Budowa auta na 125p

20 Lut 2011, 13:31

witam jestem tu nowy więc na początku się witam ze wszystkimi. co do tematu to powoli rozpoczynam budowę swojego wymarzonego auta na bazie fiata 125p, auto ma wyglądać mniej więcej tak
Zdjęcie
zamierzam przerabiać fiata z 1980 roku silnik zapodam v8 bo taki posiadam o pojemności 5l i mocy 250KM, wiem że zaraz sporo ludzi mnie pociśnie że szkoda kasy i jest to poza moim zasięgiem ale warsztat mam doposażony jak należy zapał do pracy maksymalny pomysłów w głowie mnóstwo. pytań o opinie mam kilka mianowicie jaką skrzynie byście polecali bo zastanawiam się nad automatem, oczywiście most oryginalny do wywalenia i zakładam wzmocniony, zawiecha będzie na pneumatyce bo mój silnik ma sprężarkę i będę robił zawieszenie coś w podobie jak w ciężarówkach po prostu będzie się podnosić po dobiciu powietrza bez regulacji, co do dachu to oczywiście wymiana całego i mam zamiar zamontować dach z jakiegoś starszego merola dwudrzwiowego, jak na razie to tyle z mojej strony czekam na wasze podpowiedzi i sugestię
rashitmc
Nowicjusz

Miejscowość: żmudź

20 Lut 2011, 13:33

rashitmc napisał(a):czekam na wasze podpowiedzi i sugestię

Najpierw się zastanów kto Ci zrobi OBT takiego samochodu i czy go zarejestrujesz...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Lut 2011, 14:14

Migi60 napisał(a):
rashitmc napisał(a):czekam na wasze podpowiedzi i sugestię

Najpierw się zastanów kto Ci zrobi OBT takiego samochodu i czy go zarejestrujesz...

to z całego projektu jest najmniejszy problem,
problem jest innej natury ;) czy poczciwy fiacik wytrzyma te 250 koni mocy,
dach łatwiej będzie przerobić fiatowski niż robić z starszego merola, ogólnie roboty jest mnóstwo, jeśli nie znasz się na blacharce to będziesz się musiał uczyć od podstaw, nie będzie łatwe, skrzynia do takiego silnika zdecydowanie automat,
prawda jest taka że budowa będzie bardzo droga (jeśli chcesz to zrobić porządnie) i dość długa, w zasadzie prócz budy (częściowo) z fiata nic więcej z niego nie zostanie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

20 Lut 2011, 15:16

zarejestrowanie to właśnie nie jest problem a co do przeróbek to zdaję sobie sprawę, na blacharce się trochę znam ale mistrzem nie jestem, a prostą kwestią jest że z fiata zostaje tylko karoseria. tak jak pisałem całe zawieszenie wymiana na pneumatykę, zawieszenie silnika totalna przeróbka z wiadomych względów, no i całościowe wzmocnienie ramy tylko jeszcze nie wiem z czego wziąć skrzynie jak będę miał czas to zapodam foto silnika ale jest to ford y block 292
rashitmc
Nowicjusz

20 Lut 2011, 15:26

Jeśli Ci się uda zrobić to wszystko zrobić to szacun.
Ale tak szczerze mówiąć, to wątpię....
1/4 MILI
skarbimierz
Początkujący

Miejscowość: Skarbimierz

20 Lut 2011, 16:27

skrzynka najlepiej od tegoż silnik, (ale pewnie beż cięcia nie wsadzisz) silnik bez obrzynki pewnie tez nie wejdzie... a most z czego?
pocieszny
Forumowicz VIP

20 Lut 2011, 18:31

zastanawiam się nad wsadzeniem mostu z jakiejś terenówki mam most ze starego patrola wię może on będzie zamontowany zobaczymy czy będzie pasował jak rozbroję fiata cięcia silnika raczej nie przewiduję będzie nowa maska dostosowana pod ten silnik a filtr powierza nad maską. a skrzyni nie dostane raczej nigdzie więc będę dopasowywał z czegoś innego dorobię flanszę i będzie pasować
rashitmc
Nowicjusz

20 Lut 2011, 21:33

za wielki i za wolne przełożenie
most z parcha będzie miał przełożenie min 4,11 a to o wiele za wolno, jeśli nie 4,62
do tego jeśli to jes ze 160 to grucha mostu nie jest w osi auta, co będzie problemem,
lepiej znaleźć wózek na przykład od Scorpio 2,9V6 24v cosworth, i zrobić na nim cały tylni zawias
pocieszny
Forumowicz VIP

26 Lut 2011, 20:57

lepszą bazą jest bmw e30 na kancie to ja tego nie widzę bez zmiany konstrukcyjnej podwozia
morsik
Nowicjusz

Miejscowość: bmw-sport

27 Lut 2011, 10:09

Jak chce chłopak fiata, to niech na nim robi.
A w bmw chyba tez trzebaby przerabiać podwozie
1/4 MILI
skarbimierz
Początkujący

Miejscowość: Skarbimierz

27 Lut 2011, 13:27

No no... V8 w kanciaku. Może daruj sobie przerabianie budy (tylko tyle na ile to konieczne) a zmień same bebechy. Widok min gości którzy usłyszą to autko i tych którzy będą wąchali za nim spaliny: bezcenny :mrgreen:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

28 Lut 2011, 17:12

bmw e30 mnie nie jara wiec odpada zostaje fiat przeróbki będą bo chodzi mi o to żeby auto wyglądało z zewnątrz jak i z w środku ekstra oglądałem już całą tylną zwiechę razem z mostem od forda i jeszcze się trochę waham ale chyba się zdecyduje no a oczywistym faktem jest że żeby fiat wytrzymał przy takim silniku przeróbki całości ramy i wszystkie wzmocnienia są niezbędne na wiosnę jak zacznie się praca to dam zdjęcia z ramy i co przerabiałem
rashitmc
Nowicjusz