju zgasla.
Cero
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

11 Lut 2009, 11:44

To nie jest wina gazu...
Silnik jest uszkodzony albo się po prostu kończy...
Napisz czy macie to auto od nowości,czy może było sprowadzone?
Jaki ma przebieg o ile macie go od nówki.
Jednak jak ktoś "to" przyprowadził z zagranicy,to istnieje prawdopodobieństwo że jest licznik sporo conięty np.200/300tys. Nie zawsze to widac po wnętrzu auta. Objawy zużycia silników benzynowych Vw występują (przy prawidłowej eksploatacji,wymianach itp.) po średnio 400 tys.km.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lut 2009, 12:49

Samochodzik jest z Polskiego salonu kupiliśmy go 3-4letniego już dobrze nie pamiętam...na liczniku oryginalny przebieg kolo 180 000. Tez tak myślę ze silnik koniec:( ja mam Passata B5 z Niemiec ale oleju nic nawet kropli...
Wczoraj ojciec się jeszcze przyznał ze przy odpalaniu niebieski dym leci a wiec to już chyba jest jego koniec :/
Dbano o nią a ona taki numer teraz wykręca...
Co można sprawdzić bo generalnie o to Proszę Was o jakaś podpowiedz co wymienić co zrobić by było dobrze.

Pozdrawiam Serdecznie .
Cero
Nowicjusz

Miejscowość: Sosnowiec

11 Lut 2009, 15:35

No to jak leci niebieski dym,to przepala olej...
Znajdz frajera który tego nie zauważy jak będzie kupował auto..?
A jeśli tego nie zauważy,to po tygodniu będziecie mieli klienta pod domem z pretensjami o branie oleju.Pół biedy jak to będzie zwykły człowiek,a nie solar-kark...
Na waszym miejscu ten 1000zł bym poświęcił na mały remoncik.
Może wystarczy zrobic pierścienie i wymienic gumki w głowicy?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

11 Lut 2009, 23:49

Niebiesko przy odpalaniu? oj. nie dobrze. Ale nie rób nikomu świństwa i nie sprzedawaj samochodu w takim stanie. Dymienie przy odpalaniu to PIERŚCIENIE. Może być tak, że na pierścieniach stożył się nagar. (co ile wymieniacie olej). Możesz spróbować zastosować środki FORTE do płukania silników. Są to specyfiki profesjonalne i stosuje je między innymi JAGUAR. Naprawdę działają. Pamiętaj tylko, że nie wolno na nich jeździć.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprinter 316 LGT zasilany benzyną i gazem LPG
    Sprinter 316 LGT (Liquefied Gas Technology), wyposażony w 4-cylindrowy silnik o zapłonie iskrowym o pojemności skokowej 1796 cm3, rozwijający moc 115 kW (156 KM) przy 5000 obr/min. Silnik mógł być zasilany benzyną ...