Na samym początku chciałbym gorąco powitać wszystkich z racji tego, że jestem nowym użytkownikiem. Mam nadzieje, że będziecie w stanie mi coś doradzić i jednocześnie tym samym zachęcić do aktywnego korzystania z forum
![Smile :)]()
Więc tak przedstawię wam całą swoją wizje tuningu elektronicznego jaki chce przeprowadzić, oczekuję sugestii i podpowiedzi.
Więc tak zacznijmy od tego iż:
Alfa Club polska stworzyła pewien demo car przebudowując 156 2,5 V6.
Ciekawą modyfikację jakiej dokonali to wymiana kolektorów ssących (pięknych chromowanych baranów) na barany z wersji 3.2 V6 również od Alfy.
Mają one większą średnice. W połączeniu ze zmianą mapy paliwa i zapłonu, którą wykonał Unitronic w Warszawie, demo car uzyskał wzrost 20KM i 22Nm w tym wypłaszczenie momentu obrotowego.
Przymierzam się również do takiej modyfikacji (zakupiłem już barany). Ale tutaj moje pytanie.
W planach miałem kupić pewien Chip, który znalazłem jedynie na ebay'u.
I takie moje pytania i prośby. Oto link:
[link do eBay wygasł]1. Czy ten chip uważacie za godny uwagi i czy realne są podawane przez sprzedawce parametry?
2. Jeżeli skusiłbym się i chciał wy testować go, pierw by wypadało go założyć a później poprawić mapę paliwa i zapłonu dla poprzedniej modyfikacji czy na odwrót?
3. Jakieś sugestie? - wiem, że chip wydaje się bardzo tani, ale wydaje mi się, że jest to normalna cena (uwzględniając rynek zagraniczny). W dodatku nie jest to chip box tylko normalny chip wlutowywany do oryginalnego ECU.
Czekam na poważne odpowiedzi i pozdrawiam
![Wink ;)]()