Chamstwo na CB

13 Cze 2011, 12:07

Co sadzicie o zachowaniu niektórych kierowców na cb, od kąd cb stało się dostępne coraz więcej buroków z brakiem kultury słychac. Zamiast pomagać jeden drugiemu to się wyzywaja :|
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd

13 Cze 2011, 12:13

To jest zmora cb radia, buraki sobie w marketach radia kupili i nie pomagają tylko wkurzają, często też dają dzieci do cb żeby sobie dzieci pogadały i rośnie kolejne pokolenie radiowych buraków
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam

13 Cze 2011, 12:24

No a najgorsi sa Ci co zagłuszaja eter np teksty ,,Pysia pysia" itp. czasem mysle ze na kupno cb radia powinnien taki klient przejsc testy psychiczne :D a potem dostac zezwolenie na uzywanie tego.
s1ash
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ze wsząd

15 Cze 2011, 13:10

Hahah dobre:D Ja na szczęście nie mam tego wynalazku i raczej się na kupno nie zanosi bo mi nie potrzebne:p
motomaniak999
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut

15 Cze 2011, 14:52

kiedyś słyszałem, że "pysia pysia" to sie peda*y skrzykują ale nie wiem ile w tym prawdy
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam

18 Cze 2011, 23:31

Nie kupiłem i nie zamierzam kupować zbędny gadżet. Wasze wypowiedzi jedynie to potwierdzają.
Pozdrawiam
Alu-dys
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Wirtualny salon Audi w Warszawie
    Londyn, Paryż, Berlin, Pekin, Istambuł, Moskwa, a teraz Warszawa. Wczoraj, 8 października, przy stołecznym Placu Trzech Krzyży, ruszył pierwszy w naszym kraju ekskluzywny salon Audi City. Audi City wyznacza kierunek, jak ...

22 Cze 2011, 17:28

Mam CB od nastu lat, odkąd jeździłem zawodowo. Wtedy trzeba było mieć "papiery" na radio i wszyscy się o to burzyli... Teraz kupić może każdy łoś w kerfurze i rżnąć cfaniaka...

Ale...
Kiedyś, pytając o drogę ZAWSZE uzyskiwałem odpowiedź, mimo, że bat był na 1 aucie na 200. Teraz bat sterczy na 6 z 10 aut i nigdy nikt Ci nie odpowie.
A dlaczego tak jest?
Bo kiedyś posiadanie CB nobilitowało. Mając bacik wstępowałeś do "lepszej" grupy kierowców, którzy zawsze się wspierali. I to właśnie jest kluczowe zagadnienie. Kiedyś CB POMAGAŁO kierowcom na drodze.
Dzisiaj jest traktowane jako "antyradar", "wykrywacz psiarni" itp. Teraz już nikt nie ma wątpliwości - na CB nie znajdziesz pomocy. Najwyżej zostaniesz "wykorzystany" w charakterze "gdzie te psy były, bo mi się spieszy"...
Kiedyś, jeśli pytałeś o drogę, zawsze wiedziałeś gdzie jest korek, wypadek, zwężenie, szuszarka, ale kultura wymagała odpowiedzieć jak droga wyglądała w drugą stronę, lub wytłumaczyć, że dopiero startujesz. No i obowiązkowe pozdrowienia na koniec rozmowy.
Dzisiaj słychać tylko pytanie - odpowiedź i ciszę...

A to wszystko związane jest z tym, że każdy burak w golfie i kalibrze MUSI mieć CB, nawet jak nie ma ustawionych świateł i łyse opony... Ale żeby jeszcze oleju trochę w głowie i kultury zachowania na radiu? Nie... to już zbyt wysokie wymagania. Przecież mam bata na aucie, więc jestem panisko! :/
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

23 Cze 2011, 18:20

fourup napisał(a):A to wszystko związane jest z tym, że każdy burak w golfie i kalibrze MUSI mieć CB, nawet jak nie ma ustawionych świateł i łyse opony... Ale żeby jeszcze oleju trochę w głowie i kultury zachowania na radiu?

?
A co, to teraz tylko Golfy i Calibry jeżdżą? Zawodowców już nie ma? Pytanie jest takie, co się stało, że zawodowcy Tobie nie odpowiadają?

fourup napisał(a):Kiedyś, jeśli pytałeś o drogę, zawsze wiedziałeś gdzie jest korek, wypadek, zwężenie, szuszarka, ale kultura wymagała odpowiedzieć jak droga wyglądała w drugą stronę, lub wytłumaczyć, że dopiero startujesz. No i obowiązkowe pozdrowienia na koniec rozmowy.

