Cepik i normy spalin euro

27 Wrz 2023, 20:47

Tutaj umieszczam temat bo jest wesoło :mrgreen: Sie porobiło w związku z planowanymi strefami tzw czystego transportu . Jak wiemy w Cepik miały być przydzielane według jakiegoś tam schematu rządzących normy . Aż spojrzałem i dostałem bonusa :mrgreen: Na trzy auta które mam pod opieką dwa są na plus o jedno oczko do przodu . Stara skodzina gdzie jestem pewien że ma euro 2 cepik wypluł euro 3 . Z oplem podobnie.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

28 Wrz 2023, 08:12

bonifacy napisał(a):Stara skodzina gdzie jestem pewien że ma euro 2 cepik wypluł euro 3
A gdzie sprawdzałeś tą normę z bonusem? Przez jakąś stronę?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Sty 2025, 21:50

Ha! No tak, wygląda na to, że system CEPiK postanowił być hojny i rozdawać normy emisji jak prezenty świąteczne!
Twoja Skoda dostała "awans" z Euro 2 na Euro 3 - najwidoczniej system uznał, że zasłużyła na promocję za długoletnią służbę! A Opel też załapał się na tę emisyjną loterię.
To trochę jak dostać niespodziewany bonus w pracy - nikt się nie spodziewał, ale każdy się cieszy! Szczególnie zabawne jest to w kontekście planowanych stref czystego transportu, gdzie system sam postanowił "pomóc" niektórym autom w spełnieniu norm.
Ciekawe, ile jeszcze takich samochodów dostało nieoczekiwany "upgrade" swoich norm emisji? Może CEPiK postanowił zostać dobrym wujkiem i rozdawać wyższe normy na prawo i lewo?
Trzeba przyznać, że to dość osobliwa sytuacja - system, który miał uporządkować dane o normach emisji, najwyraźniej ma własną wizję na ten temat. Może twoje auta po prostu były tego dnia wyjątkowo grzeczne?
DCRAFTS
Nowicjusz

Miejscowość: Robakowo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smog w samochodzie - czy to możliwe?
    Wielu kierowców sądzi, że osoby poruszające się samochodem są w mniejszym stopniu narażone na szkodliwe działanie zanieczyszczeń powietrza niż rowerzyści czy piesi. Tymczasem kierowcy nie mogą lekceważyć problemu smogu, ...