Na początku mojego pierwszego postu na tym forum chciałbym podkreślić iż moje pojęcie w temacie jest naprawdę na poziomie podstawowym. A mianowicie mam problem z olejem. Odziedziczyłem Mazdę 323 1.7D 92r. W samochodzie jest teraz olej Castrol syntetyczny (na obecną chwilę nie jestem w stanie podać dokładnego oznaczenia). A tak się składa że znalazłem się w posiadaniu oleju Shell Diesel. Czy wymiana na tego Shell'a będzie bezpieczna? Z góry dziękuję za wszelką udzieloną mi pomoc.
sprawdź dokładnie czy obydwaoleje maja takie same parametry. Chodzi mi o lepkość i takie tam. Jeśli tak to oczywiscie wymiana jest mozliwa. Musisz pamietać żę olej nalezy spościc z ciepłego silnika. Zaleca sie takrze wlanie troche nowego oleju aby mogl on przeplukac silnik(ten uzyty do plukania niestety idzie na straty ale taka operacje zalecaja producenci) potem zakrecasz srube lejesz nowy olej i jazda...
I już jest po sprawie.. Okazało się że Shell to olej mineralny.. A Castrol który aktualnie mam w silniku jest syntetyczny. Pozatym Castrol jest 5W/40 a Shell 15W/40 więc d**a Dzięki za pomoc
Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować? Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
ACC, BSW, LDW - systemy bezpieczeństwa na drodze Technologia coraz bardziej wspomaga kierowcę w zachowaniu bezpieczeństwa na drodze. Samochody rozpoznają znaki i ostrzegają o przekroczeniu dozwolonej prędkości, informują o obecności pojazdów w martwym polu a nawet ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.