Castrol - opinie o oleju, czy warto go stosować?

22 Paź 2021, 20:40

Ostatnio zastanawiałem się nad castrolem. Opinie są jakie są i jest to pewnie wina tego, że castrol był jednym z pierwszych olei longlife(przeciągane interwały itd) przez co zebrał negatywne opinie.
Castrol Magnatec C3 5W40 i Castrol Magnatec Stop-Start 5W30 C2 w testach wychodzą b. dobrze, przy najbliższej wymianie chyba wezmę ten 1.

Jakie macie opinie o nich, ktoś używa?
Gość114260

22 Paź 2021, 23:17

Ja do swojej Skody 1.9 leje Castrol Edge 5w40 Turbo Diesel od pięciu lat
Do Yarisa żony Castrol 5w30 C3 od dziewięciu lat, zero problemów wymiana max. co 10 tys. lub co rok
MARCING
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Auto: Skoda Octavia

23 Paź 2021, 10:22

Niestety nie znam nikogo kto by używał, ale opinie faktycznie krążą tragiczne (np. pan od Zetek gnoi ten olej przy każdej możliwej okazji). Dużo z tego może być wynikiem właśnie pierwszych long lifów...

Ja obecnie leję Shella.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

25 Paź 2021, 16:47

Swojego czasu bardzo dużo jeździłem na oleju Castrol Magnatec 10W40 z wymiana co 10tkm i silnik w środku był jak nowy zero osadu nawet po ponad 100tkm. Nigdy nie miałem z nim problemów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Paź 2021, 17:19

Nie wiem jak wy, ale jeśli chodzi o olej silnikowy ostatnio kupuję oleje shell, ale tylko dlatego, że jest dobry pod względem cena/jakość oraz mam możliwość kupić go prosto od dystrybutora.

Dla mnie reszta olejów jest tak naprawdę nieznanego pochodzenia, szczególnie kupując przez internet, np oleje liqui moly w znanej hurtowni 300zł/5l, a na allegro ten sam 5l za 170zł :roll:
Więc przeważnie "przepłacam" za oleje z pewnych źródeł.
Gość114260

14 Lis 2021, 17:00

Gość114260, wystarczy zobaczyć na YT ,jak rozpoznać MOBIL1 5W50 podrobiony ,od oryginału ,by inaczej spojrzeć. na ten problem, najlepiej kupować u autoryzowanego dystrybutora lub tych w stylu Petrostar, Kolegaberlin, itd .itp. Patrzyłem też na test zimowy takich samych olejów Mobil 1,oleje 0W40,jeden z Niemiec, drugi rozlany w Polsce,-30 st c, ten z Niemiec szybciej ciekł, różnica niewielka ale była.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

McLaren P1 hybrid - 2,8 sek., 903 KM
    Propozycja z Wielkiej Brytanii to jeden z najmocniejszych samochodów, obecnych na światowym rynku, zastępująca legendarny model F1. Postanowiono w niej sięgnąć po najnowsze, dostępne rozwiązania. Z tego powodu pod ...
    Czy zawsze trzeba kupować nowy akumulator?
    Zimny, mroźny poranek. Twój samochód pokryty lodem po minusowej temperaturze w nocy. Wsiadasz, chcesz jak najszybciej go odpalić i rozgrzać. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik jednak ani drgnie. Akumulator ...