Chip tuning + chip z ebay Do alfy 2.5 V6 - pytanie

15 Gru 2011, 23:09

Na samym początku chciałbym gorąco powitać wszystkich z racji tego, że jestem nowym użytkownikiem. Mam nadzieje, że będziecie w stanie mi coś doradzić i jednocześnie tym samym zachęcić do aktywnego korzystania z forum :)

Więc tak przedstawię wam całą swoją wizje tuningu elektronicznego jaki chce przeprowadzić, oczekuję sugestii i podpowiedzi.

Więc tak zacznijmy od tego iż:

Alfa Club polska stworzyła pewien demo car przebudowując 156 2,5 V6.
Ciekawą modyfikację jakiej dokonali to wymiana kolektorów ssących (pięknych chromowanych baranów) na barany z wersji 3.2 V6 również od Alfy.

Mają one większą średnice. W połączeniu ze zmianą mapy paliwa i zapłonu, którą wykonał Unitronic w Warszawie, demo car uzyskał wzrost 20KM i 22Nm w tym wypłaszczenie momentu obrotowego.

Przymierzam się również do takiej modyfikacji (zakupiłem już barany). Ale tutaj moje pytanie.

W planach miałem kupić pewien Chip, który znalazłem jedynie na ebay'u.
I takie moje pytania i prośby. Oto link:

[link do eBay wygasł]

1. Czy ten chip uważacie za godny uwagi i czy realne są podawane przez sprzedawce parametry?
2. Jeżeli skusiłbym się i chciał wy testować go, pierw by wypadało go założyć a później poprawić mapę paliwa i zapłonu dla poprzedniej modyfikacji czy na odwrót?
3. Jakieś sugestie? - wiem, że chip wydaje się bardzo tani, ale wydaje mi się, że jest to normalna cena (uwzględniając rynek zagraniczny). W dodatku nie jest to chip box tylko normalny chip wlutowywany do oryginalnego ECU.

Czekam na poważne odpowiedzi i pozdrawiam ;)
Exo
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 06 1985

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota RV-2 - sportowy kamper
    Wielkie sportowo-turystyczne coupe, które jednocześnie może pełnić rolę praktycznego domu na kółkach? Wszystko to brzmi bardzo nierealistycznie, ale ten samochód istniał naprawdę! Oto Toyota RV-2! Sportowy ...