Chevrolet Captiva 2007 zapaliły się kontrolki podczas jazdy

23 Wrz 2019, 23:40

Witam wszystkich. Jestem posiadaczem captivy 2007 rok silnik 2,0 diesel 150 KM.
Wczoraj podczas jazdy zaświeciły mi się 3 kontrolki żółte od kontroli trakcji, zjazdu stromego i jeszcze jedna podobna tak jak widać na zdjęciu. Po zgaszeniu i odczekaniu 15 min odpaliłem auto i było wszystko ok. Proszę o pomoc co to mogło oznaczać, dzięki

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Zapalka11
Nowicjusz

• 24 Wrz 2019, 09:15

Miałeś w tym momencie wciśnięty przyciski układu DCS czyli kontrolowanego zjazdu?

Jeżeli pomarańczowa kontrolka ostrzegawcza niegotowości DCS zaczyna świecić w sposób ciągły, oznacza to usterkę. Warto by tu było sprawdzić dokładnie błędy jakie się zapisały w sterowniku. Pozostałe dwie kontrolki prawdopodobnie są następstwem wyświetlenia tej od kontroli zjazdu.

Generalnie nieuzasadnione użycie DCS może spowodować wadliwe działanie układu hamulcowego lub ESC. Nie powinno się używać DCS w czasie jazdy po normalnych drogach.
    Trzeba tez pamiętać że działanie systemu DCS powoduje wzmożone drgania i hałas z układu hamulcowego – jest to normalna sytuacja.

Tu jeszcze warto dodać informację o ESC. "Kontrolka świeci, gdy zapłon jest włączony i system ESC aktywny, zaś gdy ESC przestaje być aktywny, kontrolka zapala się i wyłącza po upływie około 4 sekund. Kontrolka niegotowości ESC świeci, gdy system nie jest gotowy do działania
    w warunkach zimnego otoczenia. Kontrolka ta wyłącza się, gdy samochód się ogrzeje." To cytat z instrukcji.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

24 Wrz 2019, 11:49

Chodzi o to że nic nie wduszalem w czasie jazdy, jechałem prostą ulicą i wyskoczyły nagle...
    Zapalka11
    Nowicjusz

24 Wrz 2019, 19:11

Ok, czyli zdarzyło ci się to tylko raz podczas normalnej jazdy? Jeżeli tak to obserwuj czy się nie powtórzy. Jak masz możliwość to warto sprawdzić czy nie zapisanych jakiś błędów w sterowniku.

Może to być np. problem z czujnikiem ABSu przy którymś z kół.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót w korku
      Na powrót z wakacji lepiej wybierać czas, gdy natężenie ruchu jest jak najmniejsze. Niekiedy się to nie udaje i wtedy czeka nas stanie w korku. W takiej sytuacji kierowca powinien zachować spokój, stosować się ...
      Co daje aktywny mechanizm różnicowy?
      Mechanizm różnicowy to nieodzowny elementem każdego samochodu. Jego zadaniem jest umożliwienie niezależnego obracania się kół osi napędzanej na zakrętach, kiedy każde z nich pokonuje inną drogę. W tej roli bardzo ...