Car audio do mazda 323F BG

03 Mar 2019, 01:41

Witam tak jak w temacie na wiosnę chciałbym kupić Car Audio do mojej mazdy 323F BG z 1991 roku.
Aktualnie w aucie zainstalowane jest radio Ford 2000 i głośniki krzak 100mm, to raczej charczy, a nie gra..

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Co do wielkości głośników jakie mieszczą się maksymalnie w drzwiach, aby można było opuszczać szybę, to są to 165mm z dystansami 8mm, tak aby mieściło się to pod tapicerką.

I teraz proszę o pomoc w doborze tego zestawu, głośników, dystansów, radia, a także mat wygłuszających.

Co do mat to chciałbym oderwać tą folię co jest na drzwiach i pozaklejać jedynie wszystkie otwory, czy takie wygłuszenie przyniesie jakikolwiek efekt?

Jeśli chodzi o budżet to ciężko powiedzieć, ale myślę, że maksymalnie około 500zł

Jeśli chodzi o car audio to jestem w tym raczej zielony i byłby to mój tzw. pierwszy raz :D
marcinek123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 07 2013
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Mazda 121
Silnik: 1.1 54KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

03 Mar 2019, 13:58

Myślę że budżet który masz będzie trochę mały na car audio plus wyciszenie. Nie mniej jednak podpowiem jak powinieneś to wykonać :)

Najpierw wyciszenie, nie możesz zrobić tak jak opisujesz że zakleisz tylko dziury ponieważ nie zda to efektu i szkoda pracy i kasy. Do wygłuszenia drzwi potrzebne będą dwie maty pierwsza butylowa samoprzylepna o grubości 2mm a druga kauczukowa z klejem np. 3mm. Najpierw zdejmujesz folię oczyszczasz powierzchnię wewnętrzną drzwi i przyklejasz na całości matę butylową dokładnie maskując wszystkie otwory i całą powierzchnię. Zostawiasz tylko otwór na głośnik. Następnie na wierzch przyklejasz matę kauczukową. Obie maty zapewnią optymalne wyciszenie i na pewno zauważysz różnicę.
Na przednią parę drzwi musisz liczyć około 2m maty butylowej i 1,5m pianki kauczukowej. Koszt materiału wyjdzie w granicach 160-170zł.

Jeżeli chodzi o Car Audio to myślę że możesz poszukać jakiegoś używanego z wyższej półki i kupić lub coś nowego ale tu biorąc pod uwagę że możemy przeznaczyć na nie około 200zł będzie ciężko coś sensownego wybrać. Proponuję w kolejności np. JVC KD-X252, Blaupunkt TOKYO 110, SONY DSX-A212UI.

Co do głośników to proponuję dwu lub trójdrożne. Warto zwrócić uwagę na głośniki JVC CS-JS600 z tweeterami (one są osobno więc można je zamontować np. w przednich słupkach lub gdzieś na desce) drugim przykładem mogą być głośniki Blaupunkt BGX 663 MKII trójdrożne. Przy takich głośnikach zmieścisz się w 150zł.

Dystanse możesz chyba uniwersalne założyć i powinno być ok np. [link do oferty na Allegro wygasł] cena około 20zł.

Konfigurację którą Ci podałem powinno udać się zamknąć w twoim budżecie jak dobrze poszukasz i wszystko zrobisz sam.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

03 Mar 2019, 14:16

Tutaj lecąc tanim kosztem nie bawić się w wyciszenie tylko kupić radio i skrzynie basową i będzisz miał lepszy efekt niż po dobrych głośnikach. robić na prof to Twoim zamyśle to koszt ok 1000 zł
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Mar 2019, 19:22

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

Jeśli chodzi o skrzynię basową to czy ona musi być podłączona pod dodatkowy wzmacniacz, czy wystarczy to podłączyć pod radio które podał Cichy77 np. SONY DSX-A212UI ?

Czy gdybym pominął wygłuszenie i kupił głośniki Blaupunkt BGX 663 MKII
+ radio Sony + Dystanse + ta skrzynia basowa to efekty dźwiękowe byłby lepsze?

I kolejne pytanie czy jakby zamienić wygłuszenie na skrzynię basową to wybrać inne głośniki czy pozostać przy tych Blaupunktach?
marcinek123
Początkujący

03 Mar 2019, 19:28

Nie wiemy w jakim stanie są twoje głośniki, czy trzeszczą tylko jak słuchać muzy głośno i z basem czy też cały czas, skrzynia ta Ci lepsze efekty niż markowe głośniki i wygłuszenia, co do samej skrzyni to są 2 rodzaje
-skrzynia aktywna
-skrzynia + oddzielny wzmacniacz

Skrzynia z oddzielnym wzmakiem plusuje tym że można go zmieniać i regulować pod swoje preferencje.

Dla Ciebie pod tak małe auto i niewielkie wymagania spokojnie wystarczy skrzynia aktywna.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

03 Mar 2019, 19:56

Te głośniki co są aktualnie, jak grają cicho jest ok, głośniej zaczynają trzeszczeć, a basu nie ma w ogóle :/

Dobrze to tak na allegro znalazłem taką skrzynię z wbudowanym wzmacniaczem
[link do oferty na Allegro wygasł]
Jest to skrzynia firmy VORDON model TB-16T ,
Głośnik 8 cali
Moc RMS 120W
Szczytowa 400W
Nie wiem czy to dobra firmy i dobry wybór, kosztuje on 220zł

Czy do tej Tuby radio SONY DSX-A212UI będzie dobrym wyborem?

No i jakie głośniki zamontować w przednie drzwi do tego zestawu?
Czy te Blaupunkt BGX 663 MKII co polecił Cichy77, będą odpowiednie czy może wybrać coś innego?

A i jeszcze jedno pytanie opór głośnika w skrzyni to 2 OHMy, czy głośniki muszą mieć taki sam opór czy nie ma to znaczenia?
marcinek123
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Clio 1,2 Energy TCe o mocy 120 KM
    Samochód Renault Clio wyposażony jest standardowo w silnik benzynowy o pojemności 1,2 litra o mocy 120 KM. W tym przypadku średnie spalanie według danych producenta wynosi 5,3 litra na 100 km, a przyspieszenie do "setki" ...

29 Kwi 2019, 10:51

Kiedyś w sklepie pytałem jak to właśnie wygląda z tymi tubami i radiami.
Powiedzieli, że najlepiej dobierać to marką. Czyli np radio sony, tuba sony.
Emil222
Początkujący

29 Kwi 2019, 12:16

Emil222 napisał(a):Powiedzieli, że najlepiej dobierać to marką. Czyli np radio sony, tuba sony.
czyli nie mieli pojęcia o temacie, zresztą często tak bywa w sklepach a laiki to łykają bo myślą że jak gość sprzedaje coś na danym dziale to się na tym zna
Kao
Moderator
Awatar użytkownika