Przecież to cały czas funkcjonuje. Jak pytasz o drogę, to często dostajesz odpowiedź zwrotną o tym, że stoi drogówka, ale również ITD. Golfiarzy ITD nie interesuje.
To samo jest z ruchem wahadłowym, czy innymi utrudnieniami. Teraz odpowiedzi masz więcej, niż kiedyś. Zresztą jest gigantyczna różnica jak jedziesz głównymi drogami i jak zjedziesz na boczne. Na głównych zadajesz pytania w eter i niech ktoś odpowie. Na bocznych mijasz bacika i zwracasz się do niego "po imieniu" (kolego ze Scanii... | kolego z Astry...) bardzo rzadko taki ktoś Ci nie odpowie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Cze 2011, 20:12

Nie mam tego wynalazku ale kiedyś jechałem ze znajomym i przez dobre 100 km ktoś puszczał muzykę Edit Piaf (czy jakoś tak) Szału można było dostać.
Ogólnie przydatny sprzęt dla tych co naprawdę dużo jeżdżą niestety coraz częściej montowany z myślą o łamaniu przepisów. Inny znajomy na moją wypowiedź, że CB nie jest mi potrzebne odpowiedział "Dostaniesz parę mandatów to sobie kupisz"
Pozostawiam bez komentarza.
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

23 Cze 2011, 21:03

Używam CB od 3 lat i fakt faktem jest taki że jak kupowałem to 3 lata temu to było całkiem inaczej ... a teraz wykorzystywane jest do rodzinnych pogawędek... i zawsze się dziwie dlaczego muszą mobile przekazywać te "ciekawe" informacje na kanale 19 ... skoro mamy 40 kanałów... Panuje ogólne zaśmiecanie teraz... A zwróć uwagę to jeszcze czlowiek zostanie wyzwany od najgorszych i każą radio wyłączyć jak nie pasuje... o bluźnierstwach i puszczaniu "śmiesznych" pioseneczek nie wspomnę ... O odpowiadaniu jak tam dróżka niewspomnę ... jeszcze dzięki kierowcą Tirów można się czegoś dowiedzieć bo z osobówek nic a nic ... Mija się 3 auta z CB pytasz się a tu cisza.... Ja wjeżdżając do miasta wyłaczam CB bo panuje istny harmider... Tym bardziej jak niektórzy kupili sobie CB z biedronki gdzie słychać tylko pisk.... Jak tak dalej będzie ja rezygnuje z CB...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

24 Cze 2011, 08:05

Luke_16 napisał(a):Ja wjeżdżając do miasta wyłaczam CB bo panuje istny harmider...

Ale bacik na dachu siedzi dalej. Mija Cię np. fourup, zadaje pytanie, które pozostaje bez odpowiedzi i się chłopak denerwuje, że małe mobile są bezużyteczne.

Znam i takich z małych samochodów, którzy jadą w "trasę" 30 km, pytają na wylotówce jak tam ścieżka, wyłączają radio i później włączają przy wjeździe. Zapytań w "trasie" nie słyszą, a bat na osobówce rzuca się w oczy zdecydowanie mocniej.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Cze 2011, 09:19

Dishman po mieście wrzucam bata do auta... raz mi się zdarzyło że zapomniałem ... ale po mieście jazda z CB to jakaś masakra...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

04 Lip 2011, 09:32

Fakt faktem, na CB jest coraz więcej chamstwa i czasami ciężko się dogadać. Ale odnośnie pomocy to muszę tutaj powiedzieć, że zawsze, kiedy pytam otrzymuję pomoc. Czasami zapytam raz, czasami dwa - ale pomoc mam zawsze. Najgorsze jest jednak to, że pomocy udzielają czasami osoby, które nie znają danej trasy ale grają eksperta. Jeżeli na radiu jest kierowca, który usłyszy błąd i o tym powie, to pół biedy, ale jeśli nie ma takiego... no to problem. Sam też, jeżeli wiem, to udzielam pomocy, kiedy trzeba :) To że inni wykazują się brakiem kultury i rozumu, nie znaczy że ja też muszę ;)
Alfako
Nowicjusz

Miejscowość: POLSKA

22 Lip 2011, 17:01

CB jest super na dłuższą trasę. Nawet nie chodzi o radary czy policję ale jak jest jakiś korek, objazd, to wtedy jest nieocenione. A że chamstwo? Wiadomo, jak wszędzie, są ludzie kulturalnie i nie kulturalni, na to się już nic nie poradzi...
kamilderen
Nowicjusz

Miejscowość: mazowsze

08 Sie 2011, 11:25

Chamstwo jest na cb z prostego powodu - ludzie po prostu muszą odreagować jakoś (szczególne tirowcy, którzy są zestresowani jak mało kto). No a że na cb możesz sobie pobluzgać zupełnie anonimowo, no to efekt mamy jaki mamy :)
arkadiusz31
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Auto: Audi A4